KÜLFÖLD

75 rab tudott megszökni egy paraguayi börtönből

A brazíliai Első Fővárosi Kommandó (Primeiro Comando da Capital, PCC) nevű bűnszervezethez tartozó legalább 75 rab szökött meg vasárnap a paraguayi Pedro Juan Caballero börtönéből.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A szökés helyi idő szerint hajnalban történt, feltehetőleg a börtönben vájt alagúton keresztül. Euclides Acevedo paraguayi belügyminiszter azonban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a foglyok valójában a főbejáraton keresztül szöktek meg a börtön alkalmazottainak közreműködésével. Cecilia Pérez paraguayi igazságügyi miniszter elmondta: az ügyészség dolga, hogy elemezze a börtön kamerafelvételeit a szökés részleteinek megállapítása érdekében.

A paraguayi igazságügyi miniszter bejelentette, hogy eltávolították tisztségéből Joaquín Gonzálezt, a büntetés-végrehajtási intézet vezetőjét a regionális börtönhatóságokhoz tartozó egyéb személyekkel együtt.

„Ez rendkívül súlyos, példátlan dolog, nemzetbiztonsági kérdés” – fogalmazott a minisztérium épületében tartott sajtótájékoztatón.

Pérez elmondta, hogy 75 rab szökött meg a börtönből, és mindegyikük a PCC-hez tartozik. A fegyver- és kábítószer-kereskedelemhez köthető PCC a Brazíliával határos Amambay megye székhelyén, Pedro Juan Caballero városában aktív. A tárcavezető szerint a szökevények között lehet a szervezet egy éve Brazíliában őrizetbe vett, „Minotaurosz” néven ismert vezetőjének több helyettese is.

Az igazságügyi tárca adatai szerint a paraguayi börtönökben a PCC mintegy 80 brazil vagy paraguayi állampolgárságú vezetője tölti büntetését.

címkék:
És ezeket olvastad már?