Létrehozva: 2020.04.02.

Koronavírus: Tovább keményedik a helyzet Lengyelországban

Újabb korlátozások léptek életbe, amelyek értelmében két méter távolságot kell tartaniuk az embereknek egymástól, a 18 év alattiak pedig csak felnőtt társaságában lehetnek kint az utcán.

A lengyel kormányfő azt mondta, azért van szükség a keményebb intézkedésekre, mert nem akarnak arról dönteni, hogy ki élheti túl a lélegeztetőgéppel, és ki az, akit már nem tudnak ellátni.

Április 1-től újabb korlátozások léptek életbe, amelyek értelmében két méter távolságot kell tartaniuk az embereknek egymástól, a 18 év alattiak pedig csak felnőtt társaságában lehetnek kint az utcán. Korlátozzák a parkok, sétálóutcák és szabadidős terek elérését is, ide tilos lesz menni, a boltokban pedig mindenkinek kesztyűt kell hordani a vírus megfékezésének érdekében, jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Hétvégén ezentúl csak az élelmiszerüzletek, drogériák és gyógyszertárak lesznek nyitva, és bezárnak a szépség- és tetoválószalonok, valamint a hotelek is. A boltokban korlátozni fogják, hogy hány ember tartózkodhat benn – ezt a pénztárak száma alapján fogják kiszámolni. Pénztáranként csak három ember lehet benn a boltban, tehát ahol például öt pénztár van, ott az üzletben 15 fő lehet benn egyszerre, a korlátozás pedig érvényes lesz a szabadtéri piacokra is.

Délelőtt 10 és 12 óra között az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat csak a 65 éven felüliek látogathatják. Morawiecki elmondta, hogy az idősebbek természetesen máskor is mehetnek a boltba, de ha akkor akarnak menni, amikor fiatalabbak nincsenek, akkor azt ebben az idősávban tehetik meg. Az irodaházakba továbbra is be lehet menni dolgozni, ott azonban biztosítani kell az emberek számára a védelmet. A lengyel kormányfő kiemelte, áprilisban az ország vissza akar térni a gazdasági életbe, ehhez azonban az kell, hogy a következő 2-3 hétben az emberek betartsák a szabályokat. A most meghozott újabb intézkedések április elsejétől két hétig lesznek érvényben, de lehetőség van a meghosszabbításukra.

Emellett bevezetnek egy olyan applikációt is, amelynek segítségével figyelemmel tudják követni, hogy az emberek betartják-e a karantén szabályait. Az üzletekben ezentúl minden vásárló után fertőtleníteni is kell, a tömegközlekedésen pedig korlátozzák az ülőhelyek számát. Mateusz Morawiecki szerint azért van szükség az újabb korlátozásokra, mert nem akarnak olyan helyzetbe kerülni, mint az olaszok és a spanyolok.

Nagy visszhangot keltett, hogy néhány nappal a szülés után belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe egy fiatal nő Lengyelországban, írta a The Sun.

A 27 éves anyuka teljesen egészséges volt, semmilyen más alapbetegséggel nem rendelkezett.

A nő valószínűleg a saját édesanyjától kapta el a betegséget, aki nem sokkal korábban Olaszországban fertőződött meg.

A 27 éves nő a koronavírus hatodik halálos áldozata Lengyelországban, világszerte pedig az egyik legfiatalabb, aki nem élte túl a fertőzést.

Leállt a munka Lengyelország legnagyobb, koronavírust tesztelő laboratóriumában, mert kiderült, hogy bizonyítottan megfertőződött a kórtól a tudományos csoport egyik tagja.

Az illető jól van, és nem vett részt a varsói labor diagnosztizáló munkafolyamataiban. Akikkel kapcsolatban volt, karanténba kerülnek.

A lengyel egészségügyi minisztérium közlése szerint a laboratórium kiesése nem fogja lassítani a diagnosztikai munkát, mivel más laboratóriumoknak – Varsóban még háromnak – van tartalékkapacitásuk.

Lengyelországban múlt szerdától van érvényben részleges kijárási tilalom, amely nem vonatkozik a munkahelyre utazásra, a bevásárlásra és a hasonló nélkülözhetetlen feladatokra – köztük a rövidebb sétákra – sem.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

hirtv.hu

Embert gázolt a metró Budapesten

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja