INSIDER

Zsolt sütijét kóstolja mise után Ferenc pápa

Egy dunaharaszti cukrászmester, Karl Zsolt lett az Eucharisztikus Kongresszus és Ferenc pápa cukrásza. Saját fejlesztésű süteményével kápráztatja el a világ egyházi elöljáróságait!
  • Szerző: bors

Dunaharaszti egyik kicsi, ám forgalmas mellékutcájában található a Karl cukrászda, amely mára világhírűnek mondhatja magát. A tulajdonos ugyanis olyan alkotással rukkolt elő, amely a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a pápalátogatás hivatalos süteménye lett. A neve pedig egyszerre frappáns és megható: Egy falat mennyország.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A cukrászat első embere, Karl Zsolt a Borsnak elmesélte a sütemény megalkotását.

Karl Zsolt 1988 óta cukrász, büszke az elért sikerre

Karl Zsolt 1988 óta cukrász, büszke az elért sikerre
Fotó: Bors

„Az Eucharisztikus Kongresszus és a Cukrász Ipartestület pályázatot írt ki cukrászok számára a pápalátogatás hivatalos süteményének megalkotására. A szervezők azt kötötték ki, hogy az alkotásban egyszerre jelenjenek meg a klasszikus magyar sütemények jellemzői és a Bibliában szereplő gyümölcsök, magvak. A készítmény 5–10 deka között lehetett, és ügyelni kellett rá, hogy könnyen hűthető, elálló legyen” – magyarázta a cukrászmester, majd folytatta.

„A sütemény alapja a bejglitészta. Ebbe töltöm a tölteléket, amelyben aszalványok vannak – datolya, füge, sárgabarack és szilva – karöltve kandírozott cseresznyével és narancshéjjal, megspékelve egy kis pörkölt mandulával. Az „Egy falat mennyország” nevet adtam a süteménynek, amely annyira megtetszett a verseny zsűrijének, hogy 16 induló közül az én alkotásom képviseli a hazai cukrászszakmát az Eucharisztikus Kongresszuson” – mesélte lelkesedve Karl Zsolt, majd meg is mutatta a készítés folyamatát. Az aszalványok messziről, Párizsból érkeztek hozzá.

Cukrászok hada dolgozik, hogy időben elkészüljenek

Cukrászok hada dolgozik, hogy időben elkészüljenek
Fotó: Bors

„Amikor már felkészültünk arra, hogy több ezer darabot kell sütnünk, szörnyű hírrel hívtak fel: nem tudják az aszalt gyümölcsöt leszállítani, mert elfagyott a termés. Francia beszállítóval hozattam be az alapanyagokat, hogy időben elkészüljenek a finomságok” – részletezte a szakember, aki hozzátette: na­gyon örül az elismerésnek.

Ferenc Pápa az Eucharisztikus Kongresszus alkalmából kóstolja meg a süteményt

Ferenc Pápa az Eucharisztikus Kongresszus alkalmából kóstolja meg a süteményt
Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini

„Nagy az öröm, hisz 1988 óta vagyok cukrász és 1996 óta működtetem a cukrászatot, de kétségtelen, hogy ennek az elismerésnek kitüntetett helye lesz az életemben. Bízom benne, hogy Ferenc pápának is nagyon ízleni fog a sütemény. Büszke vagyok, hogy részese lehetek ennek a történetnek, hisz a világ most Magyarországra figyel” – zárta sorait Karl Zsolt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?