Létrehozva: 2020.07.02.

Jézus fekete bőrű, ez az új szabály

Jézus Krisztus nem fehér, hanem „közel-keleti” ember volt, mondta Canterbury érseke a BBC Rádiónak adott hétvégi interjújában.

Az anglikán egyház feje hozzátette: ha az emberek bemennek a templomokba, akkor nem csak fehér Jézust láthatnak a szentképeken, mert “Van fekete Jézus, kínai Jézus, közel-keleti Jézus, és van fidzsi Jézus. Jézust annyiféleképpen jelenítik meg, ahány kultúra, nyelv vagy felfogás létezik„

Az érsek minden bizonnyal már akkor tudott róla, hogy ezen a héten szombattól meg is jelenik a fekete Jézus, mégpedig a St. Albans katedrálisban, Hertfordshire-ben. A körülbelül három méteres festmény. Leonardo da Vinci “Az utolsó vacsora” című remekművét utánozza oly módon, hogy Jézus alakja ezúttal egy fekete ember. Ezt az oltár felett helyezik majd el, úgy hogy eltakarja az ott – még szombatig látható – “Szűz Mária a gyermekkel” képet.

A Black Lives Matter iránti szolidaritást jelképező fekete Jézussal kapcsolatban Dr. Jeffrey John tiszteletes, a Szent Albans dékánja azt mondta, hogy: „Az egyház nincs olyan helyzetben, hogy az igazságosságról, faji vagy egyéb alapokról prédikáljon.” A fekete Jézust ábrázoló képet Lorna May Wadsworth festette meg, aki Krisztust a jamaikai születésű Tafari Hinds modellről mintázta meg. Szerinte az ő ábrázolása ugyanolyan pontos, mint a hagyományos Jézus-ábrázolások.

Shaun King, a Black Lives Matter amerikai aktivistája két hete felszólította a politikai vezetőket, hogy távolítsanak el minden olyan Jézus-ábrázolást – legyen az szobor, falfestmény, ablaküveg, bármi –, amelyen a Megváltó „fehér európaiként” van ábrázolva.

A negyven éves Shaun King amerikai író és polgárjogi aktivista a közösségi médián keresztül vezényli kampányait, zavaros érveléseit sokan tették már magukévá.

2018-ban a Time magazin a közösségi média 25 legbefolyásosabb embere közé sorolta.

King az elmúlt hetekben a posztjait uszításra és gyűlöletkeltésre használja fel, teszi ezt ráadásul a „társadalmi igazságosság létrehozása” ürügyén. Holott valójában az egymás mellett békében élő embereket kívánja egymás ellen uszítani. A trollvezér aztán egy Twitter üzenetében már nemcsak Jézus, hanem Szűz Mária és „fehér barátai” eltávolítását is követeli.

A Black Lives Matter mozgalom ezzel új állomáshoz: a nyílt egyházellenességhez érkezett.

A BLM-aktivista szerint a Jézus-ábrázolások a fehér felsőbbrendűség jelképei, ezért nem maradhatnak a helyükön.

A szobordöntésekkel együtt pedig az erről szóló vita is fellángolt. Louise Richardson, az Oxfordi Egyetem egyik vezetője szerint a történelmünk elrejtése nem lehet a felvilágosodás felé vezető út. „Meg kell értenünk a történelmet, és azt, hogy miért gondolkodtak az emberek a saját korukban úgy, ahogy gondolkodtak” – mondta a BBC-nek, és szerinte ez akkor is fontos, ha nem értünk egyet azzal, ahogy a szobrok szereplői gondolkodtak.

De nemcsak a szélső liberális aktivisták akarják a szobrok eltávolítását. Sadiq Khan londoni főpolgármester bizottságot állított fel, amelynek az a feladata, hogy London összes köztéri szobrát és utcanevét áttekintse, és javaslatot tegyen arra, hogy milyen alkotásokat bontsanak le, illetve változtassák meg a nevüket. Khan szerint Nagy-Britannia és London a gazdagságát jelentős részben a rabszolga-kereskedelemnek köszönheti, és ez a köztereken is látszik. ”Ez nem maradhat így„ – szögezte le.

A főpolgármester később egy nyilatkozatában pontosította az álláspontját annak kapcsán, hogy a tüntetők Churcill és Gandhi szobrait is megrongálták, mivel az életük során mindketten tettek rasszista kijelentéseket. Khan azt mondta, tudomásul kell venni, hogy senki nem volt hibátlan, és ezeknek a szobroknak az eltávolítását azonban nem támogatja.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

borsonline.hu

„Nagyon fura volt nekünk az élet” – Király Viktor megdöbbentő vallomást tett Hajdú Péternek

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna