Létrehozva: 2020.03.11.

Kigyógyult a koronavírusból egy 100 éves kínai férfi

Kína-szerte csodájára járnak annak a Wang nevű 100 éves férfinak, aki bár többféle súlyos betegségben is szenved, mégis sikerült legyőznie a gyilkos kórt.

Krónikus szívbetegségben és Alzheimer-kórban, sőt akut magas vérnyomásban is szenved az a wuhani férfi, akit hétfőn engedtek haza a helyi kórházból, 80 másik gyógyult beteg társaságában.

A Wang névre hallgató idős férfi gyógyulásához jelentős részben hozzájárult egy különleges vérátömlesztés. Olyan a koronavírus fertőzésből korábban már felépült betegek vérét kapta meg, akiknek szervezetében már kialakult a vírusfertőzéssel szembeni ellenanyag.

„Tekintettel arra, hogy a beteg nagyon idős és immunrendszere viszonylag gyenge, úgy döntöttünk, hogy a gyógyult koronavírusos betegek vérplazmáját alkalmazzuk” – mondta a kezelőorvosa Dr. Cai Chen a sajtónak.

A vérátömlesztés után a betegek szervezete új erőre kap, hiszen a gyógyult emberek vérplazmája nagy számban tartalmazza az ellenanyagot.

A 100 éves rossz általános állapotban lévő, más súlyos betegségekkel is küzdő betegnél február 24-én diagnosztizálták a koronavírust. Amikor a kórházba került, eszméletlen volt – mondta a sajtónak a kórház fertőzött betegek osztályának igazgatója.

A gyógyult emberek vérével történő vérátömlesztés után napról-napra javulni kezdett a 100 éves férfi állapota, s alig 2 héttel a fertőzés megállapítása után, ma hazamehetett

Csak az elmúlt hétvégén a wuhani kórház 552 idős, 60 éven felüli beteget fogadott be. A leginkább veszélyeztetett korcsoportból eddig 149-en gyógyultak meg az új módszer, a speciális vérátömlesztés segítségével.

Mi az a plazma-terápia? A plazma-terápia a fertőzésen már átesett, gyógyult emberek vérplazmáját használja fel. A plazma az a folyadék, amely a vérsejteket, tápanyagokat és hormonokat szállítja az ereken keresztül. A plazma mintegy a vér felét teszi ki. Olyan antitesteket hordoz, – ezek speciális fehérjék, – amelyeket a szervezet a fertőzést okozó baktériumok vagy vírusok elpusztítására állít elő. A fertőzésen már átesett, gyógyult emberek vérplazmája nagy számban tartalmazza ezeket az antitesteket, amelyek így, a vérátömlesztés révén nagyban hozzájárulhatnak mások gyógyulásához.

 

Japánban egy gyógyszergyártó cég hasonló alapon kísérletezik új gyógyszer elő előállításával, ők is gyógyult betegek vérplazmájából vonják ki az ellenanyagot.

Kínában az elmúlt napokban az új megbetegedések hirtelen csökkenését tapasztalták, Wuhanban tegnap bezárták az egyik néhány hete villámgyorsan felépített szükségkórházat, mert már nincs rá szükség.

40 éven felül nő a veszély

A koronavírus esetében az eddigi adatok azt mutatják, hogy a halálozási arány a 40 év felettiek körében kezd emelkedni, és az idősebb, 80 év feletti korosztály körében a legmagasabb. Különösen a férfiak és a dohányosok vannak veszélyben. A kockázat emellett magasabb bizonyos krónikus betegségek esetén is. A krónikus betegek között a legmagasabb a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők kockázata, magas a rizikó a diabétesz esetén és a krónikus légúti betegséggel élők körében.

Mit tegyünk, ha a betegség tüneteit észleljük magunkon?

A WHO információs oldala alapján koronavírus fertőzés jele lehet a magas láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Előfordulhat orr dugulás, orr folyás és hasmenés is. A tünetei tehát sok tekintetben hasonlóak a jelenleg is tomboló influenza járvány tüneteihez. Ha koronavírus fertőzésre gyanakszunk azért, mert a közelmúltban olyan országban jártunk, amelyet érint a fertőzés, vagy olyan személlyel találkoztunk, akiről azóta beigazolódott, hogy érintett a betegségben, ne menjünk közösségbe. Hívjuk háziorvosunkat, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megadott információs telefonszámokat, ahol mindent részletesen el fognak mondani arról, hogy mit tegyünk a továbbiakban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

hirtv.hu

Láncreakció – Brit elemző: teljes ukrán dandárok nem hajlandók engedelmeskedni parancsnokuknak + videó

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

travelo.hu

Csodájára járnak a színpompás dunántúli völgynek, ahol azáleák virágoznak

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük