POLITIK

Kinek a pénzéből kampányolt Karácsony mellett Gál J. Zoltán?

Továbbra sem tudjuk, hogy mekkora fizetést és kitől kapott Gál J. Zoltán, amiért Karácsony Gergely bukott kormányfőjelölti kampányát szervezte – hívta fel a figyelmet cikkében az Origó.
címkék:
  • Szerző:

Mint ismert, Gál J. pénteken mondott le a kampányfőnöki tevékenységéről, amikor kiderült, hogy Karácsony teljesen megbukott.

Az Origó a cikkében emlékeztet: Gál J. Zoltán Gyurcsány államtitkára volt a kétezres években, és meglepő módon múlt pénteken lemondott Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányának a vezetéséről – egy órával azelőtt, hogy maga Karácsony is lemondott. Gál J. a Városházán – közpénzből – Karácsony tanácsadója, így felmerül a gyanú, hogy kampányfőnöki minőségében is közpénzből fizették.

Felmerül a kérdés, hogy Gál J. Zoltán kampányfőnökként mégis mennyi pénzt keresett Karácsony Gergely mellett, illetve lemondott-e Gál J. Zoltán a tanácsadói posztjáról a sikertelen kampány után?

Az Apró–Gál-vonal

Gál J. édesapja, az idősebb Gál Zoltán korábbi házelnök kifejezetten jó kapcsolatot ápolt többek között Apró Piroskával, Gyurcsány anyósával is, aki az 1990-es években informálisan sok szálat mozgatott a baloldalon. Így Gál beajánlotta fiát Apró Piroskához és lányához, Gyurcsány Ferenc feleségéhez. Evvel alapozta meg politikai karrierjét Gál J. Zoltán – idézi fel az Origó.

Mint írják, Gál J. Zoltán újságíróból előbb Medgyessy sajtófőnöke és kabinetfőnök-helyettese, majd 2002-től politikus lett. Sőt az újdonsült képviselő kormányzati szerepet is vállalt, és ő lett a Medgyessy-kormány kormányszóvivője, egyben a kormánykommunikáció vezetője is. Ezt többek között azzal érdemelte ki, hogy a 2002-es kampányban ő magyarázta Medgyessy zavaros tanácsadói és lobbiügyeit.

Mindezek mellett kiemelt szerepe volt abban, hogy a nehezen kommunikáló Medgyessyt segítse a választási kampányában.

2002 nyarán aztán – Medgyessy visszaemlékezése szerint – Gál J. üzenetközvetítő lett a politikai szerepre vágyó Gyurcsány és az új kormányfő között.

Medgyessy és leendő utóda ekkor, 2002 júliusában Balatonőszödön sétálgatva egyeztek meg arról, hogy Medgyessy reménybeli kétciklusos kormányzása után Gyurcsány jöhetne a helyére, akinek persze addig még az MSZP-ben is bázist kell építenie.

Miután Gyurcsány Ferenc a megállapodásukat megszegve eltávolította Medgyessyt a kormányfői székből, Gál J. az új miniszterelnök háttérembere lett. Ekkorra már nem volt kormányszóvivő, mert miután egy alkalommal lebukott azon, hogy információkat szivárogtatott Gyurcsány Ferencnek, Medgyessy kirúgta.

Gyurcsány érdekkörében maradt

Gál J. 2006 nyarától kabinetfőnök Gyurcsány mellett, egyben a kommunikációs részleget is vezeti. Az Origó rámutat: egyik legnagyobb baklövése az volt, amikor 2007 márciusában Demcsák Zsuzsát jelölte kormányszóvivőnek.

Ő volt a kabinetfőnök a 2006. augusztus 20-i vihart követő tragédia idején is, amikor a tűzijáték felelőtlen szervezése miatt többen meghaltak. Végül 2008 januárjában távozott kabinetfőnöki posztjáról.

Ennek ellenére befolyását megőrizte a baloldalon, 2010 és 2017 között a Vasárnapi Hírek című hetilap főszerkesztője volt, a lapot Gyurcsány szolgálatába állítva.

Már a 2019-es önkormányzati kampányban olvasni lehetett arról, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely mellett dolgozik. Karácsony úgy nyilatkozott, hogy soha nem volt még olyan ember, aki számára elmondható beszédet írt volna, „Gál J. ebben unikális” – mondta a főpolgármester.

Ő írta a hosszabb beszédeit és készítette fel a médiaszereplésekre a kampányában. A miniszterelnök-jelölti bemutatkozó beszédét is nyilvánvalóan Gál J. Zoltán írta, abban egyre-másra köszöntek vissza Gyurcsány 15 évvel korábbi beszédfordulatai.

Az Origó hangsúlyozza:

mindez világosan mutatja, hogy Gál J.-t is Gyurcsány küldte Karácsony mellé.

Egyrészt hogy segítse a főpolgármester kampányát, másrészt hogy így ellenőrizze és tartsa az irányítása alatt.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?