INSIDER

Tudtad? Környezetvédelem és zöld párbeszéd a Vadászati és Természeti Világkiállításon is!

Október 8-14. között a HUNGEXPO-n, az „Egy a természettel“ Vadászati és Természeti Világkiállításon is lehetőség lesz kitölteni a Zöld Követ Egyesület standjánál a „Magyarország zöld úton jár” online környezetvédelmi kérdőívet.
  • Szerző: Ripost

„Magyarország Kormányának célja, hogy egyetértési pontokat hozzon létre a magyarok mindennapjait meghatározó kiemelt ügyekben. Ezek közé tartozik a környezetvédelem is. Ezért online párbeszédet indítunk annak érdekében, hogy mindenki elmondhassa, mit gondol a környezetvédelem legfontosabb kérdéseiről: többek között az illegális hulladék-lerakatok felszámolásáról, a megújuló energia népszerűsítéséről, vagy a zöldenergia közlekedésben való használatáról” – ismertette a 12 kérdésből álló online konzultáció célját Kovács Zoltán, az ”Egy a Természettel„ Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, államtitkár és Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Máté Krisztián / Ripost

Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület alapítója a Metropolnak úgy fogalmazott: Az Egyesület stratégiai partnerként mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több magyar emberhez eljusson a zöld párbeszéd híre.

Király Nóra kiemelte: a hétköznapi környezetvédelemre szeretnék felhívni az emberek figyelmét. A civil szervezet éppen azért csatlakozott a kormány zöld programjához és környezetvédelmi céljaihoz, hogy a mindennapok kis kérdéseiben, döntéseiben ötleteket, tippeket adva, segítse, és meghallgassa az itt élő embereket a ebben a mindannyiunk jövőjét meghatározó közös sorskérdésben. A Zöld Követ szeretne irányt mutatni a környezetvédelem iránt érdeklődő fiatalok és családok számára, hogy megismertesse a környezettudatos élet előnyeit, valamint edukálja a felnövekvőben lévő generációt, tudatosítva bennük: a jövő az ő kezükben van.

Fotó: Máté Krisztián / Ripost

Példa a gyerekeknek

„Ötgyermekes családanyaként számomra is mindennapi kihívás, hogy a lehető legkevésbé terheljük a természetet, minimálisra csökkentsük a szemét mennyiségét, vagy ha nem muszáj, ne károsítsuk a környezetet. Igyekszem példát mutatni a gyerekeimnek, akik így már belenőnek ebbe a fenntarthatósági szemléletmódba, és számukra természetessé válik, amire mi esetleg csak felnőtt korban kezdtünk el figyelni” – mondta Király Nóra, aki a Metropolnak megerősítette, nem hatalmas, világmegváltó dolgokról van szó, csak odafigyelni azokra az apróságokra, amelyekkel mi hozzá tudunk tenni az otthonunkul szolgáló Föld védelméhez.

„Ha a tőlünk 10 percre lévő edzésre megyünk, már tudja a kislányom, hogy biztosan nem indítom be az autót, hanem gyalog megyünk. Amikor vásárolni indulunk, az előre odakészített vászontáskáinkat visszük magunkkal, a szemetet kicsi koruk óta látják, hogy szelektíven gyűjtjük, ők is automatikusan így csinálják, vagy – mivel mi sokan vagyunk – ha valaki feleslegesen égve hagyja a villanyt az egyik helyiségben, valamelyik gyerekem mindig odaszalad, és lekapcsolja – mert ezt látta, ezt a mintát követi, megtanul így élni” – árulta el Király Nóra.

Fotó: Máté Krisztián / Ripost

Játékos és szórakoztató szemléletváltás

A civilszervezet közösségi felületein naprakész információt és hasznos zöld tanácsokat kínál a környezetbarát életmód iránt érdeklődők számára. A környezettudatos nevelés fontos részét képezi az óvodákban, az általános iskolákban és a középfokú intézményekben tartott tudásalapú, játékos, játékos és szórakoztató környezetvédelmi programok, előadások, foglalkozások, ahol a gyermekek életkoruknak megfelelően szerezhetnek tudást és bővebb információt közvetlen környezetük megóvásáról. A Zöld Követ Egyesület jövőbeni tervei között szerepelnek környezetvédelmi témájú előadások, konferenciák, workshopok és zöld táborok szervezése. Király Nóra hangsúlyozta, számukra kiemelt fontos az emberek véleménye a környezetvédelem, környezettudatosság, és a fenntarthatóság kérdéskörében, ezért javaslataikat a civil szervezet beépíti munkájába, ezzel is segítve a jövőben egy tisztább, zöldebb, élhető környezet kialakítását.

Vegyél részt a zöld párbeszédben és mondd el a véleményedet a zold.kormany.hu oldalon, vagy október 8-14. között a HUNGEXPO-n, az „Egy a természettel“ Vadászati és Természeti Világkiállításon a Zöld Követ Egyesület standjánál!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kívül roppanós, belül puha habcsók
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?