Létrehozva: 2020.05.26.

Kevés a bizonyíték arra, hogy a koronavírus látási problémákat is okozhat

A feltételezés azután merült fel, hogy a brit miniszterelnök Boris Johson kijelentette, hogy a koronavírus fertőzés után jelentősen romlott a látása és életében először szemüveget kellett csináltatnia.

Brit szemészorvosok nyomban cáfolták, hogy lenne bizonyíték arra miszerint a koronavírus egyfajta „mellékhatásként” látásromlást is okozna. Kijelentették, hogy egyetlen esetben sem találtak egyenes összefüggést a látásromlás és a vírusfertőzés között.

Ellenkező véleményt fejtett ki Dr. Annie Nguyen, a Dél-Kalifornai Egyetem szemészprofesszora. Szerinte a koronavírus fertőzés súlyosabb eseteivel együtt járó oxigén hiány, ami a tüdőgyulladás okszerű velejárója igenis okozhat maradandó szemkárosodást.

A kérdés kapcsán felidézték azokat az esetleírásokat amikor a koronavírus fertőzés a szem kötőszövete révén, vagyis a szembejutva okozott fertőzést. Az ily módon bekövetkező „infekció” is okozhat látáskárosodást. Ide tartozó kérdés, hogy a koronavírus fertőzés, amint azt már tudományos szakfolyóiratokban is leírták gyakorta együtt jár a száraz szem, égető szem tünetegyüttessel.

Chelsey Earnest, a Washington állambeli Kirklandben dolgozó nővér a CNN-nek nyilatkozva azt mondta: az általa látott koronavírus-betegeknek kivétel nélkül vörös volt a szemük. „Mintha allergiásak lettek volna. Nem is a szem fehérjéje színeződött el, inkább olyan volt, mintha vörös szemhéjfestéket használtak volna” – magyarázta.

Még áprilisban a Google adatelemzői egy új kifejezés gyakori, több százezres keresésére figyeltek fel, ez volt a SZEMFÁJDALOM.

New Yorkban például a legtöbben erre a szóra kerestek rá, a szaglás elvesztése mellett.

Ez a szó a legkeresettebbek közé került például a járvány sújtotta Spanyolországban és Iránban is, ahol ugyancsak több tízezer koronavírus-fertőzés történt.

„A szemfájdalom kifejezés keresése Spanyolországban február közepe és március közepe között négyszeresére nőtt, márciusban, Iránban pedig mintegy megduplázódott” – közölte a Google.

A spanyoloknál február közepe és március közepe között például megnégyszereződtek az ilyen keresések, Iránban pedig 50 százalékkal nőttek márciusban. Olaszországban szintén megötszöröződött az ilyen keresések száma.

Olaszországban a „bruciore occhi” (égő szem) szó keresése is a szokásos szint ötszörösére emelkedett már márciusban.

Egy a JAMA Ophthalmology tudományos folyóiratban megjelent cikk arról számolt be, hogy a 38 megfigyelt koronavírusos beteg közül 12-nek mutatkoztak szemészeti tünetei is, ez az alanyok majdnem egyharmada. A leggyakoribb szemet érintő tünet a kötőhártya-gyulladás volt.

A szemfájdalom csak egy tünet a sok közül A szemben, illetve szem körül jelentkező fájdalomnak számos oka lehet. Egyes esetekben, mint például szemsérülés esetén a fájdalom oka nyilvánvaló, de gyakran nehéz megmondani, vajon miért fáj a szemünk. A szem szaruhártyája az egyik legérzékenyebb szövet a testben. A szaruhártya szenzoros idegeinek sűrűsége akár 500-szor magasabb lehet, mint a bőré. A szaruhártya nagy fokú érzékenysége hasznos, hiszen feladata a külső szemsérülések elleni első védelmi szerep ellátása. Így, ha valami irritálja a szem külső felszínét, azt gyorsan észrevesszük. Vigyázat a szemfájdalom sok egyébbel együtt csak egyik kísérőtünete lehet a koronavírus fertőzésnek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

15 év után szakított a magyar énekesnő

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

vg.hu

Kilőhet az OTP, ha igaza lesz az elemzőknek

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

ripost.hu

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett