INSIDER

Villámgyors Covid-tesztet talált ki a magyar borszakértő

„Egy teszt nem teszt!” – mondja vicces videójában Herczeg Ágnes nemzetközi borszakértő, aki különös módját találta ki, hogy naponta kétszer tesztelje magát koronavírusra és ezt ajánlja másoknak is: magyar borral ellenőrzi, érzi-e még az ízeket, illatokat. Persze ezt a tesztet csak egészségeseknek javasolja!
  • Szerző: Ripost

Imádják Herczeg Ágnes nemzetközi borszakértő vicces videóit, hét hónap alatt másfél millióan látták azt a filmecskéjét, amelyben a törtekkel való számolást magyarázza el egy üveg bor és egy pohár segítségével. Legújabb, „tesztelj te is” videóját pedig két hét alatt már több mint félmillióan látták. Arról beszél laza, könnyed stílusban, hogy milyen fontos naponta ellenőrizni, érzünk-e ízeket és szagokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Miközben dübörög a Covid-hullám, tesztelni kell! Egy teszt, nem teszt. Naponta kétszer is kell” – mondja a filmecskén, majd belekortyol a poharában lévő magyar vörösborba és megállapítja, hogy nincs baj, hiszen kiválóan érzi az illatokat és az ízeket.

Részlet a videóból, ahogy Ágnes éppen teszteli az ízérzékelését (Fotó: Facebook)

A -nak örömmel mesélt humoros videójáról és szakmájáról.

„Húsz éve borokkal foglalkozom, nagyon sokat kell kóstolnom. A legnagyobb félelmem, hogy ha megkapom a koronavírus-fertőzést, elvesztem a szaglásom és az ízlelésem, ami számomra tragédia lenne! Ez adta az ötletet a videóhoz, hiszen így bárki ellenőrizheti, hogy minden rendben van-e az ízérzékelésével és a szaglásával” – mosolyog Herczeg Ágnes.

Fotó: Szmodits Balázs

Korábban vezetett borászatot, dolgozott borkereskedésben, 2007 óta pedig saját boros tanácsadó cégét vezeti. 2015-ben megkapta az Év női vállalkozója címet is. Számos borászat stratégiai és márka tanácsadója, rendszeresen bírál a legrangosabb nemzetközi borversenyeken, mint például az International Wine Challenge, vagy a Decanter World Wine Award.

Amikor arról kérdeztük, hogy melyik a kedvenc bora vagy borvidéke, azt válaszolta: mivel a legtöbb borvidékhez személyesen is kötődik, nem tud választani, ám a nagypapája bora érzelmileg nagyon közel áll hozzá. Azt is hozzáteszi: az édes bor fogyasztása sem ciki, ő maga is kedveli az ilyen, jó minőségű borokat.

Vajon egy baráti társaságban is előbújik a borszakértőből a hivatás?

„Ha a magánéletben beülök valakivel egy étterembe, soha nem beszélek a borokról és nem is kezdem el elemezni azokat. Amikor hivatásból kóstolok, akkor kiköpöm a bort, hiszen naponta akár száz tételt is megkóstolok, de ha szórakozásból kóstolok, akkor én átengedem magam a bor és a társaság élvezetének, ilyenkor semmiben sem különbözöm egy átlagos borfogyasztótól” – mondja Ágnes.

Csakis mértékkel fogyasszuk!

Herczeg Ágnes célja, hogy kedvet csináljon a jó magyar borokhoz, de figyelmeztet: soha ne vigyük túlzásba a borfogyasztást. Példaként a WHO ajánlását hozta fel: nőknek napi két egység, férfiaknak napi három egység fogyasztása ajánlott. Egy egység 125 ml, vagyis a nők számára napi 2,5 deci, férfiaknak 3,75 deci az ajánlott maximum, és hetente legalább két alkoholmentes napot kell tartani.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?