Létrehozva: 2020.07.24.

Koronavírus: Máris itt a második hullám?

Egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a koronavírus rövidesen eltűnik az életünkből. Sőt.

Oroszországban csak az elmúlt napon a fertőzések száma 5811-gyel 800 848-ra emelkedett, ami 24 óra alatt 0,7 százalékos növekedés.

Oroszország már a negyedik helyen áll a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (4 038 864), Brazília (2 287 475) és India (1 288 106) után. Oroszországban koronavírus-fertőzés gyanújával már 266 300 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Mindaddig karanténban lesz a bolgár kormányfő, amíg meg nem lesz koronavírus-tesztjének eredménye. Bojko Boriszov azért döntött így, mert kabinetfőnöke szervezetében kimutatták a kórokozót – közölte a kormány sajtószolgálata pénteken. A kabinetfőnököt csütörtök este tesztelték pozitívan a SARS-CoV-2 vírusra. A kormányszóvivő szerint a 61 éves Boriszov első tesztje negatívnak bizonyult, és most a második, péntek reggel elvégzett teszt eredményére várnak. Bulgáriában az utóbbi egy hónapban ismét megugrott a fertőzöttek száma. Pénteken 268 új esetet jelentettek az országból. Hivatalos adatok szerint 9853 az igazolt fertőzöttek és 329 a kór halálos áldozatainak száma.A fertőzéses esetek emelkedésében közrejátszik az egészségügyi dolgozók hiánya. Bulgáriában azóta rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet először június, majd július végéig meghosszabbítottak. Az országban kötelező a távolságtartás, a zárt közösségi helyiségekben pedig a szájmaszk viselése.

Meghalt egy koronavírussal fertőzött 3 éves kislány Belgiumban, aki más súlyos egészségügyi problémákkal is küszködött.

A kisgyerek a koronavírus harmadik fiatalkorú, egyben legfiatalabb belga áldozata. Július közepén egy 18 éves, március közepén pedig egy 12 éves lett a fertőzés áldozata, ők is szintén más súlyos betegségben is szenvedtek.

Nem tagadhatjuk, hogy a vírus ismét köztünk van. Észben kell tartanunk, hogy eddig több mint 9800 honfitársunkat vesztettünk el, és továbbra is nagyon óvatosnak kell maradnunk - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Belgiumban az elmúlt két hétben folyamatosan növekszik az azonosított fertőzöttek száma. Pierre Van Damme, az antwerpeni egyetem virológusa szerint Antwerpenben a legsúlyosabb a helyzet jelenleg a 1,5%-ot meghaladó fertőzési aránnyal (egy koronavírus-fertőzött ennyi embernek adhatja tovább potenciálisan a fertőzést), amely lassan eléri a 2%-ot is.

A belga Biztonsági Tanács tegnapi ülését követően egyébként minden belga éttermet utasítottak, hogy rögzítsék a vendégek nevét, érkezésük és távozásuk idejét, valamint e-mail címüket és telefonszámukat is. Ezt a módszert egyébként Németország egyes tartományaiban már egy hónapja használják sikerrel, igaz, a németek önkéntes szabálykövetése eddig is jobbnak bizonyult, mint a belgáké.

További veszélyeket rejt magában az, hogy a Het Laatste Nieuws és a De Morgen flamand napilapok értesülése alapján, bár 100 ezerrel több klasszikus influenza elleni oltást rendelt az ország, a 2,9 millió vakcina mégsem lesz elegendő, holott életbevágóan fontos lenne, hogy az emberek a lehető legnagyobb számban oltassák be magukat az idei téli időszak előtt.

Romániában az előző napi negatív rekordhoz képest pénteken enyhén emelkedett az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos betegeké pedig először haladta meg a 300-at. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában a csütörtökinél héttel több, 1119 új fertőzöttet azonosítottak. Ez másfélszerese az előző két hét napi átlagának. Pénteken 301-re emelkedett az intenzív ápolásra szoruló súlyos betegek száma, az ismert aktív eseteké pedig már a 15 ezret közelíti. Csaknem 2250 koronavírusos beteg van otthoni, vagy intézményesített elkülönítésben, és további 6800 fertőzésgyanús ember otthoni karanténban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat