Létrehozva: 2020.08.29.

Kiürítették az olasz migránstábort, de máris érkezik csónakokon az utánpótlás

Hetek óta elképesztő állapotok uralkodnak Szicílián és a még délebbre eső kisebb szigeteken. mintha csak egy ijesztő filmet látnánk.

A kisebb, Afrikához közel eső szigetek után a migránsok következő kedvelt célpontja a fekete kontinens felől Szicília. Az állapotok egyre inkább tűrhetetlenek. Már a polgármesterek is fellázadtak.

A migránsinvázióra és egészségügyi vészhelyzetre hivatkozva Nello Musumeci, Szicília kormányzója úgy döntött, felszámolja a regisztrációs központokat és a migránstáborokat, a migránsokat pedig elszállíttatja a szigetről.

„Elég volt: már eddig is túlzott tiszteletet tanúsítottunk az intézményes döntések iránt a jelenlegi vészhelyzetben, és ezért cserébe csak hallgatást, közömbösséget és cserben hagyást kaptunk”- fogalmazott.

A Szicíliától délre eső kisebb sziget Lampedusa polgármestere, Salvatore Martello korábban nyílt levélben kért segítséget Rómától, hangsúlyozva, hogy a karanténhajók ellenére a sziget ismét ”megtelt„, több mint ezer migráns tolong a kevesebb mint kétszáz fős regisztrációs központban.

A lampedusai migránstábor kiürítésének azonnal újra megindultak ha migránscsónakok az olasz szigethez, péntekre virradóan tizenhat kötött ki az MTI tudósítójának helyszíni jelentése szerint. A vízi járműveket az olasz pénzügyőrség, valamint a Frontex Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség katonai hajói kísérték a nyílt tengerről egészen a partig.

A mólóhoz érkezve elsőként az olasz hatóságok és a Frontex emberei kérdezték ki őket franciául és angolul.A tunéziaiak eltakarták arcukat a tévékamerák elől. Poggyász nem volt náluk.

A helyszínre siető olasz egészségügyi hatóságok védőruhát viselő emberei egyenként engedték őket a partra, és megmérték testhőmérsékletüket. Fennáll ugyanis annak a gyanúja, hogy sokan közülük koronavírusosak. A csoportokat a lampedusai migránstáborba szállították.

A csónakok érkezésének hírére a lampedusai kikötő mólója megtelt helyiekkel és turistákkal, akik fényképezték őket. Sokan a polgármester, Salvatore Martello nevét kiabálták, azt sürgetve, hogy cselekedjék, és ne engedje meg a migránsok beengedését a járványhelyzetben.

Matteo Salvini, az ellenzékbe vonult Liga párt vezetője pénteken szolidaritását fejezte ki a szicíliai polgármesterekkel. A politikus bejelentette, hogy a Liga készen áll feljelentést tenni Giuseppe Conte miniszterelnök és kormánya ellen az illegális bevándorlás pártolása és járványterjesztés miatt. Hasonló kezdeményezést jelentett be Ugo Cappellacci, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselője is, Szardínia volt kormányzója.

Egy magánhajó tulajdonosa azt követelte hangosan, hogy a migránscsónakokat ne engedjék be a turistakikötőbe, mert csónakjaikkal nekicsapódnak a többi hajónak, és fel is másznak ezekre. Egy északolasz férfi szerint, aki minden évben Lampedusán nyaral, Olaszország példamutató a tengeri mentésben, „de nem ennyire ügyes a migrációs helyzet kezelésében”. Hozzátette: 20 éve érkeznek a csónakok, amíg Európa nem lép, nem fog megváltozni a helyzet.

Hatósági adatok szerint péntekre virradóan tizenhat csónak kötött ki, több mint 260 emberrel.

Annak hírére kezdtek el megint érkezni, hogy kiürítik a helyi migránstábort – mondta az MTI-nek nyilatkozva a kikötőben szolgáló egyik csendőr, aki maszkban felügyelte a csónakokat. A legkisebb csoport hétfős volt, a legnagyobb huszonöt fős, az érkezők gazdasági bevándorlónak minősülő tunéziai állampolgárok, közöttük fiatalkorúak is.

A lampedusai migránstáborban most ismét több mint 700-an vannak. Szerda óta folyik az eredetileg kevesebb mint 200 főt befogadni képes tábor kiürítése: 273 embert, közöttük majdnem 70 koronavírussal fertőzöttet az Aurelia komphajóval a szicíliai Trapaniba vittek. További mintegy 600 embert – köztük 15 fertőzöttet -, az Azzurra komphajóval szállítanak majd el, egyelőre nem közölték, hova.

Nello Musumeci, Szicília kormányzója a megállíthatatlannak tűnő migránsáradat és az olasz kormány tehetetlensége láttán így fogalmazott:

„Azt akarják, hogy a szicíliaiak rasszisták legyenek, miközben ők a világ legbefogadóbb népe? Ha akarja, Róma megtámadhatja rendelkezésemet. Elég volt: már eddig is túlzott tiszteletet tanúsítottunk az intézményes döntések iránt a jelenlegi vészhelyzetben, és ezért cserébe csak hallgatást, közömbösséget és cserben hagyást kaptunk-

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

magyarnemzet.hu

Moszkvai terror: csattanós üzenetet küldött az orosz külügyi szóvivő

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút