Létrehozva: 2020.07.31.

Vigyázat, átverés! Ez az a kenőcs, amit semmiképp ne rendelj meg

Ismét kaszálnak az interneten a kamukenőccsel! Tavaly a Ripost leleplezte: átverik az ízületi betegeket, a reklámokban szereplő állítólagos orvosok, tudósok és felhasználók valójában nem léteznek. Így csalnak ki tízezreket egy ellenőrizetlen, ismeretlen összetételű kenőcsre. Most ismét felbukkant a még több hazugsággal reklámozott kamukenőcs.

Felháborodott olvasók keresték meg a Ripost-ot tavaly ősszel: az internetről rendeltek egy csodakrémnek hirdetett terméket, amit magyar tudományos sikerként tálaltak. Csakhogy hiába kenték a méregdrága kencét a problémás testrészekre, az nem hatott.

Nyomozás indult, erre eltűntek a gyanús oldalak

A Ripost akkor megvizsgálta az internetes oldalt, ami valóban meggyőzőnek tűnik első pillantásra: egy fiatal magyar orvostanhallgató találta fel a krémet a sztori szerint, mivel édesanyja állítólag vérmérgezést kapott az ízületei sorvadása miatt és elhunyt.

Fotó: Ripost

Hát nem megható? A „találmánya” ráadásul a hirdetés szerint hatalmas nemzetközi siker, amit a reumatológiai intézet és az állam is teljes mellszélességgel támogat. Egy ilyen sikersztori láttán melyik ízületi beteg ne nyúlna a pénztárcája után?

Fotó: Ripost

Kis utánjárással azonban kiderült, hogy mindebből semmi nem igaz: nem létezik a magyar tehetséges fiatalember, sőt a reumatológiai intézetben sem hallottak a kenőcsről sosem. Egy dolog volt valós: a krém ára, ami potom 9.990 forint. Árengedménnyel!

Az ügyben tavaly nyomozás is indult, majd a kenőcsöt reklámozó oldalak eltűntek.

Most megint nem létező intézmények és személyek ajánlják

Most azonban visszatért a csodakenőcs: a sztori ismét szinte pontról pontra ugyanaz, csak a termék nevét változtatták meg: akkor Arthrolon volt, most pedig Move&Flex.

Fotó: Ripost

Az oldal úgy van elkészítve, hogy gyors döntésre ösztönözzön: azt látja az ember, hogy már alig van készleten és sokan érdeklődnek iránta, ráadásul féláron megkaphatja. De mit is?

A Ripost kiderítette, hogy a kenőcsöt – csakúgy, mint tavaly – most is kamuszemélyek és -intézmények ajánlják: a Szívsebészeti Intézet például vagy a Magyar Orvosi Akadémia – ilyen nevű intézmények nem léteznek, ahogyan valószínűleg az a dr. Peterdi Máté sem, aki a történet szerint az ORFI igazgató-helyettese és részt vett a krém kifejlesztésében. A Ripost fel is kereste az Országos Reumatológiai és Fiziológiai Intézetet, ahol azonnal nyomatékosították: nemhogy nincs ilyen nevű igazgatóhelyettesük, más területen sem dolgozik ilyen nevű kollégájuk.

Molnár Péter Márk a kamuoldalról tudta meg, hogy orvos

A kenőcs forgalmazói tényleg nem bízzák a véletlenre a dolgot: a hirdetést fotókkal látták el, így láthatjuk a fiatal magyar feltalálót is – aki egyébként az oldal román megfelelője szerint nem magyar, hanem román és Petru Mitroi-nak hívják. De a krémet ajánló „szaktekintélyekről” is közölnek fotókat: így szembesülhetett vele a budapesti Molnár Péter Márk, hogy ő tulajdonképpen dr. Pongrácz Iván oszteológus. A Ripost utolérte őt.

Fotó: Facebook

„Felemás érzés volt szembesülni ezzel, de inkább próbáltam viccesre venni, mint komolyra” – mondta a Ripost-nak. „Nyilván bele lehet gondolni, hogy mit jelent, ha ellopják az ember identitását, de itt azért erről nem volt szó érzésem szerint. Gondolkoztam rajta, hogy jogi útra terelem a dolgot, de minden hozzáértő azt mondta, hogy értelmetlen belefogni ebbe a harcba.”

Az Arthrolon sem tűnt el, csak átalakult

A tavaly ősszel hirdetett reumás krém, az Arthrolon nevét és a mögötte lévő sztorit megváltoztatták, a módszer azonban maradt. Van olyan hirdetés, ami szerint „Kovács Lajos professzionális ortopéd szakember 20 éves tapasztalatainak köszönhetően készült el”,

Fotó: Facebook

máshol egy házaspár sikersztorija a különleges gyógynövényekből álló krém, de hirdetik egy másik tehetséges magyar egyetemista, „Szatmári Gábor” nevével és úgy is, hogy svájci tudósok találmánya. Ebből nyilvánvalóan látszik, hogy átveréssel van dolgunk, az azonban nem derül ki, hogy valójában ki állította össze ezt a krémet és mit tartalmaz.

Fotó: Facebook

Nem hatásos, sőt kárt is okozhat!

Az orvosok és a gyógyszerészek igyekeznek minden lehetséges platformon felhívni a figyelmet, hogy az OÉGYI számmal nem rendelkező, azaz hivatalosan be nem jegyzett készítmények, gyógyszerek akár még kárt is okozhatnak a szervezetünkben. Az amerikai külügyminisztérium szerint Kínában többszáz kisüzem vagy labor gyárt hamis gyógyszereket, ezek jelentős részét az interneten adják el. Könnyen előfordulhat, hogy egy krémben allergiát okozó vagy más káros vegyszer van, ezért nem elég, hogy nem használ, akár életveszélyes is lehet! Jobb esetben a tízezer forintunkért kapunk egy filléres kézkrémet...

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ördög Nóra és Nánási Pál bejelentette: vége

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

vg.hu

Valami eltörött: a magyarországi Spar kivonulásáról beszélt az osztrák anyacég vezérigazgatója – „Harcolunk”

life.hu

Ki az a Rose Hanbury, akinek állítólag viszonya van Vilmos herceggel?

vg.hu

Elszabadult a pokol a német iskolákban

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

lakaskultura.hu

Örökké divatos tapéta: mi a különbség és melyiket fajtát válaszd?

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Csillogtak a szemek: talpig feketében, nem akárhol jelent meg Benedek Tibor özvegye, Epres Panni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

„Ez már tényleg sok” – szögeskolbásszal mérgezik a kutyákat Győr-Moson-Sopron vármegyében

INSIDER

Ennyiért lehet idén vonattal az Adriára utazni

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk

INSIDER

Féltékenységből gyújtotta fel barátját egy férfi Budapesten