Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.05.12.

Versenyeznek a koronavírus-szűrővizsgálatban részt vevő magyar települések

Miért nem mennek el sok helyen az ingyenes koronavírus-szűrésre a magyarok? Révfülöpön mindenki elment a meghívottak közül a tesztelésre, de Szentmártonkáta polgármestere a Facebookon adott csalódottságának hangot: náluk is, és a szomszédos településen is nagyon alacsony volt a részvétel a szűrésen. „Csalódottan távoztak az orvosok” – tudatta a település vezetője.

Eltérőek az ország kiválasztott településein a részvételi arányok a május elseje és 14-e között zajló koronavírus-tesztelésen. Az országos vizsgálatsorozathoz a Központi Statisztikai Hivatal véletlenszerűen választott ki majdnem 18 ezer főt, az ország egész területéről, 500 településről. A résztvevők egy felmérés kitöltése után ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt. Mivel a résztvevőket véletlenszerűen, egy minta alapján választották ki, mással nem helyettesíthetők, így szerepük a koronavírus-járvány elleni küzdelemben kulcsfontosságú.

Így végzik a buszban az ingyenes tesztet Fotó: Szabolcs László

Nem meglepő hát, hogy az adott települések polgármesterei is azon vannak, hogy minél többen „teljesítsék küldetésüket” a meghívottak közül, de nagyon eltérőek Magyarországon a részvételi arányok. Várpalotán a lakosok 90%-a ment el a szűrővizsgálatra, Szentmártonkátán és Tápiószecsőn azonban nagyon alacsony részvétel mellett zajlott az első kitelepüléses szűrővizsgálat. „Mindösszesen 9 fő jelent meg a tesztelésen, ami nagyon szomorú. Sajnos a kijelölt személyeken kívül mást nem lehet helyükre betenni, így ez a lehetőség elveszik, pedig nagyon sokan kívánnának élni vele! Sajnos, a ma megjelent orvosok csalódottan távoztak településünkről, de bízom benne, hogy jövő héten ez másképp lesz!” – tudatta a település polgármestere, Boér Imre Hunor Facebook posztjában.

A helyzet Tápiószecsőn sem alakult jobban a múlt héten: ott 24 főből nyolcan jelentek meg a szűrővizsgálaton.

A tesztelések még május 14-éig tartanak, Szentmártonkátán és Tápiószecsőn például kedden újra kitelepülős szűrést is tartanak, de a meghívott résztvevőknek több intézményben is lehetőségük nyílik a vizsgálatra. Bár mindegyikük részvétele kulcsfontosságú, a szakemberek természetesen számoltak azokkal is, akik végül nem mennek majd el a szűrésre.

„Tízszázalékos hibával kalkulálunk, minden törekvésünk ellenére a meghívottak körülbelül ekkora hányada nem értesül arról, hogy őt vizsgálatra várjuk. Ennek az oka lehet elhalálozás vagy akár külföldre költözés. Mindent megteszünk azért, hogy megtaláljuk a KSH által kiválasztott embereket, ez azt jelenti, hogy nemcsak levélben kaptak értesítést, hanem ügyfélkapun, telefonon vagy akár a közösségi média felületein is megszólítjuk őket. A kormányhivatalok munkatársai és a háziorvosok is segítenek ebben. Azok között, akiket elérünk, 70 százalékos arányt szeretnénk felmutatni, noha a nemzetközi példák azt mutatják, az 50 százalékot is nehéz hozni ilyen kutatásoknál. Mindez egy óriási vállalás” - nyilatkozta hétvégén dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki úgy fogalmazott: nemes verseny bontakozott ki a koronavírus-szűrővizsgálatot végző négy egyetem, de a megyék és települések között is.

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton. A felmérésben érintettek a felkérő levélben található azonosító segítségével jelezhetik a tesztelésben történő részvételi szándékukat a regisztrációs felületen. A regisztrációt követően minden résztvevőnek lehetősége nyílik a kérdőív elektronikus kitöltésére. Ha nem élnek ezzel a lehetőséggel, a KSH munkatársai telefonon fogják megkeresni a kérdőív kitöltése céljából. A kérdőív kitöltését követően előzetesen meghatározott időpontokban az ország hét régiójában klinikákon, közintézményekben, járóbeteg ambulanciákon, és szűrőbuszokban várják azokat, akik előzetesen levélben, telefonon értesítést kaptak és kitöltötték a kérdőívet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rengetegen hallgatták Orbánt Viktort - fotók

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát