INSIDER

Veszélyes szúnyogok röpködnek Magyarországon

Komolyabb fenyegetést jelenthetnek egy sima csípésnél a Magyarországra behurcolt csípőszúnyogok. Hazánkban három Ázsiából származó csípőszúnyogfaj jelent meg: a zebraszúnyogok, az ázsiai bozótszúnyogok és a koreai szúnyogok.
  • Szerző: N.E.

Bánatunkra mindhárom szúnyogfaj „szereti az embert”, valamint trópusi betegségeket is terjeszthetnek. Közülük a legveszélyesebb a zebraszúnyog, amelyből 22 féle arbovírust - rovarok által terjesztett vírust - mutattak már ki. A faj a hazánkban is jelen lévő Nyugat-nílusi vírussal képes megfertőzni akár embereket is.

"Embereknél sok esetben tünetmentes a fertőzés, vagy enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek. Az esetek kis részében, elsősorban legyengült embereknél komolyabb idegrendszeri problémákat is okozhat. Alapvetően ez egy madárvírus, de embereket is megbetegíthet" – tájékoztatta Soltész Zoltán biológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatója a %%-ot.

A kevés fertőzés közül augusztusban történik a legtöbb emberi megbetegedés

– tette hozzá.

Az ázsiai bozótszúnyoggal ellentétben a zebraszúnyog még nem képez stabil populációt, mivel nem képes áttelelni Magyarországon. Ettől függetlenül nem szabad figyelmen kívül hagyni az általa terjesztett betegségeket, főleg, hogy az áttelelni képes bozótszúnyog is terjeszteni tudja azok egy részét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?