POLITIK

Kásler Miklós konkrét számokkal megmutatta, hogy halad a pedagógusok beoltása

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának első embere elárulta, hogy a regisztrált pedagógusok 88.7 százalékát sikerült már beoltani.
címkék:
  • Szerző:

Magyarországon a koronavírus-járvány harmadik hulláma teljes erővel jelent meg a brit variáns révén, precedens nélküli nyomást helyezve az egészségügyi ellátórendszerre. Ezzel párhuzamosan viszont a magyar oltási program európai viszonylatban meglehetősen jól halad, már egy mérföldkövet sikerült is elérni.

 

Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány több tagja is korábban a nyitások első hullámát a 2.5 milliomodik beoltotthoz kötötte, melyet már sikerült is elérnünk. Ennek értelmében lényegében visszatértünk a március 8 előtti korlátozásokhoz azzal az eltéréssel, hogy a kijárási tilalom 10-kor kezdődik és speciális szabályozások vonatkoznak a boltokra.

 

A következő mérföldkövet akár a mai nap folyamán is elérhetjük, mégpedig a 3 millió beoltott magyar állampolgárt, melynek kapcsán Gulyás Gergely már korábban belengette, hogy további enyhítések kapcsolódhatnak. A járványügyi szakemberek vegyes reakcióval fogadták a mérsékelt lazításokat, a számok ugyanis még mindig magasak.

 

Az iskolák is rövidesen újraindíthatják működésüket, melyet ahhoz kötöttek, hogy előzetesen beoltják a pedagógusok nagy részét – legalábbis azokat mind, akik regisztrálnak. Ez nemrégiben meg is kezdődött, az emberi erőforrások minisztere pedig most konkrét adatokat közölt ennek állásáról.

Kásler Miklós ugyanis egy Facebook-posztban erősítette meg, hogy a regisztrált pedagógusok 88.7 százalékát már beoltották. Mint írta, a hétvége folyamán folytatódott a köznevelésben, a szakképzésben és a bölcsődékben dolgozók soron kívül oltása, így mintegy 200 ezerre nőtt az érintett beoltottak száma.

„Pedagógusaink nagyarányú átoltottságával jelentős lépést tettünk iskoláink biztonságos újranyitása érdekében” – tette hozzá a miniszter, aki arra bíztat mindenkit, hogy aki még nem regisztrált az oltásra az éljen a lehetőséggel.

Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeztek. Megérkezett a Janssen első szállítmánya, amely 28.800 adag vakcinát tartalmaz, ugyanennyi oltóanyag érkezett AstraZenecából, ma a Pfizer 248.800 adag vakcinát szállított, és még ma második oltáshoz használható Szputynik vakcinaszállítmány is érkezik. Magyarország tehát immár hat oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy a beoltottak száma már meghaladta a 3 milliót és a magyar lakosság átoltottsága (30%) az uniós átlag (15%) duplája.

A baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van, vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra.

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 12%-a érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). Lenti táblázatunk a hazánknak – lakosságarányosan ( pro rata) – szánt legfrissebb vakcinamennyiségeket tartalmazza. A Janssen vakcinából 4,3 millió adagot vár Magyarország, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez az első olyan vakcina, amely egydózisú.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. A kínai vakcinából eddig 1,1 millió adag érkezett, amelyet a regisztrált idősek első és második körös oltására használtak és használnak még a háziorvosok. Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 4-én bejelentette, hogy a Humángyógyszer Bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korában nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

A magyar oltási stratégia legfőbb célja jelenleg, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Eddig a regisztrált idősek oltása élvezett prioritást, mert ők életkoruknál fogva fokozottan ki vannak téve a vírusfertőzés súlyos, akár végzetes lefolyásának. Ennek köszönhetően az eddig regisztrált 65 év felettiek 90%-a már megkapta az oltást, így a praxisokban már az aktívkorú regisztráltak oltását is végzik. A háziorvosok szakma vezetői ajánlást is kidolgoztak annak érdekében, hogy segítsék a háziorvosokat abban, hogy mely kockázati krónikus betegséggel rendelkezőknek biztosítsanak elsőbbséget. Lásd: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/haziorvosok-oltasi-tevekenyseget-segito-szakmai-ajanlast-keszitettek-haziorvosok-szakmai

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?