Létrehozva: 2020.08.26.

Jön a satu? Szigorítások várhatók a külföldre utazás esetén

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában elmondta, hogy szeptember elejétől szigorítások várhatóak, ezért senki ne szervezzen az érintett déli államokba utazást. Hangsúlyozta: fel kell lépni a vírus behurcolása ellen. „Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni” – jelentette ki.

A legnagyobb veszély továbbra is a koronavírus-fertőzés behurcolása, ezért szükség lesz újabb tiltó intézkedésekre szeptembertől – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök elmondta: a magyar állapotokhoz képest a legtöbb országban romlik a koronavírus-helyzet, ezért az a korábbi állítása, hogy Magyarország számára a legnagyobb veszélyt a fertőzés behurcolása jelenti, „nemcsak, hogy érvényes, de érvényesebb, mint korábban volt”.

Hangsúlyozta: fel kell lépni a vírus behurcolása ellen.

Felidézte: nyáron bevezették az egyes országok fertőzés szerinti osztályozását, de szeptember 1-jétől nem lehet fenntartani ezt a rendszert és szigorítások jönnek.

„Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni” – jelentette ki.

A kormányfő hangsúlyozta: nem szólhat bele a magyar emberek személyes életvezetésébe, szokásaiba, nyaralási terveikbe, de kellő óvatossággal és tisztelettel arra kér mindenkit, hogy „déli irányba szeptember utánra ne foglaljon, szervezzen, ne képzeljen el magának nyaralásokat, mert az bele fog ütközni a határvédelmi intézkedésekbe”.

Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Görögország a legismertebbek az érintett országok közül, de súlyos a helyzet egyes divatos észak-afrikai nyaralóhelyeken, például Egyiptomban is. Bár nem délre, hanem tőlünk nyugatra van, rossz a helyzet Franciaországban is. Ezek közül Egyiptom már most vörös zónában van, Spanyolország sárgában, a többi pedig zöld jelzésű.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója arról beszélt az M1 műsorában, hogy a koronavírus behurcolását a leghatékonyabban határintézkedésekkel lehet megakadályozni.

Szerinte ezért a beléptetést, az ellenőrzést és a karanténfeltételeket szigorítani kell, valamint felül kell vizsgálni azokat a besorolásokat, amelyeket az elmúlt hónapokban kialakítottak.

A vírus behurcolásának veszélye la magyar turisták által is látogatott, külföldi tengerparti üdülőhelyekről a legnagyobb. A leginkább érintett, úgynevezett déli államok a következők: Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Görögország. Ezeken kívül érdemes még kiemelni Franciaországot.

Spanyolországban elsősorban a belföldi és külföldi turisták körében kedvelt tengerparti részeken terjed a vírus, különösen a fiatalok körében.

A tengerpartokon a strandok mellett kiemelt veszélyt jelentenek a szórakozóhelyek, bárok és éttermek. Az éjszakai szórakozóhelyeket augusztus folyamán több régióban újra bezárták, azonban az ország egész területén még nem.

Kedden Sánchez miniszterelnök bejelentette, hogy a hadsereget is bevetik a kontakt-kutatás érdekében, egyelőre 2000 katona fogja segíteni ezt a tevékenységet.

Olaszországban augusztus 17-től bezárták a diszkókat, és éjszakánként maszkok viselését rendelték el közterületeken.

Vasárnap 1209 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ami május 12. óta a legmagasabb szám. Hétfőn 953, kedden 876 új esetet mutattak ki.

A fertőzöttek összlétszáma 262 ezerhez közelít, a halottaké pedig meghaladta a 35 ezret. Az aktív esetek száma kedden 19 714 volt, ami a július 30-i 12 076-hoz képest nagyon jelentős emelkedés.

Az országban is főleg a tengerparti részeken terjed a vírus, a hordozók pedig elsősorban 40 év alattiak.

Horvátországban vasárnap 275, hétfőn 136, kedden pedig már 219 új esetet mutattak ki. Ez jóval alacsonyabb a spanyol és az olasz számoknál, de figyelembe kell venni, hogy míg Olaszország 60 milliós, Spanyolország 45 milliós ország, addig Horvátországban alig 4 millióan laknak. Az aktív fertőzöttek száma kedden minden eddigi rekordot megdöntött, 2231-re emelkedett. Az aktív esetek tekintetében a növekedés drámai mértékű, ez a szám augusztus 7-én még csak 552 fő volt.A fertőzöttek összlétszáma 8530, a halottaké 175 fő.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és a tengerparti Split-Dalmácia megyében regisztrálták: előbbiben 30, utóbbiban 71 embernél mutatták ki a koronavírust. A fővárosi esetek tengerparti nyaralásokhoz kötődnek.

A vírus Horvátországban is elsősorban a tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők. A válságstáb ezért új szigorításokat vezetett be Split-Dalmáciában. Hétfőtől két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy a teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb 50, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb 20 ember vehet részt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Somló - Isten itt felejtett kalapja

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

mandiner.hu

„Magyarország az utolsó hely Európában, ahol a konzervatívok összegyűlhetnek” – nyílt levél a NatCon-botrány után

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt