Létrehozva: 2021.10.14.

Kirobban-e a háború Kína és Tajvan között?

Múlt héten rekordszámú kínai vadászgép repkedett Tajvan légvédelmi zónájában, majd a hét végén Hszi Csin-ping (Xi Jinping) arról beszélt: Tajvan és Kína békés újraegyesítése meg fog valósulni. A médiában egyre ijesztőbb forgatókönyvek jelentek meg a szigetország Peking általi lerohanásáról.

Érezhetően nőtt a feszültség a Kínai Népköztársaság és a Kínai Köztársaság (Tajvan) között az elmúlt napokban, amely következményeként számos politikai és katonai vezető arra figyelmeztetett: akár néhány éven belül sor kerülhet a kontinentális Kína partjaitól mindössze kétszáz kilométerre található Tajvan Peking általi lerohanására. A CNN hírcsatorna a minap egyenesen arról írt, hogy

a kínai haderő partraszállási műveleteket gyakorolt a Tajvani-szoros kontinentális oldalán található Fucsien tartomány egyik partszakaszán.

A nemzetközi hangulatot azonban még ennél is jobban felkorbácsolta az a tény, hogy a kínai légierő összesen 149 harci gépe hatolt be múlt héten a tajvani légtérbe. Az már csak olaj volt a tűzre, hogy szombaton a kínai elnök úgy fogalmazott:

Meg kell valósítani a nemzet újraegyesítését, és ez biztosan meg is fog valósulni. A békés újraegyesítés felel meg a leginkább a kínai nemzet érdekének, beleértve tajvani honfitársainkat is.

Caj Jing-ven (Tsai Ing-wen) tajvani elnök a napokban leszögezte, Tajpej nem akar katonai konfrontációt, de mindenáron megvédi szabadságát és demokratikus berendezkedését. A pekingi vezetés ezt a hozzáállást az 1992-es „egy Kína elvéről” szóló megállapodás aláásásaként értelmezi.

Matura Tamás Kína-kutató szerint, akit a Magyar Nemzet kérdezett meg ugyanakkor az elmúlt napok eseményeit a helyükön kell kezelni, kínai harci gépek tajvani légvédelmi zónába való berepülése ugyanis számos alkalommal előfordult már a Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulásának október 1-jén vagy a Kínai Köztársaság megalakulásának október 10-én ünnepelt évfordulóján.

Ez nem jelent közvetlen katonai fenyegetést, hiszen nem arról van szó, hogy a tajvani légtérbe repültek volna be a kínai harci gépek, csupán a Tajvani-szoros felezővonalán léptek át a tajvani oldalra, amire már korábban is volt nem egy példa, noha a kínai harci gépek száma valóban minden korábbinál nagyobb volt

– magyarázta lapunknak a kutató. A Budapesti Corvinus Egyetem oktatója ugyanakkor hozzáfűzte: az ilyen monumentális erődemonstráció egyfajta válaszként is értelmezhető az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia által múlt hónapban tető alá hozott, a sajtóban AUKUS néven emlegetett, új biztonsági partnerségi szerződésre, ami Pekinget rendkívül irritálja. Ebben pedig nincs semmi meglepő, hiszen nemzetközi elemzők között is egyetértés van abban, hogy a három angolszász ország közötti katonai együttműködés új szintre emelése mögött egyértelműen az USA Kínával szembeni manőverezése érhető tetten.

Matura Tamás szerint a tajvani légtér megsértésének kínai részről további oka lehet a tajvani légvédelem reakciójának tesztelése: milyen gyorsan tudnak reagálni és hogyan. A kutató úgy véli, az elmúlt hetek látványos eseményeit még egy nagyon fontos belpolitikai folyamat is táplálhatja Peking részéről, mégpedig az, hogy Hszi Csin-ping jövőre egy egyedülálló húzásra készül.

2018-ban a pekingi parlament megszavazta az alkotmánymódosítást, amellyel eltörölték az államfő hivatali idejére vonatkozó korlátozást. Az eddigi szabályozás szerint ugyanaz a személy legfeljebb kétszer öt évig viselhette az államfői tisztséget, a jelenlegi elnök azonban egy harmadik ciklus erejéig is a székében maradna, ezzel szemben pedig ­nyilvánvalóan vannak a pártban komoly ellenérzések

– magyarázta a kutató. Matura hozzáfűzte: a nacionalizmus feltüzelése ismert és egyszerű módja annak, hogy politikai támogatást szerezzen mind a pártban, mind a lakosság körében.

Ráadásul gazdasági problémákkal is küszködnie kell Pekingnek; egyrészt az Evergrande nevű építőipari óriásvállalat csődközeli állapota is fejtörést okozhat a pártban, másrészt Kínában meglehetősen szokatlannak számít, hogy több tartományra kiterjedő áramkimaradások, illetve energiaingadozások voltak az elmúlt időszakban.

Ezek az okok mind közrejátszhattak abban, hogy Kína látványos ­erődemonstrációt hajtott végre a múlt héten

– magyarázta a kutató. Matura emlékeztetett: a kínai stratégia Szun-ce (Sun Tzu) világhírű kínai hadvezér óta elsősorban arra helyezi a hangsúlyt, hogy az erő felmutatásával elrettentse az ellenfelet attól, hogy meggondolatlan lépéseket tegyen. A jelen esetben mind a tajvaniakat, mind az amerikaiakat igyekeznek elrettenteni attól, hogy a de facto független szigetország de jure is önálló legyen.

Ha nagy lenne a csend, az aggasztóbb lenne

– fűzte hozzá Matura.

Ez is érdekelhet

origo.hu

14 másodperc után meglőtte az év legviccesebb öngólját a válogatott focista - videó

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

travelo.hu

Egy magyar pilóta 12 ezer méter magasból lőtt csodás éjszakai felvételeket a Balatonról

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat