POLITIK

Katasztrófa felé sodródik Svédország? Vagy mégsem?

A svédek továbbra sem vezettek be szigorú korlátozó intézkedéseket. Tudnak valamit? Megóvják a nagyobb károktól a gazdaságukat, hiszen nem zártak be a boltok, a szórakozóhelyek, vagy tényleg hatalmas katasztrófával néz szembe az ország?
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A választ sokan szeretnék tudni és nemcsak a svédek. Hiszen a kijárási korlátozások, a munkahelyek, üzletek bezárása máris hatalmas károkat okozott szerte a világon. Csak Európában 1 millió fölött van a hirtelen elvesztett munkahelyek száma, az Amerikai Egyesült Államokban pedig csak a múlt héten 3 millió háromszáz ezer új munkanélküli jelentkezett segélyért. És még mindig nem látni semmi fényt az alagút végén. Sokak szerint az 1929-es gazdasági világválsághoz hasonló katasztrófa jöhet.

Ezért is figyelik sokan érdeklődve a svédeket, hogy vajon tudnak valamit vagy csupán hazardíroznak amikor nem rendeltek el komolyabb korlátozásokat.

A svédek nem szeretnek feltűnően kilógni a sorból, nem szeretik a kirívó hőzöngést. Inkább a csendes üzletmenet hívei. Most mégis renitensnek számítanak azzal, hogy nem hajlandók korlátozni a mindennapi életet, nem zárt be például náluk egyetlen kocsma vagy sípálya sem.

Igaz, a kormány felkérte az embereket, hogy lehetőleg otthon dolgozzanak, és a 70 év feletti személyeket arra utasították, hogy ne hagyják el az otthonaikat, sőt már az idősgondozó otthonokban történő látogatást is megtiltották. De lényegében ez minden, amúgy az élet halad a régi medrében. Annak ellenére, hogy több mint 4000 fertőzés és 180 haláleset történt.

Persze Svédországon belül is sokan támadják, sőt emberkísérletnek nevezik mindezt. Amúgy Svédország fertőzési aránya hetente megduplázódik. Ez magasnak tűnhet, de csak fele akkora, mint Spanyolországban és Olaszországban.
A halálesetek száma a múlt szerdai 63-ról 180-ra nőtt, de úgy tűnik, hogy a napi halálesetek száma 23–27 körül maradt – ez az Egyesült Királyság adatainak kevesebb mint egy(!) százaléka.

Na akkor most legyen okos valaki.

Amikor a sokak szerint kissé unalmas miniszterelnök, Stefan Lofven (akinek az iskolai végzettsége mindössze egy hegesztő tanfolyam) a múlt héten megjelent a svéd televízióban, sok svéd számított arra, hogy legalább bejelenti a 16 év alatti gyermekek számára az iskola bezárását.

De nem. Lofven csak arra kérte a svédeket, hogy vállalják a felelősséget a saját és szeretteik egészségéért. Magyarán legyenek körültekintőek, de hogy ezt miképpen teszik, az rájuk van bízva.

Közölte, hogy a kormány bízik az állampolgárokban, hogy bölcsen és körültekintően cselekszenek.

Amúgy mindenki tudja, hogy mire megy ki a játék. A svédek félnek a gazdaság összeomlásától, ami szinte szükségszerűen következik a szigorú korlátozó intézkedésekből.

A svéd miniszterelnök rábízta a döntést a Közegészségügyi Hatóságra és a tisztiorvosra Anders Tegnellre. Ők pedig így döntöttek.

Norvégia és Dánia közegészségügyi hatóságai nemrégiben azt tanácsolták kormányaiknak, hogy kövessék Svédország visszafogottabb intézkedéseit, de a politikusok elutasították ezt a javaslatot, nem merték felvállalni a rizikót.

Eközben úgy tűnik, hogy a legtöbb svéd bízik a kormányban. A Svenska Dagbladet napilap által közzétett közelmúltbeli felmérés szerint a svédek több mint a fele szerint az ország válasza a koronavírusra „kiegyensúlyozott”.

Amúgy a hatóságok nem zárják ki, hogy a helyzet súlyosbodása esetén szigorúbb korlátozásokat vezetnek be.

Mindeközben a szomszédos Dániában a miniszterelnök már abban reménykedik, hogy húsvét után fokozatosan vissza lehet térni a normális kerékvágásba. Sokan ezt még korainak vélik, de dánok máris elkészítették az erre vonatkozó terveket. Először az iskolákat nyitnák újra, aztán fokozatosan a munkahelyeket.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?