KÜLFÖLD

76 migráns ugrott a tengerbe egy hajóról, ez volt a tervük

Az Open Arms nevű hajó fedélzetéről 76 illegális bevándorló vetette magát a tengerbe. Az volt a céljuk, hogy elúsznak Palermo kikötőjéig, mivel a nem állami szervezet hajója több napja nem kap kikötési engedélyt sem Olaszországtól, sem Máltától.
  • Szerző: WM

Több napja Palermo kikötőjének közelében vesztegel az Open Arms, abban reménykedve, hogy kikötési engedélyt kapnak valamelyik európai hatóságtól. Erre azonban nem került sor, pedig a civilszervezet többször is jelezte, hogy a fedélzetükön lévő 280 migráns közül többen nagyon rossz állapotban vannak. Ez egyébként az NGO-k jól bevált trükkje, a sajnálatkeltéssel egybekötött nyomásgyakorlás általában eredményre szoktak vezetni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szicília kikötőjéig akartak úszni a migránsok.
Fotó: Reuters

Jelen esetben azonban az olasz és máltai hatóságok ellenállóbbak voltak, több tucat migránsnak pedig teljesen elfogyott a türelme, ezért 76-an úgy döntöttek, hogy a tengerbe vetik magukat, és megpróbálnak elúszni a kikötőig.


Az Open Arms szerint erre azért kerülhetett sor, mert néhány európai uniós tagállam lábbal tiporja a nemzetközi szerződéseket és az emberi jogokat. Az illegális bevándorlókat végül az olasz parti őrség és egy másik NGO hajó legénysége húzta ki a vízből. A civilszervezet közölte, hogy az olasz hatóságokon múlik, hogy mi lesz a kimentett migránsok sorsa, eddig azonban nem mutattak hajlandóságot afelé, hogy engedélyezzék a partraszállásukat.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?