POLITIK

Karikó Katalin is elkapta a koronavírust? Elárulta a kutató: nagyon beteg lett

A repülőút után azonnal orvoshoz fordult Karikó Katalin. Felment a láza és nagyon beteg lett.
  • Szerző: Ripost

Karikó Katalin nagyon beteg lett, még a koronavírus-gyanú is felmerült benne – derül ki abból az online beszélgetésből, amit a Dugonics Társaság szervezett a magyar biokémikussal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Karikó Katalin (Fotó: AFP)

„Éppen Magyarországon voltam, amikor elkezdtek február elején, február közepén jobban odafigyelni, hogy Kínában van ez a vírus van... Éppen Magyarországon voltam, jól megbetegedtem... Hazafele mentem a repülővel, orvoshoz kellett mennem. Lázas lettem, minden, már azt hittem, én is koronavírusos leszek...” – meséli Karikó Katalin, aki bevallja: ezt már soha nem tudja meg, mert nem csináltatott tesztet... Ugyanakkor hozzáteszi: „Nagyon beteg voltam vagy két hétig...” – hallható a A megértés vágya – online beszélgetés dr. Karikó Katalin biokémikussal című YouTube anyag 59. percében.

A vakcina anyjaként is emlegetett magyar biokémikus ezt annak kapcsán mesélte el, hogy a Pfizer influenza elleni védőoltás miatt kereste meg a BioNTech-et, melynek Karikó Katalin az alelnöke, ám jött a koronavírus, s vele együtt az átállás a vakcinagyártásban.

Karikó Katalin elmesélte, hogy az első, koronavírusról szóló hírek idején a BioNTech alapítója, Uğur Şahin ránézett a térképre, s amikor látta, hogy a koronavírus megjelenési helye Vuhan, ahonnan rengeteg repülő és vonat megy a világ számos pontjára, úgy vélekedett: ha ott volt a vírus, akkor az most már mindenütt jelen lehet. „Uğur Şahin egy este megtervezett 10 vakcinát, ez pedig azért lehetett, mert minden megvolt. (...) Annyira könnyen adaptálható ez a technológia. (...) A tudomány a tudományra épül. (...) A koronavírust már 40 éve kutatták, tudták, mi van a felszínén. (...) A BioNTechnél pedig az mRNS-vakcinagyártáshoz tudták, mit mibe kell csomagolni, megvoltak a nem kódoló részei az RNSnek, készen állt a gyártás, minden” – osztotta meg a szakember a hihetetlenül gyors vakcinagyártás magyarázatát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?