Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.10.13.

Világsztároknak kreál parfümöt a magyar Orr, ennyi az óradíja

500 ezer forintos óradíjért beszélget a különleges illatra vágyó ügyféllel, 20-30 ezer euróért, vagyis nagyjából 7-10,5 millió forintért készít el egy teljesen egyedi parfümöt. Zólyomi Zsolt parfümőr az évnek a felét általában külföldön tölti, de most Budapesten adott interjút a Ripost7-nek.

Irodalmárnak készült, kiskamaszként még azt sem tudta, hogy létezik olyan szakma, hogy parfümőr. Öt egyetemi diplomát szerzett, köztük biológus-gyógynövénykutatóit. Már külkereskedőként és parfüm szakértőként dolgozott, amikor egy véletlen folytán a versailles-i parfümőr iskolába került, ahol ötven év után ő volt az első magyar. Elvégezte a Fragrance Academy parfümkészítő mesterkurzusát.

Zólyomi Zsolt parfümőr saját kreációival valamint személyes parfümtanácsadással várja az érdeklődőket parfümériájában. Fotó : Markovics Gábor

„Egy kedves francia házaspárral beszélgettem, ők mondták: Zsolt, neked olyan jó orrod van, végezd el ezt az iskolát, itt van házunktól 1,5 utcányira. Hát, így kezdődött„ – meséli Zólyomi Zsolt, akivel az egyik budapesti üzletében találkoztunk, egy ötcsillagos hotelben.

Vonzotta a zsebkosz szaga

Zsolt, mint mondja, már gyerekkorában szerette a különleges szagokat. Imádott beleszippantani nagymamája málló vakolatú háza mellett a levegőbe, de fura módon a zsebkosz szaga is vonzotta.

„Utóbbi mindenkinél teljesen egyedi. Van aki a pipáját dugja a zsebébe, más a szerszámait, így a zsebeket rendszeresen szagolgattam otthon” – mondja Zsolt.

1999-óta dolgozik parfümőr szakértőként. Pesti üzletében már belépéskor megcsapja az ember orrát egy olyan kevert illat, ami semmihez sem hasonlítható. A színes üvegcsék egymás mellett sorakoznak, ám árakat sehol nem látni.

Fotó : Markovics Gábor

„Ezek luxustermékek, de figyelek arra, hogy ha betér ide mondjuk egy titkárnő, ő is találjon magának valamit, akár 20-30 ezer forintért. Vannak itt édességillatú illatgyertyák, de egyes üvegcsékben egy 1270-ben alapított konyak manufaktúra konyak illata is megtalálható. Jelenleg a legdrágább egy 17,5 ml-es, aranyozott, swarovski kristályokkal díszített üvegben lévő parfüm, ennek az ára 600 ezer forint„ – árulja el a magyar Orr. Minden reggel „skálázik”, ahogy mondja, vagyis 5-15 percig parfümöket szagolgat, hogy tréningben maradjon.

„100 illat megszagolása után kell tíz perc szünet, de utána tudom folytatni a munkát” – mondja, majd hozzáteszi, ehhez a mesterséghez a képességen kívül sok-sok gyakorlás kell.

Szörfversenyekből is megélne

Mit tenne, ha hirtelen elvesztené a szaglását vagy ráunna a munkájára? – kérdeztük.

„Ezen még soha nem gondolkoztam. Ha holnap megunnám ezt a szakmát, amire egyébként semmi esély, mert 51 évesen is imádom, biztosan szörföznék, hajóznék és eveznék. Nemrég jártam a Seychelle-szigeteken és a Karib-térségben, ahol egy szörfiskolába is beiratkoztam. A feleségemet egyszer félrehívta az oktató. Már kezdtem rosszra gyanakodni, de mindössze annyit közölt vele: ha kint maradnék, fél év alatt pénzdíjas versenyzőt faragna belőlem. Azért nem nekem mondta, hogy ne bízzam el magam. Ha ráunnék a munkámra – ami, mondom még egyszer, aligha fordul elő –, akkor kis kastélyokat vennék és újjáépíteném azokat, mivel gyűjtöm az antik dolgokat„ – mondja Zólyomi Zsolt.

Zólyomi Zsolt itt éppen pihenés közben Fotó: Zólyomi Zsolt

Csinálja utána, aki tudja!

Nem csinál belőle titkot: jól megél abból, amit tud, de ezt bárki utánacsinálhatja.

„Ez az egy óra, amit most beszélgetünk, nekem egyébként ötszázezer forint plusz áfa bevételt jelentene. Azt gondolom ez az óradíj Magyarországon keveseknek adatik meg. Ha valaki egy számára egyedi parfümöt szeretne csináltatni, elég hozzá egy vagy két találkozás. Ilyenkor elbeszélgetünk az illatokról, elképzelésekről, igényekről. Ezt követően 2-3 hónap alatt kifejlesztek egy teljesen a megrendelőhöz illő, egyedi illatot, amiből nincs több, így gyakorlatilag nulla az esélye, hogy bárki másé hasonló legyen. Ennek az ára mintegy 7-10,5 millió forint. Ezért a pénzért két 100ml-es parfümöt kap a vevő, és ha az egyiket elhasználta, visszaküldi a palackot és én kikeverem a következő adagot számára, ami már csak néhány százezer forintba kerül” – árulta el a parfümőr.

Ezenkívül parfüm tanácsadást is tart, ennél az óradíj „csupán” 30 ezer forint körül van. Az egy órás beszélgetés során olyan parfümöt ajánl a vendégnek, ami készen kapható és illik az egyéniségéhez.

„A luxusiparban abszolút egyenlő a mérce, ugyanazt az elbánást kapja mindenki a pénzéért, függetlenül attól, hogy híresség-e vagy üzletember, vagy egyszerűen erre akarja költeni a pénzét. Én nem felejtettem el, honnan jöttem, hiszen egy miskolci vasúti karbantartó unokája vagyok. Engem fel lehet hívni, a számom nyilvános. Korábban volt asszisztensem, de sokszor öt perc alatt megváltozott a napi programom, így praktikusabb, ha magam egyeztetek„ – magyarázza Zólyomi Zsolt.

Sir Roger Moore vendége volt Monacóban

Amikor a világsztárokról kérdezzük, akikkel kapcsolatba került, Zsolt hangsúlyozza, mennyire fontos a diszkréció az ő szakmájában. Nagyon sok hazai híresség is megkereste már, a világsztárok közül pedig kettőt említ: a 2017-ben meghalt színészt, Roger Moore-t és Eva Mendest.

Sir Roger Moore (Photo by Michael Buckner/Getty Images)

„Roger rendkívül szimpatikus, fejlett öniróniával és jó brit humorral rendelkező ember volt. A feleségének fejlesztettem ki egy parfümöt, később meghívott a monacói otthonába. Eva Mendes Budapesten forgatott és a menedzsere hívott fel, kedden ráérek-e. Mondtam, hogy nem. Szerdán délután? Sajnos az sem jó. Ekkor már hallottam a hangján, hogy nem túl boldog, de a luxusipar ilyen: sok pénzért sem tudsz előrébb jutni, mert a többiek is annyit fizetnek. Végül összejött a találka, mondanom sem kell, észbontó nő! Közel két órán keresztül beszélgettünk, a végén már a kubai nagymamája főztjéről mesélt” – mosolyodik el Zsolt.

Eva Mendes (Photo by Phillip Faraone/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Ő a világ 150 legjobb parfümőrének egyike

Zsolt magyar mércével mérve gazdag, és ebből nem is csinál titkot.

„Egy szalmaszálat sem tennék keresztbe azért, hogy learanyoztassam a szaunám ajtajának kilincsét„ – mondja erről. „Inkább befektetem a pénzem, az ingatlanvagyonom milliárdos értékű. Van négy hajóm, három kocsim, és ha akarnék egy negyediket, megvehetném, de minek. A legjobb mégis az, hogy magam osztom be az időmet és gyakorlatilag azt csinálok, amit akarok. Nagyon szeretem a tenger illatát, terveztem is, hogy veszek egy ingatlant Horvátországban, de amikor mentem volna intézni, elromlott az idő, így itthon maradtam. Franciaországban a Ritz-hotelben lakom és jelenleg egy Merle regényekből ismert kastélyt újítok fel” – mondja a parfümőr.

Magyarországon nincs konkurenciája

„Azok közül, akik korábban a kurzusaimra jártak, senki nem dolgozik Magyarországon. Egyik tanítványom Olaszországban, egy másik pedig Törökországban készít egyedi megrendelésre parfümöket. A világon nagyjából 150-en lehetünk, ebből Európában mintegy 70-en. Nálunk nincs konkurenciaharc, sőt egymásnak is adunk munkát, mert mindenkinek van valamilyen egyedi területe, amiben erős. Én például külföldi parfümőrök saját névvel ellátott termékeit is árulom, azt hiszem, ez mindent elmond erről a szakmáról„ – mondja.

Ha épp itthon van, akkor a feleségével, dr. Pfeifer Barbarával és két kutyájukkal, Sir Ralph-al és Angie-vel a Balaton partján él.

Fotó: Zólyomi Zsolt

Jövőre saját névvel dob piacra parfümöt

Felmerül a kérés, hogy egy magyar parfümőr, aki nemzetközi szinten is elismert, miért nem rendelkezik a nevét viselő parfümmel.

„Nagyjából öt-hat éve „nyom” engem a piac, hogy jöjjek már ki egy saját parfümmel. Mindig nevetek azokon, akik alig hagyták el az iskolapadot, máris saját néven akarnak parfümöt kihozni. Ha nem lett volna covid, már lenne saját márkám, a tervek szerint egy éven belül lesz is„ – mondja Zólyomi Zsolt.

Kitalált egy terápiát posztcovidra

A Covid-19 második, de főleg a harmadik itthoni hullámában sokan elvesztették a szaglásukat. A súlyos mellékhatás némelyeknél csak napokig, másoknál hónapokig tartott, de olyan is előfordult, hogy valaki nem nyerte vissza a szaglását.

Zólyomi Zsolt az üzlet mellett szeretett volna valami társadalmilag is hasznos dolgot tenni a járvány idején, ezért kitalált egy olyan terápiát, amely segít visszahozni a szaglást.

„Naponta kétszer-háromszor végig kell szagolgatni az illatmintákat, melyek segítenek a gyógyulásban. Kutatások kimutatták, hogy azzal még csak-csak megbirkóznak az emberek, ha a kedvenc kakaójuk illatát nem érzik, de ha a barátjuk vagy a szerelmük illatát sem érzik, az már szociális szorongást okoz. Ezért fontos ez a terápia” – magyarázza a magyar Orr.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét - kép

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

life.hu

Kiderült: ez lehet a rákbeteg Katalin hercegné titkos terve

magyarnemzet.hu

A magyar válogatott Norvégia legyőzésével avatta fel az Alba Arénát + videó

ripost.hu

Óriási bejelentést tett Tóth Gabi, özönlenek a gratulációk - Fotó

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát