Létrehozva: 2021.04.15.

A 18-59 évesek csaknem felét már beoltották

A fiatalokat, a várandós nőket is arra kérték, hogy jelezzék igényüket az oltásra.

A regisztrált aktív korúaknak, vagyis a 18-59 éveseknek már csaknem a felét beoltották a koronavírus ellen – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Minden regisztrált meg fogja kapni a vakcinát

Galgóczi Ágnes hozzátette, az időseknek már több mint 90 százalékát immunizálták. Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy minden regisztrált meg fogja kapni a vakcinát. A fiatalokat, a várandós nőket is arra kérte, hogy jelezzék igényüket az oltásra.

Az a cél, hogy minél többen oltassák be magukat, és ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, május végére mindenkit beolthatnak, aki regisztrált – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Közölte: már meghaladta a 3 millió 90 ezret a beoltottak száma, és nő az oltási hajlandóság, már több mint 4,2 millióan regisztráltak.

Mindegyik Magyarországon használt oltóanyag hatásos és biztonságos

Gulyás Gergely kijelentette: nincs érdemi különbség az egyes vakcinák hatékonyságában, mindegyik Magyarországon használt oltóanyag hatásos és védelmet biztosít, és a járvány legyőzésének nincs más eszköze, mint az oltás. Elmondta azt is: az oltást illetően vannak területi különbségek, ami adódik abból is, hogy van, ahol több idős él, de eddig a kiválasztás nehéz feladatát a háziorvosok nagy többsége kiválóan megoldotta.

Közölte: a magyar hatóságok vizsgálatai és a tapasztalatok alapján még hatékonyabbak a vakcinák, mint ahogy a gyártók ígérték, a beoltottak 1 százaléka betegszik csak meg, de az oltás miatt náluk is csekélyebbek a kockázatok.

A miniszter szerint mivel a világ egyik legnagyobb üzlete is a vakcinabeszerzés és -értékesítés, elsősorban üzleti érdekekről van szó, amikor valamelyik oltóanyagról azt mondják, hogy kevésbé hatékony.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 millió 90 ezer felett– Regisztráció: vakcinainfo.gov.hu

Közölte: már meghaladta a 3 millió 90 ezret a beoltottak száma, és nő az oltási hajlandóság, már több mint 4,2 millióan regisztráltak. A háziorvosok megkapják a teljes regisztrációs listát, ők dönthetnek arról, hogy az oltási sorrendben kit kell beoltani – jelezte.

Arra is kitért, hogy a kormány kampányt indít, csütörtöktől óriásplakátokon ismert emberek buzdítanak az oltásra, „Az oltás életet ment” jelmondattal.

Gulyás Gergely közölte: regisztrációra azért van szükség, mert az oltás önkéntes. Mindenkit arra biztatnak, hogy ha még nem jelentkezett, tegye meg – tette hozzá.

Köszönet az egészségügyi dolgozóknak és az oltásban közreműködőknek

Megjegyezte: a járványhelyzetben továbbra is komoly nehézségekkel szembesül az ország és azok, akik azért dolgoznak, hogy az egészségügyi ellátás biztosított, az oltás folyamatos legyen. Köszönet illet mindenkit, aki ebben közreműködik – tette hozzá.

3,5 milliós beoltottságnál kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai

Májusban is jár az éttermeknek a bértámogatás – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszter megerősítette: 3,5 millió, koronavírus ellen beoltott ember estén kinyithatnak a teraszok, ez számításaik szerint jövő hét közepén történhet meg.

Hozzátette: a nap folyamán jelenik meg az a szabályozás, amely a vendéglátóhelyek érdekében eltörli a közterület-használati díjakat és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos bürokratikus nehézségeket.

Erre azért is szükség van, mert voltak olyan kerületek, amelyeknek szándékában állt a bérleti, illetve közterülethasználati díjat megemelni a válság közepén. Az I. kerületben csak kormányzati fellépés tudta ezt megakadályozni – hangoztatta.

Hozzátette: örülnek annak, hogy a kormány és a főváros között egyetértés van, és hogy a főpolgármester üdvözölte ezt az új szabályozást, de nem ártana, ha elbeszélgetne saját párttársaival, akik éppen ellentétes intézkedéseket hoztak.

Gulyás Gergely azt mondta, a turisztikai ügynökség a vendéglátóipari érdekképviseletekkel egyeztetve készített egy kézikönyvet, amely ajánlásokat tartalmaz a vendéglátóhelyeknek a járvány alatti működéshez.

Az iskolák újraindításánál is csak fokozatosan és óvatosan haladhatunk

Az iskolákkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a nyitásról tartott konzultáción az derült ki, az emberek kellő óvatosság mellett a fokozatos újraindítást támogatják és ez az iskolákra is igaz. Első lépésként, a fokozatosságot szem előtt tartva az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra a jövő héten – jelezte.

Úgy fogalmazott: minden feltétel adott ahhoz, hogy egy járványhelyzet közepette a lehető legbiztonságosabban induljanak újra az óvodák és az alsó tagozatok.

Megjegyezte: a bölcsődék eddig is működtek és a szülők nagy százaléka élt ezzel a lehetőséggel, ez egy fontos tapasztalat.

Az alsó tagozatosok április 19-én kezdődő iskolai oktatásáról azt mondta, a járványügyi helyzetben az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet a diákoknak. Mivel azonban a tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktassanak, ha megindul az iskolai oktatás, azzal párhuzamosan digitális oktatás az alsó tagozatosoknak nem lesz. Megjegyezte, a tanulmányi rendszerben van lehetőség a hiányzások pótlására, és „nyilván most nagyobb rugalmasságra van szükség”. Azt is mondta, hogy kényszeríteni senkit semmire nem akarnak. Ugyanakkor az alsó tagozaton, mivel a tanulókat kevés, sok helyen egyetlen tanító tanítja, kisebb a fertőzés kockázata.

A baloldali politikusok oltásellenes nyilatkozatairól

A miniszter kérdésre sajnálatát fejezte ki, hogy a baloldali politikusok „bizonyos megszólalásaikban” még mindig oltásellenesek. Most összefogásra van szükség, és ennek a legfontosabb eleme az oltásra biztatás lenne – hangoztatta.

A magyar hatóságok csak átvizsgált és hatékony oltóanyagot engedélyeztek

Szintén újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságok csak átvizsgált és hatékony oltóanyagot engedélyeztek és figyelemmel kísérik azt is, hogy az oltást követően fellép-e mellékhatás. Magyarországon ilyen nem volt, valamennyi oltóanyag megbízható, a Sinopharm- és az AstraZeneca-vakcina semmivel nem rosszabb, mint a többi, sőt bizonyos szempontból lényegesen jobb eredményeket mutat, mint például a Pfizer.

Azt is mondta, a második oltást követően a kínai vakcina ugyanolyan vagy jobb védelmet biztosít, mint a Magyarországon megkapható többi vakcina, teljesen mindegy, hogy ki milyen vakcinát kap, mindegyik biztonságos és védelmet is nyújt – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az újraindítás további lépései szintén az oltottság mértékéhez lesznek kötve

Tájékoztatása szerint 3,5 millió ember beoltása után fog a kormány dönteni arról, hogy 4-4,5-5 millió beoltottnál milyen intézkedéseket hoznak. Mint mondta, a kormány feladata, hogy úgy védekezzenek, szerezzenek oltóanyagot és gyorsítsák az oltást, hogy közben az ország működésképes maradjon.

Hozzátette: az elmúlt 13-14 hónapot a turizmus és a vendéglátóipar szenvedte meg a leginkább, így amikor biztonságosan lehet nyitni, akkor nyitni fognak.

Azt is elmondta, ahogy az egészségügyben, úgy a vendéglátóiparban dolgozóknak sem lesz kötelező beoltatniuk magukat.

Hozzátette: feltehetően már négymilliós oltottságnál lesznek olyan szabályok, amelyeknél lesz jelentősége a védettségi igazolványnak.

A közterületi parkolás addig lesz ingyenes, amíg a járványhelyzet indokolja – jegyezte meg.

A költségvetés biztosítja a védekezéshez szükséges forrásokat

A költségvetést illetően elmondta: most, amikor baj van, és sokat kell költeni az egészségügyi védekezésre és a szükséges intézkedésekre az ország működőképességének fenntartása miatt, jó, hogy van mögöttünk tíz év, amikor szigorú és fegyelmezett pénzügyi politika volt, így vannak olyan tartalékok, amelyekre most támaszkodni lehet. A kormány a 2021-es költségvetést úgy készítette elő, hogy a 7,5 százalékos hiánycél elérhető legyen – fűzte hozzá, jelezve: április végén nyújtják be a költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kérdésre beszámolt a szórakoztatóiparnak nyújtott támogatásokról, ezek között említette a pályázatokat, a raktárkoncertek szervezését és a bértámogatást is.

A Brüsszel által megrendelt vakcina-szállítmányok akadoznak

Gulyás Gergely kifejtette: a Brüsszel által megrendelt vakcinák közül kiesett a Janssen, így félmillióval kevesebb adagra lehet számítani. A kormány tárgyalásokat folytat, hogy a lehető leggyorsabban pótolják a kiesett oltóanyagot – tette hozzá.

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájával oltottak esetében nagyon ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek az Egyesült Államokban, ahol a hatóságok kezdeményezték is az egydózisú vakcina használatának felfüggesztését. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán közölte, folytatja a Janssen oltóanyaga és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggés pénteken megkezdett vizsgálatát, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Sajtóhírek szerint a vállalat az amerikai javaslatot követően úgy döntött, hogy késlelteti a vakcinák leszállítását Európába.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Édesapját mentené Galambos Lajos lánya az új szerelmével?

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút