Létrehozva: 2021.08.22.

Jön a hidegfront, heves zivatarok várhatók éjszaka országszerte

Éjjel érkezik a hidegfront, amely heves zivatarok kíséretében vonul át az országon.

Az Országos Meteorológia Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint hétfőre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarveszély miatt.

Fotó: Pixabay

Kiemelték: késő este északnyugat felől érkezik a hidegfront. Ehhez kapcsolódva hétfőre virradó éjszaka a záporok mellett főleg az Észak-Dunántúlon alakulhatnak ki nagyobb számban zivatarok, de az Északi-középhegység térségében is előfordulhatnak.

Átmeneti szünet után délután délnyugat felől ismét várhatók zivatarok, amelyek hétfő estére fokozatosan az ország keleti felére helyeződnek át. A zivatarokat viharos széllökés és intenzív csapadék kísérheti.

Kedd hajnalra a keleti országrészben fokozatosan megszűnnek a zivatarok – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint hétfőn a leghidegebb órákban 15-20 fok várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul, de délkeleten, keleten 27, 33 fok is lehet.

Az idokep.hu előrejelzése szerint is pénteken, vagy szombaton lehet a leghűvösebb, 20 fok körüli értékekkel, ám ezután szeptember közepéig marad a 24-25 fokos hőmérsékleti maximum.

A nyíregyházi mérnök, Dávid Mihály éves időjárási naptárának előrejelzése szerint augusztus végéig marad a hűvösebb és záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás. Szeptember elején visszaköszön kicsit a nyár, majd egy újabb lehűlés után, 10-ét követően egyenletes, szép indián nyárban lesz részünk, 25-30 fokos nappali csúcshőmérsékletekkel. Csak szeptember végén kell ismét jelentősebb lehűlésre számítani, addig jellemzően éjszaka sem lesz 10 foknál hidegebb.

Igaz viszont, hogy az augusztus vége és a szeptember csapadékosabb lesz, mint a nyár, amit a mezőgazdaságban talán nem is bánnak. A sok napsütésnek köszönhetően remélhetjük, hogy a szőlő sem indul rothadásnak és szép termés, ami az idei bort illeti, jó évjárat várható.

Az AccuWeather szerint augusztus utolsó napjáig marad a hűvösebb idő, ám innentőlegészen szeptember közepéig kellemes, 24-25 fokos időre számíthatunk, azonban 19-től megtorpan a felmelegedés és a hónap végéig már csak 19-22 fokos nappali maximumok lesznek.

Keddtől a hét végéig a napsütésé lesz a főszerep, kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható. Éjszaka keddtől csütörtökig ismét előfordulhatnak 10 fok alatti minimumok.

A nappali felmelegedés viszont újra erősödni fog, szerdától 24 és 30 fok között alakul majd a csúcshőmérséklet, sőt, szombaton 30 foknál is melegebb lehet.

Csütörtökön egy térségünket súroló hidegfront miatt a légmozgás időnként feltámadhat, de nem kell számítani viharos erejű szélre.

Hétfői időjárás előrejelzés

Jórészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de keleten, délkeleten délutánig még többórás napsütésre számíthatunk. A hidegfront csapadékzónája kelet felé mozog; eső, zápor többfelé várható. A front előterében főleg az Alföldön zivatar is kialakulhat. Estére északnyugaton kitisztul az idő. Délutántól szinte mindenütt élénk, erős északnyugati szél fúj. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között, a tartósan csapadékos tájakon 20 fok alatt alakul, a naposabb keleti, délkeleti megyékben 27, 34 fok is lehet. Késő estére 14 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Keddi időjárás előrejelzés

A front felhőzete a Tiszántúlt is elhagyja, kiderül az ég, majd a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Délelőtt kelet felé távozik a frontális csapadék, mögötte viszont több helyen alakul ki napközben eső, záporeső, az északkeleti, északnyugati megyékben helyenként zivatar is előfordulhat. Megélénkül, többfelé megerősödik a nyugati, északnyugati szél, majd északira fordul. Zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 27 fok között alakul, keleten, délkeleten lesz a melegebb.

Szerdai időjárás előrejelzés

Az ország nagyobb részén fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Gomolyfelhőkre elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén számíthatunk. A leghosszabb napsütés az északnyugati, északi megyékben valószínű. Helyenként előfordulhat zápor. Többfelé élénk, néhol erős lökések kísérik az északi szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15, a csúcsérték 20 és 25 fok között várható.

Csütörtöki időjárás előrejelzés

Az ország nagy részén többórás napsütés valószínű fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd a délutáni, esti órákban északnyugat felől egy hidegfront összefüggőbb felhőzete húzódhat egyre beljebb. Napközben az ország nagy részén még nem várható számottevő csapadék, csak néhol alakulhat ki zápor. Főleg a késő délutáni, esti óráktól nyugat, északnyugat felől egyre több helyen eleredhet az eső, záporeső, egy-egy zivatar is előfordulhat. A nyugati, északnyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen Magyar Péter mellett tüntetőket!

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Ez még Hamiltonnál is nagyobbat szólhat, elképesztő átigazolásra készül a Red Bull

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Új sorozat érkezik a Fix Magyar Állampapírból

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast