POLITIK

Koronavírus? Tumultuózus jelenetek a nyugat-európai strandokon

Volt ahol verekedés tört ki, másutt a helyi lakosok becsmérelni kezdték és megpróbálták elüldözni a tömegesen érkező strandolókat. Mindenki a koronavírus járvány újbóli fellobbanásától tart.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Hiába a kilátásba helyezett borsos bírságok, hiába a szép szó, hiába kérlelik a politikusok és a járványügyi szakemberek a tengerpartokat, strandokat elözönlő briteket. Kötelező távolságtartás? Ugyan már! Egymás hegyén-hátán tolonganak nem egyszer sörös dobozzal a kezükben. Az elmúlt napon mért 37,5 Celsius fokos hőmérséklet (minden idők harmadik legmelegebb augusztusi napja) és a hűvös tengervíz csalogatása felülír mindenféle óvatosságot és józanságot. Pedig volt ahol a helybéliek útzárral, sőt verbális inzultusokkal próbálják távol tartani a tengerpartokat elözönlő városlakókat, hiába.

Több politikus sürgette a rendőrségi ügyekért felelős belügyi államtitkárt hogy vezényeljen ki rendőri alakulatokat a strandoló tömeg hazaküldésére.

Hiába figyelmeztetik folyamatosan a lakosságot, a hőhullám miatt továbbra is szinte mindenki a vízpartok felé tart. A tengerparton akkora a zsúfoltság, hogy ha valaki meg is próbálna betartani az egyébként nyilvános helyen kötelező 6 láb, vagyis közel 2 méternyi távolságot másoktól akkor sincs rá gyakorlatilag semmiféle módja. Jó, ha 30-40 centire képesek egymástól mozogni az egyes emberek. Vagyis, ha valaki fertőzött a koronavírussal, jó eséllyel több száz embert is megfertőzhet!

Nagy-Britanniát sújtotta leginkább Európában a koronavírus okozta járvány több mint 328 ezer esettel és 45 600 halálos áldozattal.

Napok óta tart a kánikula Belgiumban is, emiatt a hétvégén rengetegen voltak a belga strandokon. A nagy tömegben verekedés tört ki, rendőrök is megsérültek, emiatt a belga tengerpart három népszerű városa, Oostende, Knokke és Blankenberge vezetése úgy döntött, hogy vasárnaptól nem engedi területére lépni az egy napra érkező fürdőzőket.

Blankenbergében szombat délután tömegverekedés tört ki a strandolók között, az ok egyelőre még tisztázatlan – írja a V4NA. A beszámolók szerint éppen dagály volt, így kevesebb lett a hely a strandon, az embereknek helyet kellett váltaniuk, és néhányaknak el is kellett menni. Egy társaság azonban nem akarta ezt megtenni, ráadásul hangosak is voltak, és agresszívé váltak. Pillanatok alatt kitört a strandon a tömegverekedés, az emberek különböző tárgyakat dobáltak egymásra és a kiérkező rendőrökre is. Az eset során körülbelül 12 embert tartóztattak le, négy rendőr pedig megsérült.

A történtek után Blankenberge polgármestere, Daphné Dumery bejelentette, hogy vasárnaptól kezdődően nem érkezhetnek egy napra turisták a városba. Ezenfelül a rendőrség ellenőrizni fogja a beérkező vonatokat is, amiket korlátozni is fognak. Akinek nincs alapos indoka a városba való érkezéshez, ám mégis odamegy, arra pénzbüntetés vár.

Knokke önkormányzatának közleménye szerint, aki a településekre kíván utazni, igazolnia kell, hogy jogosult a belépésre. Arra hivatkoztak, hogy „kényszerűségből hozták meg a drasztikus intézkedéseket”, a közbiztonság szavatolása érdekében.

Oostende önkormányzata vasárnap arra szólította fel az SNCB belga vasúti társaságot, hogy ne indítson további vonatokat a városba, ugyanis délelőtt 11 órától nem fogad és nem indít szerelvényeket, vasútállomását pedig az esti órákig bezárta.

A három város vezetése arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy gyorsított eljárások keretében, szigorú büntetéseket szabjanak ki a szabályoknak nem engedelmeskedő turistákkal szemben. Sajtóbeszámolók szerint a kocsisorok hatalmas dugókat eredményeznek, a rendőrségnek már több összetűzés alkalmával kellett beavatkoznia.

Belgiumban több napja tart a kánikula, augusztus 8-án szombaton például 35,9 fokot mértek. Ezért az emberek a strandra akarnak menni, mindenkitől azt kérik azonban, hogy keresse fel a kevésbé népszerű strandokat, ahol nincsenek tömegek.

Franciaországban, Étampes-ban – Párizs egyik elővárosában -, ahol szintén napok óta tartott a hőség, néhány nappal ezelőtt hasonló tömegverekedés történt. Több mint száz, illegális bevándorló a strandoló emberek szeme láttára verte kegyetlenül egymást, a rendőrség több mint egy óra elteltével tudta szétválasztani a verekedőket, könnygáz segítségével. Több fiatalt letartóztattak.

A koronavírus-járvány helyzet is romlik Belgiumban

A belga nemzeti közegészségügyi intézet vasárnap közzétett jelentése szerint az elmúlt egy hét átlagát tekintve naponta 564,4 ember esetében bizonyult pozitívnak a koronavírusteszt Belgiumban, ami enyhe, 19 százalékos növekedést jelent az azt megelőző hét adataihoz képest. Amíg százezer főre két hete átlagosan 44,3 fertőzött jutott az országban, addig a hét elején ez a mutató 51,2-re, vasárnapra 63,3-ra emelkedett.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?