Létrehozva: 2020.11.04.

Kormánytámogatás: 1052 új metró, villamos, busz és troli állhat forgalomba Budapesten

A kormány több mint 1330 milliárd forinttal támogatja a fővárosi tömegközlekedést 2010 és 2021 között.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent a kormány előző nap hozott határozata a környezetbarát budapesti járműbeszerzés támogatásáról. A kabinet döntésében leszögezi: a kormány kifejezetten támogatja, hogy Budapest Főváros Önkormányzata meglévő 61 milliárdos, szabad felhasználású hitelkeretéből 100 új trolit és villamost vásároljon a budapesti tömegközlekedés fejlesztése részeként.

A kormányhatározat megállapította, hogy a kormány intenzív támogatásával 2022-ig összesen 1052 vadonatúj metró, villamos, busz, troli állhat forgalomba a budapesti tömegközlekedésben. A kormánydöntés azt is rögzíti, hogy 2010 és 2021 között a kormány összesen több mint 1330 milliárd forinttal támogatja a fővárosi tömegközlekedést. A kormánydöntés legfontosabb rendelkezése leszögezi, hogy a kormány kifejezetten támogatja, hogy a főváros a 61 milliárdos, szabadon felhasználható hitelkerete terhére haladéktalanul beszerezzen 51 opciós jog alapján megvásárolható környezetbarát trolibuszt és 51 villamost.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI)

Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek elmondta, jó hír a budapestieknek, hogy a világ legnagyobb hitelminősítő intézete, az amerikai Moody's szeptember végén jó bizonyítványt adott a főváros pénzügyi-költségvetési helyzetéről. A Moody's leszögezte, hogy Budapestnek nagyon szilárd a likviditási helyzete és ellenállóképes a gazdasága, ezért stabilról pozitívra minősítette fel pénzügyi értékelését.

Varga Mihály leszögezte, hogy nagyon sok város örülne annak, ha 224 milliárd forintnyi szabad pénzállománya lenne, ahogy azt Budapest esetében a Magyar Államkincstár adatai rögzítik. „Budapestnek van 224 milliárd forint szabad pénzállománya, 61 milliárdos fejlesztési hitele és a kormány még 60 milliárd forint budapesti városfejlesztés magára vállalására és megvalósítására is javaslatot tett a városvezetésnek. Így bőségesen meg van a fedezete a járműbeszerzési program folytatásának, új trolik és villamosok megvásárlásának” – fogalmazott Varga Mihály.

Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, a budapesti közlekedés fejlesztésével a kormány három cél elérését támogatja: az emberek gyorsabban és kényelmesebben jussanak el céljukhoz, legyen kevesebb a dugó és legyen tisztább a levegő, kevesebb a környezetszennyezés. Fürjes Balázs emlékeztetett: mivel a fővárosnak van a kormány támogatásával korábban felvett, szabadon felhasználható 61 milliárd forint kedvező hitele az Európai Beruházási banktól, ezért semmi szükség új hitel felvételére. „A kormány megerősített támogatásával folytatódhat a budapesti járműpark korszerűsítése. A városvezetés megkapta, amit kért, így beszerezheti a trolikat és villamosokat, a kormány támogatja ebben. Politikai viták ide vagy oda, a budapestiek érdekében kutya kötelességünk az együttműködés” – mondta.

Gulyás: Karácsony fejezze be a szerencsétlenkedést

A fővárosi trolibuszbeszerzéseket érintő kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: 224 milliárd forintnyi pénzállomány áll a fővárosi önkormányzat rendelkezésére, így bőségesen van fedezete a beruházásoknak. – A szóban forgó beruházásra összesen 65 milliárd forint hívható le, a főpolgármester döntésétől függ, hogy beszerzi-e a kedvezményes trolibuszokat, villamosokat, amire opciós joga van. Kifejezetten előnyös a szerződés, a több mint 200 milliárd forint feletti forrás pedig a mai válságos időszakban említésre méltó. Ezt a főpolgármester úr megörökölte, mindannyiunk érdeke, hogy élni tudjon vele, és fejezzék be a szerencsétlenkedést – fogalmazott a miniszter.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

hirtv.hu

Embert gázolt a metró Budapesten

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja