INSIDER

Kiadták a veszélyjelzést: jégesővel és havazással csap le az országra a zivatar

Borzalmas idő vár ránk a nap folyamán, több megyét is figyelmeztetnek a szakértők. A hidegfront miatt megyénként változhat az időjárás.
  • Szerző: Ripost

Az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelzése szerint csütörtökön a délutáni órákban elsősorban a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben a hózáporokat, hódara-, jégdarazáporokat, záporokat zivatartevékenység is kísérheti.

Környezetükben viharossá (60-70 km/h) fokozódhat a szél. Az intenzívebb hózáporokból esetleg átmeneti vékony hóréteg (ált. lepel – 2 cm-es, de lokálisan akár több is) is kialakulhat.

Négy megyét is figyelmeztetnek a szakértők
Fotó: OMSZ

A riasztás négy megyét: Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti.

A mai nap folyamán a felhőtömb kelet felé halad, illetve gomolyfelhők is képződnek, de a legtöbb helyen több órára kisüt a nap. Több helyen – nagyobb számban az északkeleti megyékben – alakulhat ki zápor, hózápor, esetleg zivatar is lehet. Késő délután, estefelé megszűnik a csapadék, a felhőzet is jelentősen csökken. Az északnyugati szél ismét nagy területen feltámad, erős, néhol viharos lökések kísérik, majd estefelé mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 11 fok között valószínű.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, melyet kevés gomoly-, majd egyre több fátyolfelhő zavarhat. Csapadék nem várható. A déli, délnyugati szél megélénkül, főként a Dunántúlon több helyütt megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és +1 fok között várható, de a fagyzugokban, a homokhátságokon ennél hidegebb is lehet. A maximum-hőmérséklet 10 és 17 fok között alakul.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?