POLITIK

Koronavírus: Ijesztőnek nevezte a svéd halálozási adatokat a korlátozásokat ellenző szakember

Ijesztőnek és döbbenetesnek nevezte a halálos áldozatok egyre növekvő számát az a járványügyi szakember, aki mindeddig nem engedett komolyabb korlátozásokat bevezetni Svédországban.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A legfrissebb halálozási adatokat ijesztőnek nevezte Anders Tegnell az ország első számú epidemológiai szakembere. Az ő nevéhez kötik azokat a svéd intézkedéseket, amelyek más országokkal ellentétben sokkal kevésbé szigorúan közelítettek a járvány kérdéséhez. Az iskolák, éttermek, sőt a bárok is nyitva maradtak Svédországban és a legtöbb munkahelyen zavartalanul dolgoztak tovább.

87 új halálesettel már 3000 fölé emelkedett az elhunytak száma a skandináv országban, ami messze több a lakosság arányszámához viszonyítva, mint a legtöbb más országban. A fertőzöttek száma is 702 fővel nőtt tegnap, így már 23 918 főre emelkedett.

Különösen megrázó hír volt tegnap, hogy a halálos áldozatok között volt egy tíz éves kisfiú is. Még megerősítésre vár, hogy esetében valóban a koronavírus fertőzés volt a halál elsődleges oka.

A svédek nem a központilag elrendelt korlátozásokra, hanem az egyéni felelősség vállalásra helyezték a hangsúlyt a járvány elleni küzdelemben. A 16 éven aluliak számára továbbra is nyitva maradtak az iskolák és csupán megkérték az emberek arra, hogy ne gyülekezzenek nagy számban illetve hogy tartsanak kellő távolságot egymástól.

Az országon belülről is többen bírálták ezt a hozzáállást, olyan is akadt, aki szó szerint „tömeggyilkossággal” vádolta meg a svéd politikai vezetést, akik továbbra is kitartanak amellett, hogy nem kellenek szigorú korlátozások. Ahogy ők mondták, bíznak az emberek józan belátásában és fegyelmezettségében.

Éppen ezért volt nagy meglepetés, hogy az elmúlt hétvégén öt bárt és éttermet is bezártak Stockholm fiatalok által leginkább kedvelt, trendi bulinegyedében a Sodermalmban. A hivatalos magyarázat szerint azért mert nem tartották be a kötelező távolságtartási szabályokat, magyarán ezeken a helyeken egymás hegyén-hátán zsúfolódtak össze a bulizó fiatalok.

Noha a hivatalos megnyilatkozások azt sugallják, hogy a svédek fegyelmezettek és önkéntesen jogkövető magatartást tanúsítanak, a valóság sokszor egészen más. Fotók tucatjain láthatunk a járvány terjedése szempontjából veszélyes szituációkat, összetorlódó embereket, kisebb-nagyobb csoportosulásokat. A svédek ezeken a képeken szemmel láthatóan élvezik a jó időt és mintha eszükbe sem jutna a járvány.

A hatóságok az elmúlt héten többször is figyelmeztettek, hogy fokozni fogják az ellenőrzéseket és mindenkit megpróbálnak rábeszélni a fegyelmezettebb magatartásra.

A stockholmi bulinegyedben található öt legnépszerűbb bár esetében azonban végleg betelt a pohár. Már többször is figyelmeztették őket, hogy tartsák be az úgynevezett „social distance”, a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, csak annyi embert engedjenek be ami lehetővé teszi a 2 méteres távolságtartást, ne engedjék tetszőlegesen csoportosulni az embereket stb., de úgy látszik hiába.

Az elmúlt hétvégén aztán a járvány történetében először büntettek a svéd hatóságok és minden tiltakozás ellenére bezárták ezeket a híres-hírhedt bulizóhelyeket.

Svédországban a 2 méteres távolságtartási szabály mellett eddig csak az idősotthonok látogatását tiltották, valamint nem engedték ötvennél több ember gyülekezését. Ami akár kisebb színházak vagy klubok működését is lehetővé tette, ha a 2 méteres távolságot be tudták tartani. Ezen túl felkérték az embereket, ha tehetik dolgozzanak otthonról.

A svéd egészségügyi tisztviselők mindazonáltal ragaszkodnak ahhoz, hogy a laza szigorítások politikája továbbra is fenntartható. Más országok drasztikus szigorító intézkedéseit károsnak tartják a társadalmi következményeket, mindenekelőtt az ugrásszerűen megnövekedett munkanélküliséget illetően.

A svédek lazább megközelítését sokan bírálták úgy odahaza, mint nemzetközi színtéren, s most az egyre gyarapodó halálesetek a kétkedőket látszanak igazolni.

Svédországban 291 haláleset jut 1 millió emberre, míg a sokkal szigorúbb karanténintézkedéseket bevezető Norvégiában 40. De sokkal kevésbé ijesztő halálozási adatokat tud felmutatni Dánia és Finnország is. Előbbiben 87 haláleset jut 1 millió emberre, utóbbiban 45. A különbségek tehát ijesztően nagyok, s ez egyértelműen a karantén-pártiakat látszik igazolni.

Még a koronavírus sújtotta Amerikai Egyesült Államok adatai is kedvezőbben a svédekénél, ott 219 haláleset jut 1 millió emberre.

A svéd hatóságok mindennek ellenére ragaszkodnak a kevésbé szigorú előírásokhoz, kimondatlanul is, de a nyájimmunitás elvét részesítik előnyben. Vagyis szerintük, ha kellően nagy számú ember esik túl a betegségen, akkor szerintük a járvány mintegy magától „ elcsendesedik.”

A halélesetek magas száma ellenére, a felmérések szerint végül a legtöbb svéd alkalmazkodott az elő nem írt, csak ajánlott változásokhoz. Sokan viselnek maszkot, tartják a távolságot és legtöbben azért kerülni igyekeznek a nagyobb tömeget. Ez a szám egy hét alatt a lakosság 72 százalékáról 87 százalékra növekedett.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?