KÜLFÖLD

A fél világ oltóanyag nélkül maradhat, mert a legnagyobb vakcinagyártó ország a saját népét menti

Indiában új csúcsot döntött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában. Az Egyesült Államok után itt a legrosszabb jelenleg a járványhelyzet, a kormánynak pedig döntést kellett hoznia: tovább jótékonykodik az országban legyártott vakcinákkal, vagy a saját népét óvja meg a Covid-19-től. A Narendra Modi vezette kabinet az utóbbit választotta.

Indiát szó szerint letarolta a koronavírus-járvány második hulláma, melynek a gócpontja a mumbai központú Mahárástra államban található. A szubkontinensnyi országban csaknem 270 ezer új fertőzöttet találtak, és 1227-en vesztették életüket a Covid-19 okozta szövődményekben hétfőn. A helyi kórházak egy része a szabad ágyak és a töltött oxigénpalackok hiányával küzd. Egyes beszámolók szerint az orvosoknak sok esetben már arról kell dönteniük, hogy kit próbálnak megmenteni, és kit hagynak meghalni - írja a CNN.

Az ijesztő járványügyi statisztikák miatt az indiai kormány részleges exporttilalmat vezetett be az országban előállított koronavírus elleni oltásokra március végén. A számok nyelvén ez több 100 millió adag oltást jelent havonta, ugyanis India a világon értékesített vakcináknak körülbelül a 60 százalékát állítja elő.

Az Indiai Szérum Intézet (ISI) – amely az AstraZeneca oltóanyag egyik legnagyobb külföldi előállítója – korábban beszállított az igazságosabb nemzetközi vakcinaelosztásra létrehozott COVAX-programba is. Az ENSZ égisze alatt működő COVAX azt a célt vállalta, hogy idén 2 milliárd dózist juttat el a szegényebb, harmadik világbeli országokba. Csakhogy India exporttilalmának köszönhetően a program lényegében életképtelenné vált, a szegény ország többsége pedig teljesen vakcina nélkül maradt. Az afrikai betegségellenőrző testület igazgatója arra figyelmeztetett, hogy India döntése „katasztrofális” lehet a kontinens számára. A program egyik legnagyobb kedvezményezettje, Pakisztán pedig úgy döntött, hogy lehetővé teszi a magánvállaltok számára az oltóanyagok importját és értékesítését a hiány pótlása érdekében.

Az ügy egyébként hullámokat ver a világ egyik leggazdagabb részén, Európában is, mivel az exporttilalomnak köszönhetően Nagy-Britannia csak később számíthat 5 millió dózis AstraZeneca-féle vakcinára

Koronavírust ábrázoló bukósisakban hívja fel a figyelmet korlátozóintézkedésekre egy indiai rendőr. (Fotó: Reuters)

Indiának döntenie kellett, kit ment meg a vakcináival

Indiában jelenleg két különböző fajtájú oltóanyaggal immunizálják a lakosságot. Az AstraZeneca helyben gyártott változatával, azaz a Covishielddel, valamint a Covaxin nevű szérummal, melyet a Bharat Biotech és a kormány által működtetett Indiai Orvosi Kutatási Tanács (ICMR) közösen fejlesztett ki. Az ország oltási programja január 16-án kezdődött, mely azt a célt tűzte ki, hogy augusztusig legalább 300 millió ember kapja majd meg az vakcina mindkét fázisát.

Logisztikai problémák és a társadalmi szintű oltásellenesség miatt azonban a program sokkal lassabban indult be a tervezetnél, és mostanra biztosnak látszik, hogy az eredeti ütemtervet képtelenség tartani. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a mai napig mindösszesen 14,3 millió indiai kapta meg mindkét adag vakcinát, ami az ország 1,3 milliárdos lakosságának alig több mint 1 százaléka.

Az oltási kampány ütemének egyik legnagyobb hátráltató körülménye az országos vakcinahiány, ami igen érdekesen hat annak tükrében, hogy India a világ legnagyobb oltóanyag előállítója. A helyi egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint csak Orisza államban 700 oltópont működését kellett részlegesen felfüggeszteni, mert nincs mivel oltani. A helyzet egyértelműen Mahárástrátában a legsúlyosabb: a 114 milliós államban lényegében leállt oltási kampányt, miután teljesen kiapadtak a készletek – mondta Rajesh Tope, az állam egészségügyi minisztere.

„Az emberek tömegesen jönnek a oltóközpontokba, de az egészségügyi dolgozóinknak el kell mondaniuk nekik hogy nem kaphatnak oltást, ezért menjenek haza”

- fogalmazott a szakpolitikus.

Egy ampulla Indiában gyártott Covishield vakcina, ami 100 százalékban megegyezik az AstraZeneca összetételével.

Az Indiai Orvosi Kutatási Tanács (ICMR) korábbi igazgatója, Nirmal Kumar Gangul szerint az ország képes lenne kielégíteni a vakcinaigényét ideális helyzetben, de a járvány miatt részben megszakadtak az ellátási láncok, ezért nem tud maximális fordulatszámon pörögni a gyártás. Arról nem is beszélve, hogy India ezidáig túl nagyvonalúan bánt a területén előállított vakcinákkal, és aránytalanul sokat szállított külföldre ahhoz képest, hány adagot használtak fel belföldön.

A hivatalos számok alapján India 60 millió vakcinát exportált, miközben 54 millió dózist adott be saját lakosságának az elmúlt egy hónapban.A túlélésről van szó. India adakozó volt, de eljött az idő az indiaiak beoltására” – mondta Kiran Mazumdar-Shaw, a Biocon nevű biotechnológiai cég főnöke.

A kormány összetett válaszlépésekkel reagál

Nagyon úgy fest a helyzet, hogy a március végén bevezetett részleges vakcinatilalom nem jelent gyógyírt a második hullám okozta válsághelyzetre, ezért a Narendra Modi vezette kormány vélhetően teljesen megtiltja majd a vakcinák kivitelét. Ez beláthatatlan következményekkel járna az Indiánál is szegényebb országok számára: a többletvakcinákkal megmentett indiaiak számának negatív előjelű reciproka vélhetően az elvonásokkal sújtott országok halálozási statisztikáiban jelenik majd meg.

Emellett a kormány múlt héten bejelentette, hogy gyorsítja azoknak védőoltások a sürgősségi jóváhagyását, melyeket az Egészségügyi Világszervezet, az Egyesült Államok, Európa, Nagy-Britannia és Japán hatóságai már engedélyeztek. Az orosz Szputnyik V nemrég meg is kapta a szükséges engedélyeket gyorsított eljárásban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?