KÜLFÖLD

Interpol: hamis koronavírus elleni vakcinák áraszthatják el a világot!

A nemzetközi rendőri szervezet mindenkit arra kér, hogy csak megbízható forrásból szerezzen be oltóanyagot.

Az Interpol szerdán mind a 194 tagországára vonatkozó riasztást adott ki, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy különböző bűnszervezetek beszivároghatnak a koronavírus elleni oltóanyag ellátási láncaiba, hogy hamis vakcinákkal áraszthassák el a piacot – írja a Russia Today orosz hírporál.

A bűnözői hálózatok hamis weboldalakon keresztül, hamis gyógymódokkal célozhatják majd meg a gyanútlan lakosságot, ez pedig jelentős kockázatot jelenthet egészségükre, sőt, akár életükre is„ – fogalmazott Jurgen Stock, az Interpol főtitkára.

A lyoni székhelyű nemzetközi rendőrségi szervezet arra is figyelmeztette a kormányokat, a gyógyszergyárakat és a logisztikai szervezeteket, hogy legyenek résen, honnan szerzik be az ellátmányt, mivel a bűnözők kísérletet tehetnek a koronavírus elleni oltóanyag ellátási láncainak megszakítására, hogy a kereslet végül ők elégíthessék ki.

”Alapvető fontosságú, hogy a bűnüldöző szervek a lehető legfelkészültebbek legyenek a Covid-19 vakcinával kapcsolatos minden típusú bűncselekmény ellen. Az Interpol ezért adta ki a globális figyelmeztetést„ – tette hozzá Stock.

Az Interpol nemsokkal azután tette közzé a figyelmeztetését, hogy a brit gyógyszerfelügyelet bejelentette: engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását. A BBC beszámolója szerint az Egyesült Királyság már 40 millió adag vakcinát rendelt, mely 20 millió ember beoltására elegendő. Nagyjából 10 millió adag rendelkezésre fog állni hamarosan, az első 800 000 adag pedig a napokban fog érkezni az országba.

November végén egyébként a koronavírus elleni vakcina hirdetésre bukkant egy magyar Facebook-csoportban.

És ezeket olvastad már?