POLITIK

Koronavírus: Amerikai orvosok sürgetik a dohánytermékek teljes betiltását

Miután az egészségügyi statisztikák szerint az erős dohányosok fokozottan veszélyeztetettek koronavírus fertőzés esetén, amerikai orvosok egy csoportja már a dohánytermékek teljes betiltását követeli.
címkék:
  • Szerző: Ripost

New York állam, a csaknem harmincezer koronavírus megbetegedéssel az Amerikai Egyesült Államok egyik fertőzési gócpontjának számít. Az egészségügyi statisztikák szerint a súlyosabb esetek több, mint fele erős dohányos. Ezért amerikai orvosok egy csoportja felhívást intézett Andrew Cuomohoz, New York állam kormányzójához. Levelükben az összes dohánytermék, beleértve az e-cigarettákat is azonnal betiltását követelik.

A dohánygyártókat képviselő New York State Vapor Association persze azonnal ellentámadásba lendült. Azt hangsúlyozzák ellenérvként, hogy egy ilyen átfogó tilalom a feketepiac, a csempészés fellendüléséhez vezetne, ami az állami bevételeket is jelentősen csökkentené.

A dohánytermékek azonnali betiltását a New York-i Családorvosok Akadémiája (NYSAFP) kéri a kormányzótól. Levelükben többször hivatkoznak egy kínai tanulmányra amely több ezer megbetegedést elemezve állítja, hogy a dohányosok sokkal inkább hajlamosak elkapni a koronavírus fertőzést.

A kutatók azt állítják, hogy akik dohányoznak, '14-szer nagyobb valószínűséggel lesznek súlyos, akár életveszélyes állapotba kerülő koronavírus fertőzöttek.

S mindez nemcsak a hagyományos dohánytermékekre igaz, de a főleg fiatalok körében elterjedt e-cigarettára is. Cuomo kormányzó látva ez első egészségügyi statisztikákat, hogy a fiatal koronavírus fertőzöttek szinte kivétel nélkül e-cigarettáztak már kampányt is indított, #NoVapeNY hashtaggel.

A családorvosok szövetsége ismételten felhívta a figyelmet, hogy az e-cigarettázáshoz szerte az Egyesült Államokban korábban már közel háromezer súlyos megbetegedés volt kapcsolható, függetlenül a mostani koronavírus-járványtól.

A „fő bűnös” az E-vitaminból származó olaj, az úgynevezett E-vitamin-acetát, amelyet szinte az összes e-cigarettában megtaláltak.

Ez az acetát a tüdő felületéhez tapadva kémiai jellegű égési sérüléseket okoz, éppen olyat, mint a katonai mustárgáz. Ezeket a sérült felületeket támadja aztán meg a koronavírus, szinte napok alatt súlyos, életveszélyes állapotba juttatva a dohányosokat, nem egyszer fiatal és egészségesnek tűnő embereket.

A dohánytermékek betiltását követelő orvosok szerint olyan sok az erős dohányos a kritikus állapotban lévő koronavírus betegek között, hogy egy ilyen intézkedést segíthetne az egészségügyi rendszer túlterhelésének elkerülésében is.

Ezért vannak nagy veszélyben a dohányosok

A koronavírus a légzőszerveket támadja, máshol nem tud eredményesen szaporodni: a dohányzás viszont épp ott gyengít, ahol most erősnek kellene lenni.

Szem, száj, orr – ez a három terület, ahol a vírus a nyálkahártyákhoz jutva megtapadhat. A koronavírus a testnyílásokon bejutva megtapad a nyálkahártyákon, és a nyák folyamatosan csordogál „lefelé” a légutakon. A nyálkahártyákon úgynevezett csillószőrös hámsejtek alkotnak fizikai védővonalat, feladatuk a szennyezések, kórokozók kisöprése a külvilágba, még mielőtt túl mélyre hatolnának.

Dohányzás hatására azonban a csillószőrös hámsejtek lebénulnak, hajladozás helyett csak rogyadoznak, nem képesek betölteni funkciójukat. Így a dohányos a védelmi rendszer egyik nagyon fontos elemétől esik el.

A dohányzás újabb hátulütője, hogy eleve enyhe krónikus gyulladásban tartja a légúti nyálkahártyát, ami értelemszerűen „hozzáadódik” a vírus okozta gyulladáshoz, jelentősen rontva a beteg esélyeit. Emellett a cigaretta hatására fellazul a légutakban található nyálkahártya, és nemcsak a vírusok megtapadásához biztosít kedvezőbb körülményeket, hanem növeli a bakteriális felülfertőzés esélyét is.

 

 

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?