POLITIK

Kiskorúaknak szóló LMBTQ-könyvet tettek elérhetővé magyarul

A hamburgi székhelyű Migo kiadó, a közelmúltban elfogadott magyarországi törvényre reagálva a héten lefordította és ingyenesen elérhetővé tette online, a fiataloknak szóló „Mi is az LGBTIQ*?, avagy bevezetés a gender és a sokszínűség világába” című könyv néhány fejezetét .
címkék:
  • Szerző: Ripost

Thilo Schmid, a kiadói csoport ügyvezető igazgatója nyíltan vállalja, hogy a közelmúltban elfogadott pedofilellenes törvénycsomagra kívánt reagálni a lépésével, amely többek között betiltja a heteroszexualitástól eltérő szexualitást ábrázoló gyermek- és ifjúsági könyveket és filmeket – számolt be a Die Welt.

A fejezeteket átlapozva láthatjuk, hogy az kifejezetten a 18 alatti tinédzserekhez szól, alapos részletességgel és „kiskorúakat segítő egyszerűséggel” bemutatva az LMBTQ-jelenséget.

A szerzőpáros – Linda Becker és Julian Wenzel – propagandaszövege az LGBTIQ-mozaikszó értelmezésével kezdődik, a leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális, interszexuális és queer kifejezések mélyreható magyarázatával. Az írók a mozgalom kialakulásával és céljaival folytatják, majd elidőznek a biológiai és a társadalmi nem különbségénél, s végül rátérnek a gyermekek jogaira.

Az olvasmány egyértelműen arra törekszik, hogy meggyőzze és befolyásolja az identitásukban még bizonytalan tinédzsereket.

Erre utal egy „magasröptű” dialógus is a bába és az újszülött között: „Gratulálunk! Ez egy lány!” kiált fel a gyermeket világra segítő bába, mire a baba, kezében egy zászlóval tiltakozik, hogy „Ez nem mindig egyértelmű!”.

A fejezeteket átlapozva láthatjuk, hogy az kifejezetten a 18 alatti tinédzserekhez szól, alapos részletességgel és „kiskorúakat segítő egyszerűséggel” bemutatva az LMBTQ*-jelenséget. A szerzőpáros – Linda Becker és Julian Wenzel – propagandaszövege az LGBTIQ*-mozaikszó értelmezésével kezdődik, a leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális, interszexuális és queer kifejezések mélyreható magyarázatával. Az írók a mozgalom kialakulásával és céljaival folytatják, majd elidőznek a biológiai és a társadalmi nem különbségénél, s végül rátérnek a gyermekek jogaira. Milyen kár, hogy csak pár fejezetre futotta a fordítás…

A könnyen értelmezhető megfogalmazások több helyen sajnálatot szeretnének kelteni az olvasóban, érzékeltetve a bemutatott kisebbség ellehetetlenített helyzetét. Az LMBTIQ*- embereknek „van egy közös vágyuk: ahelyett, hogy kiközösítenék vagy kinevetnék őket, szeretnének önmaguk lenni, anélkül, hogy mások viccesnek találnák őket, vagy hogy igazolniuk kellene magukat.”

Az olvasmány egyértelműen arra törekszik, hogy meggyőzze és befolyásolja az identitásukban még bizonytalan tinédzsereket.

Külön felhívja a figyelmet arra tényre, hogy az ember a nemét maga választhatja, kitörhet a biológia által ránk kényszerített korlátok közül.

Thilo Schmid kifejtette, hogy nem lehet közömbös a kisebbségek diszkriminációja iránt, így ezzel a politikai üzenettel lázad a magyarországi eseményekkel szemben. Szerinte a gyermekvédelmi törvény átlép egy határt, így ő a digitális lehetőségekkel kíván átlépni egy másik határt, egy államhatárok közöttit.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?