INSIDER

Vigyék a lakással az adósságot is!

Sokat segít az adósoknak a tegnap elfogadott jogszabálymódosítás, miszerint csak teljes értékén, egy év után 90 százalékos áron lehet elárverezni a fedezetül szolgáló ingatlant. Ugyanakkor a kilakoltatottaknak továbbra is cipelniük kell magukkal az adósságot, ami megnehezíti az újrakezdést. Van kiút?
  • Szerző: Ripost

Zoltánék akkor kerültek adósságcsapdába, amikor a felesége súlyos beteg lett. Azt remélték, átmeneti nehézségről van szó, és a lakásuk törlesztőrészleteit újabb hitelekből fedezték.

Ám az asszony felépülése hosszú időt vett igénybe, közben elveszítette a munkáját. Az adósságok egymás után borultak be, míg végül elárverezték a lakásukat.

9 milliót fizettek a 14 millió forintot érő lakásunkért, így jelentős tartozásunk maradt fenn

– meséli Zoltán, aki új életet kezdett, ezért nem szeretné, ha leírnánk a teljes nevét. – A párom a fiához költözött, én az anyámhoz. A fizetésem felét évek óta, a mai napig vonják, és még mindig van kétmillió hátra.

Az ingatlan teljes összegen történő árverezése közelebb hoz a megoldáshoz: legalább nem kótyavetyélik el az adós otthonát a feje fölük. Eddig féláron vihette bárki a lakást, most már 100 százalékon kell meghirdetni, s egy év múlva is csak 90 százalékon lehet kikiáltani.

– Már évekkel ezelőtt felhívtam a figyelmet arra, hogy a bankok fiktív jövedelemigazolásokat is elfogadtak, és irreálisan magas értékbecsléseket adtak az ingatlanokra – fejtette ki a %%-nak Török Szabó Erzsébet, a lakásmaffia és a bankok több ezer áldozatát képviselő Újra Együtt Egyesület elnöke. – A bankokat óriási felelősség terheli a kialakult helyzetért, de ezt nem akarják elismerni!

A megoldást az „elsétálás joga” jelenthetné, vagyis az, hogy a fedezetül szolgáló ingatlan elárverezése után minden adósságot töröljenek el a hitelezők

Hogy ez hol működik és bevezetésére van-e esély, kiderül a szerdai %%-ból!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?