POLITIK

Kész őrület, ismét elhalasztották a Brexit megállapodást

Elfogadta a londoni alsóház a halasztást célzó módosító indítványt.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Rendkívüli ülést tartott szombaton a brit parlament, amelyen a kormány szavazásra akarta bocsátani az alsóházban a Boris Johnson által kialkudott kilépési megállapodást. Először azonban a módosító javaslatokról szavaztak.

A parlament így 322 igen, 306 nem ellenében elfogadta azt a módosító indítványt, amelynek célja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztása mindaddig, amíg a megállapodás jogi szövegét a parlament törvénybe nem iktatja.

Ez gyakorlatilag a Brexit halasztását is jelenti, mivel következményeként nagy valószínűséggel szombaton a tervekkel ellentétben nem lesz szavazás a Brexit-egyezmény jóváhagyását célzó kormányzati indítványról.

Ennek egyenes következményeként érvénybe lépett az a törvény, amelynek alapján Boris Johnson miniszterelnöknek még szombaton, brit idő szerint 23 óráig kezdeményeznie kell az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a Brexit halasztását a jelenleg érvényes október 31-i Brexit-határnapon túl.

Johnson a módosítóról szóló szombat délutáni szavazás után bejelentette: nem tárgyal az EU-val a Brexit halasztásáról, de a jövő héten az alsóház elé terjeszti a Brexit-megállapodás jogi szövegét vitára és szavazásra.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?