KÜLFÖLD

32 milliót kaszált az egy napig hivatalban lévő tartományi kormányfő

24 óra és 34 perc. Ennyi ideig volt Thomas Kemmerich Türingia miniszterelnöke. A közvélemény azonban felháborodott, hogy ezért is több mint 30 millió forint üti majd a markát.
  • Szerző: RIPOST

Thomas Kemmerich, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa erfurti tájékoztatóján közölte, hogy egy nappal megválasztása után távozik tisztségből, illetve új választást tartanak a tartományban. Kemmerich a szerdán tartott tartományi miniszterelnök-választás harmadik fordulójában szerezte meg a tisztséget. A szélsőjobboldaliként megbélyegzett Alternatíva Németországért nevű párt képviselői ebben a fordulóban kihátráltak saját jelöltjük mögül, és valamennyien a szabaddemokrata indulóra szavaztak, aki így megelőzte a Baloldal (Die Linke) jelöltjét, Bodo Ramelow ügyvezető kormányfőt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Thomas Kemmerich 24 órán át volt Türingia miniszterelnöke.
Fotó: JENS SCHLUETER / AFP

A váratlan fordulat országszerte megdöbbenést okozott és tiltakozást váltott ki, számos nagyvárosban tüntetéseket tartottak amiatt, hogy az AfD támogatásával választottak miniszterelnököt Türingiában.

Országszerte demonstráltak.
Fotó: JENS SCHLUETER / AFP

Bár először Thomas Kemmerich visszautasította a lemondására irányuló felvetéseket, később mégis megváltoztatta véleményét. A német sajtóban megjelent információk szerint, így is félévi bérét kaphatja meg, ami 93 ezer euró, vagyis több mint 32 millió forint.A döntésében feltehetően sokat nyomott a latba, hogy Angela Merkel német kancellár is megszólalt az üggyel kapcsolatban. Merkel megbocsáthatatlannak nevezte, hogy pártjának politikusai együtt szavaztak a tőlük jobbra álló AfD politikusaival, s kijelentette, hogy a szavazás eredményét meg kellene semmisíteni.

A Dél-Afrikában tartózkodó német kancellár egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, szörnyű nap volt a szerdai a demokrácia számára.

És ezeket olvastad már?