INSIDER

Végre megvédheti magát, akihez betörnek!

Friss példák is mutatják: végre megvédhetjük magunkat, ha megtámadnak a saját lakásunkban vagy éjjel az utcán! Korábban sokszor a bíróságon a megtámadott embert ítélték el, mert nem volt arányban a védekezés a támadással. 2013-ban megváltozott a jogszabály, azóta szélesebb lehetőség nyílt a védekezésre. Ez végre már a bírósági ítéleteken is meglátszik.
  • Szerző: Ripost

Nagy figyelmet kapott, hogy a Kúria felmentette a fiatal H. Patrikot, aki az utcán leszúrta támadóját, mondván: a fiatalembert éjjel támadták meg, ezért jogos védelem volt. Ma már van olyan ügy is, hogy aki önvédelemből cselekedett, el sem jut a vádlottak padjáig: az ügyészség megszünteti a nyomozást.

Megvédte a családját, nem lett vádlott

Ez történt egy családapa esetében, aki január elején a családját és önmagát védte a betörőkkel szemben. Az éjszaka közepén négyen behatoltak fővárosi lakásukba, egyikükön álarc volt és késsel támadt a családfőre. A férfi a keze ügyébe kerülő fejszével betörte a támadó fejét. Az ügyészség nem emelt vádat ellene, mondván: jogos védelem volt. Ugyancsak a Fővárosi Főügyészség szüntette meg a nyomozást annak a nőnek az ügyében, akit a férje VIII. kerületi lakásukban részegen bántalmazott. Az asszony egy üveggel tette ártalmatlanná a férjét, aki hanyatt esett és életveszélyes sérülést szenvedett. A főügyészség megállapította: a nő tette jogos önvédelem volt.

Éjjel megtámadták, késsel védekezett, felmentették

Nagy visszhangot kapott az az eset, hogy nemrég a Kúria felmentette a fiatal H. Patrikot, aki az utcán leszúrta támadóját. Korábban a Miskolci Törvényszék 12 év börtönre ítélte a fiatalt, majd a Debreceni Ítélőtábla 5 és fél évre enyhítette büntetését. A Kúria szerint azonban a bíróságok tévedtek: mivel Patrikot éjszaka érte a személye elleni jogtalan támadás, ezért joga volt ahhoz, hogy ne legyen tekintettel a támadó életére. Ezért a Büntető törvénykönyv jogos védelemről szóló, nemrég módosított fejezete alapján felmentették.

Úgy kell megítélni, mintha a támadó ölni akarna

Már nincs szó „arányos védekezésről”, az új szabályozás szerint ugyanis bizonyos eseteket úgy kell megítélni, mintha a támadó eleve ölni akart volna. Ilyen eset az, ha éjjel, ha fegyverrel, vagy ha csoportosan támadnak ránk, vagy így hatolnak be az otthonunkba. Ilyenkor nem kell kímélni a támadó életét, és már nincs arról szó, hogy ökölcsapásra csak arányosan, ököllel válaszolhatunk: ha az életünket védjük, minden eszköz megengedett.

Ezt mondta az ókori római jog

A  XII táblás törvény szerint „ha éjszaka követ el valaki tolvajlást, ha a tulajdonos az illetőt megöli, tekintessék joggal megöltnek”.

Ezt mondja a Büntető törvénykönyv a jogos védelemről

Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha

a) azt személy ellen éjjel vagy fegyveresen vagy felfegyverkezve vagy csoportosan

követik el,

b) az a lakásba éjjel vagy fegyveresen vagy felfegyverkezve vagy csoportosan történő jogtalan behatolás, vagy

c) az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás.

(3) Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.

(4) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?