POLITIK

Itt a szomszédban fogták el az Iszlám Állam parancsnokát

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a CIA-val és a georgiai belügyminisztériummal együttműködve őrizetbe vette Kijev mellett az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik kulcsfiguráját – hozta nyilvánosságra pénteken az SZBU sajtószolgálata.
címkék:
  • Szerző:

A közlemény szerint az elfogott férfi egy bizonyos Al Bara Sisani néven ismert, georgiai állampolgárságú férfi. 2013 óta töltött be magas rangú tisztet az Iszlám Államban, a szervezet néhai „hadügyminiszterének”, a georgiai csecsen Abu Omar as-Sisaninak a helyettese volt. Miután utóbbit 2016-ban likvidálták, Al Bara Sisani Szíriából Törökországba utazott, ahol folytatta a terrorszervezett koordinálását.

2018 nyarán érkezett illegálisan Ukrajnába hamis útlevéllel, ahonnan tovább folytatta a terrorszervezet egy különleges csoportjának a koordinálását. A férfit annál a Kijev környékén lévő háznál vették őrizetbe, ahol lakott. Fotójának elemzése alapján megállapították, hogy a férfi egyezik a körözött terroristával.

Jelenleg kiadatás előtti letartóztatásban van. Az ukrán hatóságok még ellenőrzik, hogy Ukrajnában követett-e el bűncselekményt.

A vezért már megölték

Egy titkos katonai akcióban meghalt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam rettegett vezére – jelentette be még október 27-én Donald Trump. Elemzők szerint a terrorvezér halála jól jött most az amerikai elnöknek, aki hetek óta a bírálatok kereszttüzében áll, amiért kivonta csapatait a dzsihadistáktól hemzsegő szíriai térségből.

A Szíria északnyugati térségében tartózkodó amerikai csapatoknak sikerült végezniük az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet vezetőjével. – Abu Bakr al-Bagdadi halott – jelentette be ünnepélyesen az amerikai elnök, hosszasan méltatva katonáinak kiváló tettét. Mint fogalmazott, a terroristavezér úgy halt meg, mint egy kutya, egy gyáva ember, aki menekülés közben egy alagútban felrobbantotta magát, megölve három gyermeket is. Tudatta azt is, hogy al-Bagdadi földi maradványait az amerikai hírszerzés birtokában lévő DNS-minták alapján a helyszínen, tizenöt percen belül azonosították.

Az elnök szűkszavúan köszönetet mondott az irakiaknak, a kurdoknak, a törököknek és az oroszoknak is. Arról azonban kevés szót ejtett, hogy a titkos akcióban oroszlánrészt vállaltak a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) elnevezésű, kurdok vezette katonai szövetség alakulatai is, amelyek a hó eleji amerikai csapatkivonást követően Recep Tayyip Erdogan török elnök haragjával találták szembe magukat Északkelet-Szíriában.

Mazlúm Abdi SDF-parancsnok már jóval Trump beszéde előtt arról számolt be a Twitter mikroblogon: az al-Bagdadi ellen végrehajtott akciót mintegy öt hónapon át tartó együttműködés előzte meg az amerikai és a kurd csapatok között. Az AFP hírügynökségnek nyilatkozva arról is beszélt, hogy a következő napokban arra számítanak: az ISIS térségben tartózkodó alvó sejtjei mindent megtesznek majd, hogy bosszút álljanak vezetőjük haláláért. A kurdok ezért teljes készültségben várják az esetleges támadásokat.

Abu Bakr al-Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere volt, az Egyesült Államok 25 millió dollár (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki a fejére. Az elmúlt években már többször bejelentették a halálát, de később az Iszlám Állam jelképes feje hónapokkal később jól megkomponált videoüzenetekben feltűnve bizonyította a világban szétszóródott híveinek, hogy továbbra is életben van. A „kalifátust” 2010 óta vezette, és a látványos, kegyetlen kivégzéseket közvetítő propagandavideók segítségével gyorsan világszerte hírhedtté is tette. A 48 éves, iraki származású terrorvezér iszlám tanulmányok szakon szerzett doktori fokozatot, és vallási vezetőként is dolgozott. Az al-Kaida terrorhálózat tagjaként is ismert volt.

Korábban amerikai fogságba esett, méghozzá – az Iszlám Állam több magas rangú vezetőjéhez hasonlóan – a dél-iraki fogolytáborban, a Camp Buccában töltött el éveket, mielőtt 2009-ben, egy nagyszabású amnesztiaprogram keretében, több száz rabtársával együtt szabadon engedték volna. Sokak szerint al-Bagdadi ebben a táborban radikalizálódott, ahol cellatársai Szaddám Huszein volt iraki diktátor egykori magas rangú tisztviselői voltak.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?