INSIDER

Vesztegzár alá került két idősotthon, ez vár a lakókra

Egy budapesti és egy érdi intézményben kellett bevezetni a szobakarantént.
  • Szerző: Ripost

Egy fővárosi idősotthonban két hete látogatási és kijárási tilalom van érvényben. Hétfőtől azonban már a szobából sem léphetnek ki az ott élők a saját biztonságuk érdekében, az egyik elhunyt lakóról ugyanis kiderült, hogy koronavírusos volt. AZ otthon egyik nyugdíjasa mesélt arról a Blikknek, hogyan éli meg ezt a válságos időszakot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció (Fotó: AFP)

„Maszkokat, kesztyűket egyelőre nem kaptunk, csak az hord, akinek kintről küldtek be. Arról nincs tudomásom, hogy szűréseket végeztek volna. Ezek miatt kissé aggódunk, hiszen a fertőzés ránk jelenti a legnagyobb veszélyt. Bízunk azonban a járványügy segítségében” – mondta a Blikknek a lakó, aki nehezen viseli a bezártságot, de tudja, hogy ez most elengedhetetlen. Sétálni nem mehetnek, az ételeket, eszközöket egyenként adják át nekik. Az érintett otthonban a küldeményeket szigorúan csak a recepción keresztül lehet eljuttatni a hozzátartozóknak, mert a vírus sokáig fertőz a tárgyakon.

Szobakarantént rendeltek el az érdi Szent József Idősek Otthonában is, ahol így 90 ember került járványügyi megfigyelés alá.

„Azt a tájékoztatást kaptam a járási tiszti főorvostól, hogy egyik társuknak a kórházi koronavírus-tesztje pozitív lett. Napok óta és jelenleg is kórházban van az érintett, így a szakemberek azt valószínűsítették, hogy a kórházban kaphatta el a fertőzést” – mondta a Blikknek Csőzik László, Érd polgármestere. Az irgalmasrendi otthonban a lakók április 6-ig nem hagyhatják el a szobáikat, az ott dolgozók kizárólag védőfelszerelésben érintkezhetnek az idősekkel, illetve az evőeszközöket, textíliákat is szigorúan elkülönítve kell kezelniük.

Bár a szépkorúak bezárva élnek, az ápolószemélyzetnek nem tiltja a rendelet, hogy kijárjanak. Az érdi városvezetés úgy látta, ezzel nő annak a veszélye, hogy becipelik a vírust az idősek közé, így a város másik, önkormányzati fenntartású otthonában öt ápoló másfél hete él hermetikusan elzárva a külvilágtól, így vigyázva a legveszélyeztetettebb korosztályra.

Makai Gábor pszichológus szerint a járvány idején az időseken is egyre nagyobb a nyomás, hiszen lépten-nyomon azt láthatják, olvashatják, hogy ők vannak a legnagyobb veszélyben.

„A korlátozások, tilalmak, a bezártság gyakran félelemmel, frusztrációval társulnak. Fontos tehát, hogy az idősekkel éreztessük, van kire támaszkodni. Legyen az rokon, szociális munkás vagy egy jóbarát, a lényeg, hogy tudatosítsuk bennük: együtt félünk és együtt is harcolunk a koronavírus ellen. Emellett csak a legszükségesebb híreket osszuk meg velük” – tanácsolta a szakember.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?