POLITIK

Koronavírus: Sem a főváros, sem az intézmény nem biztosított főállású orvost

Március huszadikától kezdődően hetekig nem volt főállású orvos a Pesti Úti Idősek Otthonában.
  • Szerző: Ripost

Pont abban az időszakban nem volt főállású orvos, amikor már lázas és felső légúti megbetegedések voltak az intézményben, melyek a koronavírus-megbetegedés első tünetei. Az állandó orvosi felügyelet hiánya is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a megbetegedéseket, és tömeges lett a fertőzés az idősotthonban.

Hiába állítja Karácsony Gergely kitartóan, hogy volt orvosi ellátás az Pesti Úti Idősek Otthonában, a főpolgármester valójában csak a szavakkal játszik. Az intézménynek ugyan valóban van házi orvosi szerződése, de a házi orvosok nincsenek az intézményben. Azonban, ami ennél is fontosabb, hogy az idősotthonnak főállású orvosa március huszadikától egészen április közepéig nem volt.

Annak ellenére, hogy törvény írja elő: kétszáz főnél nagyobb férőhelyű szociális intézmény esetében kötelező a főállású orvos biztosítása. Az országos tisztifőorvos múlt heti személyes szemléje után is ez volt az egyik első dolog, amire felfigyelt, még aznap határozatban kötelezte a fenntartót, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról. Az Origo információi szerint a márciusig alkalmazásban lévő főállású orvos március közepén munkahelyi ellentétek miatt kérte felmentését, amit pár nappal később – tekintettel a járványra – visszavont.

(Forrás: koronavirus.gov.hu)

Egy munkatársa szerint a szakember a járványügyi helyzet miatt még azt is felajánlotta, hogy hétvégén önkéntesként is elvégzi korábbi feladatait, több orvos felvételét sürgette az adott járványügyi helyzet miatt, hiszen a személyes konfliktusok ellenére nem akarta cserben hagyni az otthon lakóit. Az intézmény vezetése azonban március 20-tól nem tartott igényt a főállású orvos munkájára, annak ellenére, hogy a szerződése csak március 31-én járt le. A Pesti Úti Idősek Otthonába ezek után tehát nemhogy több orvos nem érkezett, hanem az idősek főállású orvos nélkül maradtak pont abban az időszakban, amikor a járvány felütötte a fejét az intézményben.

Ezekben a napokban – már március közepén – mutatkoztak ugyanis először a vírusfertőzés tünetei több idős gondozottnál, mint például a magas láz, köhögés. Az első igazolt koronavírus-fertőzött egy mentálhigiénés ápoló volt, akinél március végén állapították meg az új típusú koronavírust, melyet azóta 212 főnél mutattak ki, az elhunytak száma pedig azóta 13 főre emelkedett az idősotthonban. Az intézmény és annak fenntartója, a Fővárosi Önkormányzat ennek ellenére az Origo szerint nem pótolta azonnal a főállású orvost, ami egy járvány közepén óriási felelőtlenség. Az idősotthon vezetői köréből azt az információt kaptuk, hogy az igazgató még április hetedikén sem gondoskodott utánpótlásról, levélben hivatalosan is jelezte az orvoshiányt a fenntartó felé.

Hiába próbált az idősotthon segítséget kérni több alkalommal a fenntartótól, a területért felelős főpolgármester-helyettest, Gy. Németh Erzsébetet mindössze egy alkalommal érték el telefonon, ám Müller Cecília országos tisztifőorvos látogatásáig a Főpolgármesteri Hivatal vezetéséből személyesen senki nem látogatta meg az idősotthont, hogy megnézze, mi történik az intézményben. A történtek tehát súlyos hiányosságokra világítanak rá, melyek elkerülésével talán megelőzhető lett volna a járvány drasztikus terjedése a lakók és dolgozók között.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?