INSIDER

Vérnyomáscsökkentő-botrány: Senki nem tudja, mi a megoldás

Vérnyomáscsökkentő-riadó: a betegeknek nem szóltak! Felfüggesztette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) huszonhét vérnyomáscsökkentő forgalmazását. Teljes a káosz.
  • Szerző: Ripost

Az OGYÉI a honlapján közölte a felfüggesztést, de először sem az orvosok, sem a betegek nem kaptak tájékoztatást arról, mi a teendő, szedhetik-e azok, akik már kiváltották, visszaveszik-e a patikák a felfüggesztett gyógyszert.

Miért nem szólnak azoknak, akiket a leginkább érint a feltételezett gyártási hiba?

Nyugodtan vegye csak be, a lakosságra nem vonatkozik a visszahívás

– mondta egy idős hölgynek a patikában a gyógyszerész. Kissné Gál Rozália azonban aggódik: azt olvasta a menye, hogy az általa szedett vérnyomáscsökkentőt visszahívták, azért is ballagott le a patikába, nehogy baja legyen tőle.

"Nem értem, nekünk, betegeknek miért nem szóltak. A menyem szerint veszélyes lehet, ha tovább szedem, mert alapanyaghiba miatt függesztették fel a gyártást. Micsoda dolog, hogy nekem, aki beszedem, nem szólnak, hogy baj van?"

– értetlenkedett az évek óta magas vérnyomásban szenvedő asszony.

Az OGYÉI a honlapján és Facebook-oldalán közölte, hogy elővigyázatosságból, a betegek biztonsága érdekében

június 29-i hatállyal felfüggesztette több, valsartan hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását a készítmények gyártásához használt hatóanyag feltételezett minőségi hibája miatt.

Az intézet azonnal eljárást indított a hiba feltárása érdekében.

„Tekintettel arra, hogy a hatóanyag több tagállamban forgalomban lévő készítményben is felhasználásra kerül, a bejelentést az Európai Gyógyszerügynökség is vizsgálja… A gyógyszerügyi hatóság jövő hét első napjaiban tájékoztatja az egészségügyi szakembereket, szükség esetén a betegeket a további teendőkről” – szól a közlemény, amihez később – talán éppen a kialakult bizonytalanságot tapasztalva – hozzátették: azok a betegek, akik a felfüggesztéssel érintett gyógyszerek valamelyikét szedik, továbbra is folytathatják a terápiát. 

 

Mit mondanak az orvosok?  Mit tehetünk gyógyszerek nélkül? Ha ön is kíváncsi rá, akkor keresse hétfőn a %% napilapot az újságárusoknál.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres sütemény, ahogy a nagyi készíti
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?