Létrehozva: 2020.05.19.

Koronavírus: Mustármag és levegő visszatartás, újabb elképesztő tévhitek

Újabb meghökkentő tévhitek és visszatérő, egyszer már megcáfolt régi állítások arról, hogy mi minden gyógyítja a koronavírust.

Az indiai Kongresszus Párt egyik parlamenti képviselője, bizonyos Bharat Singh kiposztolta a Facebookon azt az állítását, miszerint az alkohol, ami ugyebár a kézmosás közben megöli a vírusokat, kell hogy hasson az ember szervezetében is. A politikus egyúttal azt is követelni kezdte, hogy emiatt azonnal nyissanak ki Indiában a koronavírus-karantén miatt bezárt alkoholt árusító üzletek is.

Rajasthan állam parlamenti küldötte ezzel a bejegyzéssel ugyancsak nagy vihart kavart. Először azért mert szinte órák alatt százezrek biztosították egyetértésükről, az alkoholos vírusölés hirtelen támad hívei valóságos népmozgalommá nőtték ki magukat. Százezerek kezdték követelni, hogy a vírust az alkoholvásárlás ismételt lehetővé tételével kell megállítani.

De persze azonnal felsorakoztak az ellentábor hívei is. A parlamenti képviselőt többen is megvádolták azzal, hogy az alkoholgyártó lobbi ügynökeként állította azt, tudományosan alá nem támasztva, hogy az alkohol fogyasztása bármiben is akadályozza a vírus terjedését. S hogy valójában semmi mást nem ara, mint, hogy újra forgalmazható legyenek Indiában alkoholos italok.

Az ügy kapcsán megszólalt az Egészségügyi Világszervezet is, hiszen a több, mint 1 milliárd lakosú Indiában minden ilyen széles néptömegeket megmozgató ügy, akár százezerke életét veszélyeztetheti.

A WHO külön indiai közleményben hangsúlyozta, hogy az alkoholfogyasztás semmiféle pozitív hatást nem fejt ki a koronavírus járványban. A 60 fok feletti alkohol egyedül a kézmosás révén képes elpusztítani a vírusokat.

Ugyancsak Indiában egy elképesztően népszerű, 12 milliós(!) táborral rendelkező jógaguru és milliárdos üzletember, Baba Ramdev azt állítja, hogy a lélegzet visszatartása révén kideríthető, hogy valaki megfertőződött-e a koronavírussal. Kijelentette, hogy ha egy fiatal és életerős ember nem képes 1 percen át visszatartani a lélegzetét, akkor bizonyosan megfertőződött a koronavírussal. Idősebbek esetében 30 másodperc a „normaidő”.

Baba Ramdev annyira népszerű Indiában, hogy ennek a kissé talán leegyszerűsítő állításnak nyomban milliók adtak hitelt. India szerte rengeteg ember elhiszi, hogy ilyen együgyű módon tesztelhető a fertőzöttség.

A milliós követőtáborral rendelkező jógaguru, aki egy hatalmas üzleti birodalommal, milliárdos forgalmat produkáló internetes áruházzal is rendelkezik és számtalan „egészségügyi” terméket forgalmaz, más ötlettel is előrukkolt.

Azt javasolja, hogy az emberek tegyenek egy csepp mustárolajat az orrlyukukba. Az olaj ugyanis szerinte a vírust a légzőrendszerből a gyomorba kényszeríti, ahol aztán a sav elpusztítja. Azt is hozzátette, hogy erre a célra legjobb, leghatásosabb az általa forgalmazott mustárolaj.

Kijelentése nyomán milliók vásárolták fel a mustárolajat egész Indiában. Akkora lett a tömeghisztéria, hogy az indiai kormány külön nyilatkozatban kellett, hogy megcáfolja a mustárolaj hatékonyságát.

Korábban a RIPOST is tudósított arról, hogy Székelyföldön széles körben elterjedt a hiedelem, miszerint a pálinka megvédhet a koronavírus ellen Egyre többen járkálnak pálinkás üveggel a zsebükben az utcán. Mivel az alkohol fertőtlenít, kézfertőtlenítőnek használják a házi szilva- és körtepálinkát. A WHO európai irodája ugyanakkor cáfolta azt a hamis információkra épülő mítoszt, hogy a magas alkoholtartalmú italok védelmet jelentenének a Covid-19 betegség ellen. A szervezet szerint ehelyett a minimumra kellene korlátozni az alkoholfogyasztást és az alkoholhoz való hozzáférést a járvány idején, mert az alkoholfogyasztás és a dohányzás általában károsítja az egészséget és növeli a vírus kockázatát. Sok Covid-19-ben szenvedő betegnek vannak alkoholproblémái. A WHO adatai szerint az alkoholfogyasztás miatt évente 2 millión halnak meg világszerte, ebből mintegy 1 millióan Európában. Arra is már többször felhívták a figyelmet, hogy az egész test alkohollal és a klórral való permetezése nem jó módszer a koronavírus-fertőzés elkerülésére – Hiába permetezi be valaki az egész testét alkohollal vagy klórral, nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetébe. A klór vagy alkohol egész testre permetezése viszont roncsolja a nyálkahártyát (vagyis a szemet és a szájat) és a ruhát is könnyen tönkreteszi. Az alkohol és klór viszont nagyon hasznos lehet más felületek fertőtlenítésére a megfelelő használati utasítás betartása mellett.    

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Forma-1 magyar reménysége csapatot és bajnokságot is vált

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Megszakad a szív: holtan találták meg az eltűnt, 4 gyermekes nyíregyházi édesanyát

vg.hu

Brit címlapra került a Duna Aszfalt

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

ripost.hu

Fontos bejelentést tett Csuti, fotóval mutatta meg

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Házasság első látásra: Nem hiszed el, milyen kínos titok derült ki Csabiról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában