Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.07.23.

Kétmillióra büntették a magyar sofőrt, pedig nem tehetett semmiről

Nyolc migránst szedtek ki a vámosok Bertalan kamionjából a dunkerque-i kikötőnél 2018-ban. Most megkapta a büntetést: egy 4800 fontról szóló csekket. Természetesen fellebbez, hiszen úgy érzi, inkább ő az áldozat: az illegális bevándorlók kivágták a teherautó ponyvájának tetejét, úgy másztak be. A magyar kamionosok pedig ki vannak nekik szolgáltatva.

Megbüntették, pedig ő maga is áldozat – így gondolja Bertalan, az a magyar kamionos, akit 4800 fontra, vagyis csaknem kétmillió forintra büntettek az angliai hatóságok. Bertalan – aki jelenlegi munkahelye miatt nem vállalja teljes nevét – évek óta rója Európa utait kamionnal.

„Hiába bontották el a hírhedt menekültszállásokat, továbbra is ott vannak az illegális bevándorlók, csak már nem látni őket, mert elbújnak” – állítja a pórul járt kamionos. „Folyamatosak a támadások, az ember nem győz vigyázni. Ha megáll egy kamion, a migránsok azonnal ugranak. A felelősség viszont egyedül a sofőré, ha hívatlan vendéget találnak a járművében a vámosok, ő kapja a magas büntetést.”

Fotó: ripost

A sofőröket rabosítják

Bertalan 2018 januárjának végén kedvesével felváltva vezette párban a kamiont, amin végül a dunkerque-i kikötőben találtak a vámosok nyolc migránst. A pár addig mindössze két alkalommal állt meg, a szokásos, kötelező úgynevezett kártyacserére (ezzel jelzik, hogy a másik vezető kezdi meg a munkaidejét) és szükségleteik elvégzésére: egy alkalommal egy benzinkúton, egyszer pedig egy rendőri intézkedés mellett.

„Mindkettő körülbelül három percig tartott, siettünk. Dunkerque előtt ellenőriztem a kamiont, minden rendben volt, a ponyva is úgy volt befűzve, ahogy megcsináltam. Aztán az utolsó, kutyás ellenőrzésnél találtak nyolc migránst a kamionomban. Azt sem engedték, hogy a helyszínen megnézzem, mekkora a kár vagy hogy jutottak be, engem azonnal elvittek egy rabszállítóval. Reggel fél 9-től este kilencig egy zárt helyiségben tartottak, csak kihallgatni vittek ki onnan. Cukros vagyok, de nem kaptam meg sem a gyógyszerem, sem az inzulinom, a kamionnál várakozó párom sem hívhattam fel. Végül azt mondták, nyugodjak meg, ez csak egy rutin” – meséli Bertalan, aki a lerakodóhelyen szembesült a kárral.

Másodpercek alatt megszállják a kamionokat

„A kamionom tetején másztak be, egy L alakú lyukat vágtak a ponyvába, azon keresztül jutottak be. Hiába néztem körbe előtte a kamiont, a tetejére nem láttam fel. Persze van olyan kamionos, aki felmászik és ellenőrzi, de én például 140 kiló vagyok, nem egyszerű felmászni” – mondja Bertalan, aki szerint nagy bajban vannak az Anglia felé vagy Belgiumon keresztül haladó kamionosok. „Sok cég azt mondja a sofőrjeinek, hogy meg se álljanak Belgiumban. Azonnal kifigyelik a kamionokat és pár másodperc alatt megszállják őket, ez a legjobb szó. A fuvarozó cégek nem tudnak mit tenni ellenük. Azt tanácsolják, hogy zárkózzunk be, ne álljunk meg, mi pedig remegve megyünk arra. A kártyacserére 300-350 kilométerenként csak muszáj megállni, ahogy a szükségleteinket is el kell végeznünk. Amelyik kamionban esetleg nincs légkondi, ott 40 fok van a fülkében nyáron, de nem lehet lehúzni az ablakot résnyire sem, mert altatósprayvel fújnak be a migránsok. Arról nem beszélve, hogy rengeteg kamionos már leplombált rakodótérrel utazik. Ha valaki a plombát leszedi a saját kamionjáról, a leadóhelyen visszaküldhetik az egész árut. Igen ám, csak sokszor a leplombált raktérbe jutott be a migráns, a sofőrnek eszköze sincs arra, hogy ellenőrizze a saját kamionját, mégis ő kapja a büntetést, ha migránst találnak a kamionjában.

Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP

Angolul kell fellebbezniük

Bertalan végül idén májusban kapott levelet az angol hatóságoktól. Párja és ő nem beszélnek angolul, így már annak elolvasásához is segítségre volt szükségük. Az angolok 4800 fontra büntették Bertalant, ez közel kétmillió forint. A kamionos természetesen fellebbez, de ehhez egy tolmácsra volt szüksége, és 140 fontba kerül a fellebbezés benyújtása is. Mégis próbálkozik, mert egy kollégája példája lebeg a szeme előtt: egy másik magyar kamionosnál 16 migránst találtak a rakodótérben, ő két fellebbezés benyújtásával végül az eredeti 5700 fontos büntetést 237 fontra „alkudta le”.

„Van olyan ismerősöm is, aki már kifizette a büntetést, egy fiatal fiúnál pedig az elmúlt hetekben találtak migránst, ő még csak várja, hogy mekkora büntetést szabnak majd ki rá. Én például már nem vállalok fuvart Anglia felé, de Belgiumban is ugyanolyan nagy a feszültség. Aki azt állítja, hogy a migránsprobléma nem valós, az hazudik!”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

magyarnemzet.hu

„Ez egy szép találat” - Magyar Pétert elképesztő magyarázattal állt elő a DatAdat ügyben + videó

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot