Létrehozva: 2020.02.19.

Visszatér a kosár és a cekker, legyen vége a nejlonvilágnak

Hamarosan eltűnhetnek Magyarországról az egyszer használatos műanyag eszközök és szatyrok. A klímavédelmi akcióterv keretén belül betiltják az egyszer használatos műanyagokat, és ezzel visszajön a papírzacskók, kosarak és cekkerek világa. A klímavédelem nem maradhat üres beszéd, mindenkinek cselekednie kell!

Évtizedekig marad épen a vízben

Amikor legutóbb a Duna vízállása alacsony volt, harmincéves tejeszacskók kerültek elő a medréből, mit sem ártott neki az idő és a víz. Ugyanígy velünk marad a többi műanyag zacskó is.

Fotó: Juhász Donát Gyula

Nemcsak az óceánokat szennyezi a rengeteg műanyag, a Tisza és a Duna is mikrorészecskékkel szennyezett. Magyarország felveszi a harcot ez ellen: 2021-től betiltják a káros, egyszer használatos műanyagokat.

2019 januárjától emelték a termékdíjat, a könnyű kis műanyag zacskók után 5 forinttal kell többet fizetnünk, mint 2018-ban, a szalagfüles zacskókért 20, a műanyag bevásárló szatyrokért pedig 38 forinttal adunk többet. De ez nem elég, a végső cél a nejlonszatyrokkal való teljes leszámolás.

Fotó: Markovics Gábor

Húsz percig használunk egy nejlonzacsit

Első körben a kisebb, lebomlásra képtelen műanyag zacskókat tiltják be. Ma Magyarországon naponta körülbelül 1,3 millió nejlonszatyrot adnak el. Ezeket nagyon kevés ideig használják, a legtöbb esetben nagyjából 20 percig, aztán többnyire a szemétbe, jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőbe kerül. A Ripost körkérdést intézett néhány bevásárlólánchoz: hogyan fogják helyettesíteni a nejlonzacskókat.

Fotó: Markovics Gábor

„A vásárlóival együtt lesz egyre zöldebb a Spar„ – válaszolt lapunknak Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője. „Nálunk már csak kétfajta műanyag bevásárlótáska érhető el, ugyanakkor számos környezetkímélő megoldást alkalmazunk: papír szalagfüles táskát, papír hőszigetelős táskát, többször használatos környezetbarát táskát. Nagy újdonság a lebomló, komposztálható szalagfüles táska. A bevásárlótáska-kínálatunk nemsokára teljesen műanyagmentessé válik.”

Maczelka Márk hozzátette: egyúttal évről évre növekszik a környezettudatos vásárlók száma, 2018-ban több mint 40 százalékuk a környezetbarát, többször használatos zacskókat és bevásárlótáskákat részesítette előnyben.

Vannak, akik már léptek

A Lidl nemrég jelentette be, hogy teljesen leszámol a műanyaggal. A diszkontlánc még idén száműzi a gyümölcsök és a zöldségek csomagolásánál a műanyagot, jövőre pedig a húsáruknál is megteszi ezt.

„Kenyerek, péksütemények, hús, gyümölcs és zöldség szállítására többször használatos ládákat alkalmazunk„ – mondta el a Ripost-nak az Aldi szóvivője. A gyümölcsöket és zöldségeket lehetőleg csomagolásmentesen kínáljuk. Papír- és vászontáskát is kínálunk.

Fotó: 123rf

De nemcsak az élelmiszerboltok számolnak le a műanyaggal, nemrég beszüntette a nejlonszatyrot a KIK, a H&M, a C&A , a Rossmann.

Néha a lebomló több kárt okoz

„Műanyag és műanyag között is nagy különbség van” – magyarázta a Ripost kérdésére Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag szakértője.

„ A vékony füleszacskók, amiket régen ingyen, ma néhány forintért adnak a szupermarketekben, egészen apró műanyag darabokra bomlanak le. A legtöbben csak hazaviszik benne, amit vásároltak, aztán kibélelik vele a szemetest, vagy egyszerűen kidobják. A lebomlóként hirdetett műanyag zacskók nagy része is ilyen. Ezek több kárt okoznak a természetben, mint a hagyományos, nem lebomló műanyag zacskó, amit legalább újra lehet hasznosítani. Utóbbiak azok a kis vékony zacskók, amiket többnyire a zöldséges és a pékárus pultoknál találunk, beletesszük az árut, és amikor otthon kicsomagolunk, a szemetesbe, jó esetben a pet-palackok mellé dobjuk. Amit újrahasznosítanak, az nem szennyezi a környezetet, de mivel értéktelenek, leggyakrabban inkább a szemetesben végzik.„

Divatba jött az egyedi a vászontáska

Egyre több márkának vannak többször használatos vászontáskái. Ugyanakkor megjelentek a divattermékek is, menő a textilszatyor. Van, akinek a szatyrát kedvenc festménye vagy együttese, másnak a gyereke rajza vagy állatkája képe díszíti, ezáltal személyes tárggyá válik. Több cég a vászontáskákból származó bevételt jótékony célra ajánlja fel. A Spar például a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal dolgozik együtt. Legújabb közös kezdeményezésük, hogy a jótékonysági szervezet tiszaburai varrodájában készülő, környezetkímélő vászontáskákat értékesítik, ezzel támogatják a hátrányos helyzetű dolgozókat is.

Civil kezdeményezésre több helyen szatyorfát állítottak a boltok elé. Az ott lógó vászontáskák szabadon felhasználhatók, akinek szüksége van rá, csak leakaszt egyet, legközelebb pedig visszaakasztja, így nem termel hulladékot.

Nem kell zacskó, köszönöm

A nemkellzacsko.hu mozgalomhoz országszerte több varrónő is csatlakozott, ők maradék anyagokból, kiszolgált függönyökből készítenek összehúzható zacskókat. Többségük nemcsak saját részre készít ilyet, gyakran ajándékoznak másoknak is. Van egy térkép, amelyik megmutatja, hol dolgozik szatyorkészítő varrónő. Ügyesebbek maguknak is készíthetnek ilyet.

Hamarosan visszaveszik a műanyag palackokat

Lép a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség is, siettek kijelenteni: a szervezet és tagvállalatai támogatnak minden olyan kormányzati kezdeményezést, amely lehetővé teszi a műanyag és alumínium palackok minél nagyobb arányú visszagyűjtését és újrahasznosítását. Azt javasolják, álljon fel egy munkacsoport, amiben a kormányzat, az italgyártó vállalatok és a kereskedelmi szektor képviselői is helyet kapnak, és közösen határozzák meg, hogyan tehető a visszaváltás rendszere minél egyszerűbbé.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elítélték a mozdonyvezetőt, aki kisiklatta a vonatot Tatabányánál

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Hétvégi ebédötletek sertéscombból: íme a 12 legszaftosabb étel a család asztalára

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

INSIDER

„Harcolni fogok azért, hogy élhessen!” - sokan támogatják Dominikot, akin csak az 1,3 milliárdos terápia segíthet

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek