INSIDER

Vízrakétát és marsjáró rovert építettek az ajkai gyerekek

A környezetvédelemről és a csillagászatról is tanulnak a Bakonyi Csillagászati Egyesület táborában.
  • Szerző: Ripost

Repült a vízrakéta az udvaron, az asztalnál lego elemekből marsjáró rovert építettek a gyerekek a Solarcamp táborban, ahol harminc gyerek vehet részt. Az ajkai székhelyű Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai által vezetett táborban a fiatalok a környezetvédelem, a megújuló energia, az informatika, a robotika, a csillagászat, a meteoritok és a média világába nyernek betekintést.

Magyar Marcell, Nardai Bence es Szabó Erik a marsjáró robotot építi Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület

A tábor a pályázati támogatásnak köszönhetően a résztvevők számára ingyenes. Ivanics Ferenc, a csillagászok elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a vízrakéta, amelyet a táborlakók készítették pet palackból, csupán az egyike volt az érdekes kisérleteknek.
- A palackot negyedig megtöltötték vízzel, levegőt pumpáltak abba, majd egy zsinór meghúzásával elengedték a tartót, a rakéta pedig gyorsan emelkedett a magasba – magyarázta. Ejtőernyőt is raktak az üvegre, néhány ki is nyílt fékezve visszafelé az esést.

Érdeklődve fürkészik a csillagok titkait a táborozó gyerekek Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület

A másik érdekes kísérlet a napkályha készítés volt, ebben is mindenki részt vett. A kályha alja és tartórésze bútorlapból készült, arra tették a parabolaantennát, amit fóliával vontak be. Délután ételt is készítettek rajta: villára virslit tűztek, megkeresték azt a pontot, ahol az antenna összegyűjtötte a napsugarakat és megsütötték a virslit a napenergiával. Ez egyben tudományos kísérlet is volt, a megújuló energia hasznosítását szemléltette.

A megépített robotot programozták is Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület

A legösszetettebb feladat a lego marsjáró rover készítése, programozása és működtetése volt. A rover az érzékelői által meg tudja különböztetni a színeket, tud minden irányba menni, a karral kőzetet gyűjteni, akárcsak a Marson dolgozó eszközök.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A vendégváró, amiből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?