Létrehozva: 2020.07.08.

Kalandfilmbe illő jelenetek, így üldözték a migránsokat Észak-Macedóniában

A furgon nagy sebességgel haladt, amikor egy autóval ütközött, majd belehajtott több parkoló járműbe.

Ismét migrációs válsághelyzetet hirdetett az észak-macedón kormány az ország északi és déli határszakaszán az illegális bevándorlók számának jelentős növekedése miatt – közölte a Vesti.mk. A szkopjei kormány döntése értelmében a 30 napos válsághelyzet július 2-án kezdődik, és akárhányszor meghosszabbítható. Ezzel egy időben újra feláll a válságkezelő központ, amelynek feladata, hogy kidolgozza, hogyan akadályozhatók meg az illegális határátlépések. Rendkívüli állapotot és válsághelyzetet először 2015 augusztusában rendeltek el, amikor a nyugat-balkáni országba naponta tízezrével érkeztek illegális bevándorlók. Később ezt évente, félévente hosszabbították, és még az idei év márciusában is érvényben volt, ám a koronavírus-járvány miatt minden ilyen intézkedést hatályon kívül helyeztek. A válsághelyzet azt jelenti, hogy a rendőrség és a katonaság azonnal reagálhat, amennyiben tömegesen jelennének meg illegális bevándorlók valamely határszakaszon. Illegális bevándorlókat szállító furgon ütközött neki több járműnek Észak-Macedónia déli részén, a görög és a bolgár határ közelében, nyolcan megsérültek – közölte a helyi rendőrség szerdán.

Az illetékesek tájékoztatása szerint a furgon nagy sebességgel haladt, amikor egy autóval ütközött, majd belehajtott több parkoló járműbe az Észak-Macedónia délkeleti részén található Sztrumica közelében kedden.

A 15 afgán, 9 pakisztáni, 6 bangladesi és egy-egy szíriai és iraki migráns közül nyolcan megsérültek, őket kórházba szállították, a többieket a Gyevgyelijánál található befogadóközpontban helyezték el, és visszatoloncolják őket Görögországba. A 27 éves észak-macedón sofőrt embercsempészet gyanújával letartóztatták.

Észak-Macedóniában több mint kétszáz illegális bevándorlót fedeztek fel egy kamionban – jelentette be egy nappal korábban a belügyminisztérium.

A 211 fős csoportot a határőrség találta meg nem messze Görögországtól. A migránsok Bangladesből (144) és Pakisztánból (67) indultak el. Még hétfő éjjel bukkantak rájuk egy ellenőrzés során Bogorodica település közelében. A jármű észak-macedóniai rendszáma hamisított volt.

A 27 éves sofőrt letartóztatták, az illegális bevándorlókat egy átmeneti táborban helyezték el. Közülük 63-an fiatalkorúak.

A macedón határ védelmét az Európai Unió országai is segítik.

Rendkívüli állapotot és válsághelyzetet először 2015 augusztusában rendeltek el, amikor a nyugat-balkáni országba naponta tízezrével érkeztek illegális bevándorlók. Később ezt évente, félévente meghosszabbították, és még az idei év márciusában is érvényben volt.

Június 10-én egy embercsempész 142 migránst próbált átvinni az országon Nyugat-Európa felé. A 2015-ös nagy migrációs válság alatt egy millió migráns és menekült haladt át a kis balkáni államon.

A balkáni országok 2016 márciusában zárták le határaikat a Görögország felől érkező migránsok előtt, akik Nyugat-Európába tartottak. Ennek ellenére a hivatalos adatok szerint továbbra is évente több ezren lépik át a határt illegálisan. Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában most is nagyszámú migráns tartózkodik, a schengeni külső határokon – a szlovén-horvát határon is – az elkövetkező hónapokban ismét nőhet a migrációs nyomás.

A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián, Horvátországon és Szlovénián át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os „lezárása” óta a menedékkérők más útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – próbálnak eljutni Nyugat-Európába. Mára Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sérülése ellenére biztos benne, hogy ott lesz az Eb-n a magyar válogatott focista

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

metropol.hu

Tüneményes családi fotóval köszöntötte Békefi Vikit férje, Feng Ya Ou

hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

ripost.hu

Utolsó óráit családjával töltötte, elhunyt a legendás zenész

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna