INSIDER

Így épül újjá a 4 méteres kandalló – elképesztő részletek a budai Vár felújításáról

Már építik az ország legnagyobb Zsolnay kandallóját a Budavári Palota Szent István-termében, a Budavári Palota elsőként rekonstruált történelmi terében.
  • Szerző: Ripost

Az augusztus 20-ától látogatható Szent István terem egyik fő látványossága a Zsolnay kandalló lesz. Az eredeti a második világháborúban a teremmel együtt megsemmisült.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

zsolnai kandallóa

A Várkapitányság szakemberei az elmúlt hetekben megkezdték a Zsolnay gyárban rekonstruált kandalló beépítését az újjászülető terembe.

A pirogránit kandalló, és a főpárkányon lévő Szent István-mellszobor meghatározó elem. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra pécsi gyárában a szakemberek egykori mintadarabok, eredeti tervek és archív fotók alapján hosszú évek alatt készítették el az eredeti alkotás hű mását.

zsolnai kandalló

A 4,7 méter magas, 2,8 méter széles és közel másfél tonnás kandalló 120 féle elemből és összesen 611 darabból áll. A munka aprólékosságát mutatja, hogy a kandalló egyes részein nyolc-tíz festési, mázolási, majd égetési fázist végeztek az aranyozás előtt. Az önmagában is tekintélyt parancsoló, életnagyságúnál nagyobb méretű mellszobor kifejező erejét eredetileg Strobl Alajos alkotta meg. A teremről és a rekonstrukciós munkákról a legfrissebb információkat a Szent István-terem újonnan indult Facebook oldalán olvashatják az érdeklődők a www.facebook.com/szentistvanterem címen.

 

A pécsi próbaépítés után az elmúlt hetekben immár végső helyén, a Budavári Palota déli összekötő szárnyában újjászülető Szent István-teremben kezdték meg a szakemberek a kandalló összeállítását. Az egyes elemeket különleges ragasztóhabarccsal illesztik össze, a megfelelő súlyelosztás érdekében pedig egy tartós vázszerkezetet is alkottak a szakemberek, akik a kandalló felső részeinek beépítésekor egy speciális állványt használnak majd.

De nem csak a Szent István terem újul meg, hanem az egész budai Vár. A Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően újra régi fényében fog tündökölni a várnegyed, most visszaépítik, amit a háború és a kommunisták elpusztítottak. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan épülnek újra a régi épületek, mit csinálhatunk majd a Főőrségben és a Lovardában, miket találtak a régészek az épületmaradványok alatt, akkor keresd a 7 hetilapot kedden az újságárusoknál.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?