Létrehozva: 2020.05.21.

Lassan visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, de ballagni még nem kéne

A keddi kormányülés döntéseit ismertette Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a járványügyi teendők mellet Európai Uniós kérdésekről is tárgyalt.

A miniszter a koronavírus elleni védekezés első fázisát eredményesnek nevezte, hiszen eddig sikerült elkerülnünk a tömeges fertőzést. Ennek ellenére tisztában kell lennünk azzal, hogy a veszély nem múlt el, a védekezési szabályokat most is be kell tartani.

Gulyás Gergely kifejtette: az európai országokhoz mérten a magyar intézkedések korábban történtek meg, ezért is mondható el, hogy Európa legsikeresebb védekezése volt a miénk. Ebben része van a magyar kormánynak is, de a legfontosabb, hogy a polgárok fegyelmezetten, nagyrészt a szabályokat betartva segítették a járvány elleni küzdelmet.

Most a védekezés 2. szakaszában vagyunk, a kijárási korlátozások megszüntetése már a fővárosban is megtörtént, de mivel nem múlt el a veszély, egyelőre tovább dolgozik az Operatív törzs és fenntartják a kórházi járványügyi védekezés egyes elemeit is.

A miniszter jelezte, hogy jövő kedden az országgyűlés elé terjesztik a rendkívüli jogrend megszüntetését kezdeményező javaslatot. A rendelkezést természetesen a kormánynak kell visszavonnia, de erre az országgyűlés ad meghatalmazást.

Az uniós ügyekről szólva Gulyás Gergely bejelentette, hogy bár nem értünk egyet az Európai Bíróság tranzitzónákra vonatkozó ítéletével, azt mégis végrehajtjuk, vagyis megszűnnek ezek a zónák. Aki eddig idegenrendészeti őrizetben volt, az ott is marad. 280 ember menekültügyi szállásokra kerül. A tranzitzóna egy olyan megoldás volt, ami megvédte Magyarország határait. Sajnálatos az uniós döntés. Ettől kezdve csak külképviseleteken lehet benyújtani menekültügyi kérelmeket.

A gazdasági helyzetről azt mondta Gulyás, hogy összességében 173 ezer ember keres állást, de nem talált munkát. A közfoglalkoztatotti keretet 100 ezerrel megemelte a kormány, és a honvédségnél is várják az embereket. Az állami bértámogatás esetében 106 ezer emberre nyújtották be a támogatási kérelmet.

A miniszter arról is beszélt, hogy a beruházástámogatás fontos a munkavédelem miatt, és az a gazdasági növekedés biztosítása miatt is szükséges. Az egyszer használatos műanyagokról szóló törvény visszavonására azért volt szükség, mert az unió július 1-ig fog tájékoztatást adni. Garanciát kell adni az ágazatban dolgozók számára is – tette hozzá. A kormány elkötelezett az egyszer használatos műanyagok visszavonása mellett.

A kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy az óvódák és bölcsődék vidéken május 25-től, míg Budapesten június 2-től visszatérnek a normál rendhez. Az iskolákban viszont a tanév végéig érvényben marad a digitális oktatás.

A szóvivő kérte, hogy idén ne szervezzenek ballagásokat, évzárókat az intézmények, vagy, ha mégis, akkor sokkal kisebb létszámban, mint eddig. Szentkirályi Alexandra azt is elmondta, hogy június 16-tól lehet napközis táborokat és ottalvós táborokat is szervezni, betartva a védekezéshez szükséges szabályokat.

Gulyás Gergely újságírói kérdésekre elmondta: kitartóan várják a bocsánatkéréseket az országot ért támadások miatt. A kormány csak akkor fordul a rendkívüli felhatalmazás eszközéhez, ha az szükséges. Bízik benne, hogy nem lesz szükség a jövőben a rendkívüli felhatalmazásra.

A miniszter elmondta: veszélyhelyzet megszüntetésével minden rendelet hatályát veszti, amit ebben az időszakban hoztak, így ahol szükséges, ott az Országgyűlés törvényben garantálhatja a rendkívüli helyzetben meghozott egyes, az év végéig meghirdetett kedvezmények fenntartását.

Augusztus 15-ig 500 fő feletti rendezvényeket nem lehet megtartani – mondta kérdésre válaszolva. A rendezvénytilalom jelenleg is fennáll, de a kormány ezt folyamatosan vizsgálja. Ugyanakkor a veszélyhelyzet végéig marad az ingyenes parkolás.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kísérteties alak jelent meg a Hold mögött

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

hirtv.hu

Fejlemények az orosz-ukrán háborúban + videó

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

travelo.hu

Ez lehet Görögország legfotogénebb szigete

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye