Létrehozva: 2020.03.10.

Koronavírus: a franciákról viszonylag keveset hallunk

A fertőzés terjedése miatt a Louvre már egy hete zárva van. A Párizs melletti Disneyland ugyanakkor zavartalan nyitva tartással várja a szórakozni vágyókat. A koronavírus terjedése Emmanuel Macron hivatalos programját is felülírta.

A párizsi Louvre vasárnap és hétfő után kedden sem fogadott látogatókat, mivel a dolgozók attól tartanak, hogy a világ minden tájáról érkező turisták megfertőzik őket. A múzeum dolgozói emiatt megtagadták a munkát arra a törvényre hivatkozva, amely szerint ezt megtehetik olyan esetben, ha az súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre.

Emmanuel Macron államfő is változtatott a heti menetrendjén, lemondta az összes vidéki programját, köztük egy olyan eseményt is, amely a most elsőbbséget élvező iszlamista szeparatizmussal kapcsolatos. A francia elnök azzal indokolta döntését, hogy minden energiáját a járvány elleni küzdelemre összpontosíthassa.

Ugyanakkor érdekes, hogy a magát Európa első számú turisztikai célpontjaként hirdető Disneyland, amely naponta turisták tízezreit fogadja az egész világból, zavartalan nyitva tartással üzemel tovább. Jérôme Salomon, a francia egészségügyi tárca tisztségviselője azzal indokolta a döntést, hogy szabadtéri rendezvényekre nem vonatkozik a kormány rendezvényeket beszüntető intézkedése. Ugyanakkor érdekesség, hogy törölték a párizsi félmaratont, amelyre az előzetes adatok szerint több mint 40 000 versenyző nevezett.

A Louvre dolgozói azért aggódnak a járvány miatt, mert az egész világból nagy számban érkeznek látogató. A múzeumot tavaly felkereső 9,6 millió személy háromnegyede külföldről érkezett, jóllehet eddig még senki sem fertőződött meg a 2300 alkalmazott közül, akik azt követelik, hogy a látogatókat vessék alá egészségügyi szűrésnek a dolgozók védelme céljából, ha pedig előfordulnak fertőzések, a múzeumot zárják be.

Franck Riester kulturális miniszter kabinetje hétfő este közölte, hogy a tárcavezető is megfertőződött az új koronavírussal. A tesztet azért végezték el nála, mert jelentkeztek a tüntetek, de jól van.

A 46 éves miniszter a kabinet feltételezése szerint a nemzetgyűlésben kaphatta el a fertőzést, ahol a múlt héten több napot is eltöltött a kulturális bizottsági ülésen, és ahol eddig öt képviselőnek és két alkalmazottnak bizonyult pozitívnak a koronavírus-tesztje. Franck Riester nem került kórházba, az otthonában helyezték karanténba.

A vírus terjedésének megfékezésére a hatóságok betiltottak határozatlan időre minden olyan rendezvényt, amelyen ezer embernél több venne részt. Ez mintegy háromszáz koncerttermet és színházat érint az országban, elmarad egyebek mellett Madonna világturnéjának két utolsó párizsi koncertje is.

A hatóságok a 15 évesnél fiatalabb gyerekeknek megtiltották a látogatást az idősotthonokban, miután a gyerekek számítanak a legfőbb vírushordozóknak, és az idős emberekre jelenti a legnagyobb veszélyt a betegség. Az egészségügyi intézményekben kezelt betegekhez pedig egy nap csak egy látogatót engednek be.

A fertőzés újabb áldozatai valamennyien hatvan év felettiek. Eddig mindegyik halálos áldozatnak vagy volt valamilyen más betegsége, vagy pedig nagyon idősek, nyolcvan év felettiek voltak.

A legfőbb franciaországi gócpont a Párizstól északra található Oise megyében található, ahol 105-en fertőzöttek meg. Párizsban is megjelent a kórokozó, a párizsi tömegközlekedési vállalat, az RATP egyik alkalmazottjánál diagnosztizálták először az új koronavírus okozta megbetegedést, de fennakadások egyelőre nem voltak a közlekedésben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kizuhant egy kislány egy csepeli panel ötödik emeleti lakásából

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

travelo.hu

Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Menczer Tamás: A valaha volt legerőteljesebb EP-kampányt kezdtük el

POLITIK

Újabb fegyvergyárakat építenek az oroszok

POLITIK

Ukrán drónok felgyújtottak egy orosz üzemanyag bázist

POLITIK

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett