Létrehozva: 2020.08.22.

Koronavírus: Zavargások Hollandiában

Három városban is tüntettek a holland kormány intézkedései ellen, melyekkel a koronavírus-járványt akarják megfékezni. A hágai demonstráció végül zavargásba torkollt, összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel, erről több videó is készült.

A holland parlament épületének is helyet adó Binnenhof-nál tartottak tüntetést a kormány koronavírus-járvány miatt hozott intézkedései ellen, amelynek végén zavargások törtek ki és a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Egy rendőrtiszt megsérült. A rendőrség közleményében azt írta, az összecsapásokat a zavargások résztvevői provokálták ki.

Azért cselekedtünk, mert többen provokatívan és agresszívan léptek fel a rendőrökkel szemben – írták.

Több mint egy hete kezdődtek a randalírozások Hága többnyire bevándorlók lakta negyedeiben. A főként tizenéves fiatalok autókat gyújtogattak, kirakatokat törtek be, majd rátámadtak a rendőrökre is. A randalírozók a közösségi hálókon hangolják össze akcióikat. A holland sajtó egy része, valamint a baloldal szerint úgynevezett karantén unalom váltotta ki az erőszakot.

A rendbontás villámgyorsan átterjedt más holland nagyvárosokra is, főként a közösségi médiát használva uszítják egymást a rendbontásra. A tizen- és huszonéves, főként migrációs hátterű fiatalok összecsaptak a rendőrökkel Utrechtben, Scheveningenben és Rotterdamban is.

A holland sajtó jelentős része azonban mintha nem venne tudomást arról, hogy a zavargások elsősorban a bevándorlók lakta kerületekben alakulnak ki.

Szakértőkre hivatkozva az úgynevezett „korona- vagy karanténunalomnak” nevezett jelenséget teszik felelőssé. Vagyis arról akarják meggyőzni a közvéleményt, hogy a bezártság és az utóbbi napok hőhulláma miatt szakadt el a cérna a fiataloknál.

Nem véletlen, hogy Hollandia bevándorláspárti miniszterelnöke sem a migrációban és a kudarcot vallott integrációban keresi az okokat.

Nem vagyok szociológus, nem is akarok az lenni. Az őrültek viselkednek így és nem fogok magyarázatot keresni rá. Ennek véget kell vetni. Vajon hogyan engedhetik ezeknek a gyerekeknek a szülei, hogy ilyet csináljanak?

– nyilatkozta Mark Rutte.

Egyébként az első ilyen tüntetésekre már márciusban sor került. A demonstrálók „Legyen vége a korlátozásoknak!” feliratú pólókban, és a kormány által előírt 1,5 méteres távolságtartás eltörlésére felszólító táblákkal jelentek meg. Ekkor a rendezvény megtartását a hatóságok engedélyezték, azon azonban a bejelentettnél többen vettek részt. Az egyre növekvő tömeg résztvevői nem tartották be a kormány, valamint a polgármesteri hivatal korábbi rendelkezését, amely az emberek közötti legalább másfél méteres távolság megtartását írja elő. Johan Remkes polgármester azt nyilatkozta, a megmozdulás engedélyezésének feltétele volt, hogy a tüntetők követik a rendőrség utasításait, és betartják a rendkívüli szabályokat.

A rendőrség nyilatkozatában azt közölte, mivel a résztvevők egy csoportja figyelmen kívül hagyta az utasításokat, ráadásul agresszív, garázda módon lépett fel a polgármester a tüntetés befejezését rendelte el.

A mostani tüntetések is hasonlóképpen végződtek. Több felvétel is készült a helyszínen, amelyeken látható, hogy többen is összeverekedtek, és a rendőrök gumibottal próbálták visszatartani a rájuk támadókat.

Az elmúlt héten három városban, Hágában, Utrechtben és Amersfoortban is voltak tüntetések a járványvédelmi intézkedések ellen. Az igazságügyi miniszter szerint ezek „nagyon kontraproduktívak„. Fred Grapperhaus szerint a zavargásokat főleg a fiatalok gerjesztik unalomból és frusztrációból, ez azonban „nem tolerálható”.

Az ultraliberális miniszterelnök, Mark Rutte rengeteg hibát követett el a koronavírus-járvány kezelése során. Pedig, mint utólag kiderült az elmúlt három évben többször is figyelmeztették szakértők a Rutte-kormányt, hogy készüljenek fel egy esetleges hollandiai járványhelyzetre – elsősorban a 2014-15-ös Ebola-járvány tapasztalatai miatt. Rutte azonban semmit sem tett a felkészülés érdekében, helyette az uniós csúcsokon a többi országot próbálta támadni.

A 17,4 milliós Hollandiában már több, mint 65 ezer fertőzött és több, mint 6 ezer halott van.

Amszterdamban augusztus 5-étől mindenkinek, aki elmúlt 13 éves, kötelező a szájmaszk nemcsak az üzletekben, hanem néhány olyan népszerű közterületen, mint a piros lámpás negyed vagy a híres bevásárlóutca, a Kalverstraat. Hollandiában ezt megelőzően csak a tömegközlekedési eszközökön volt kötelező szájmaszkot viselni, ideértve a komphajókat is. A szigorítás oka, hogy négy hete ismét növekedni kezdett a koronavírusos fertőzöttek száma Hollandiában.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

metropol.hu

Házasság első látásra: Enikő döntést hozott

vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

mandiner.hu

„Így kell bánni a bűnözőkkel és Putyin ügynökeivel!” – íme a „toleráns” baloldal, ahogy századszor is büszkén megmutatja magát

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Figyelmeztet a rendőrség, ez az új átverés terjed!

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO-főtitkár

POLITIK

- Ne lőjenek! - mondta Orbán Viktor az újságíróknak