KÜLFÖLD

A görög migrációügyi miniszterhelyettes szerint újabb migránsáradat indulhat Törökország felől

„Törökország bármelyik pillanatban tágra nyithatja kapuit és Európára ereszheti a migránsokat” – fogalmazott a politikus.

Giorgos Koumoutsakos görög migrációs és menekültügyi miniszterhelyettes arra figyelmeztetett, hogy a Recep Tayyip Erdogan vezette Törökország újabb migránshullámot szabadíthat rá Görögországra, pont úgy, ahogy azt az év elején is tette – íjra a Proto Thema görög hírportál.

Koumoutsakos elmondta, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a migrációs nyomás a görög-török szárazföldi határon, az Evros folyó környékén. A politikus szerint, ha a szeptember 24-25-i EU-s csúcstalálkozón Törökországgal szembeni szankciókról döntenek a tagállamok, akkor Erdogan tágra nyitja majd országa kapuit és Európára szabadítja az illegális bevándorlókat.

„Ha Erdogan kacérkodik azzal a gondolattal, hogy a migráción keresztül gyakorol nyomást ránk és az egész Unióra, akkor nem csak a szárazföldi határaikat éri majd támadás, hanem a szigeteiket is” – fogalmazott a a helyi sajtónak Koumoutsakos, aki az Égei-tenger keleti medencéjében található szigetekre utalt, ahol a befogadóközpontok már most is túlzsúfoltak.

A migrációs nyomás növekedése miatt a konzervatív görög kormány a meglévő határkerítés bővítéséről döntött, valamint további 400 határőrt vezényel a görög-török határra. A görög polgárvédelemért felelős miniszter, Michalis Chrysochoidis ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a fizikai határzár bővítése 63 millió euróba, azaz átszámítva körülbelül 23 milliárd forintba fog kerülni. „A kerítés alapvetően védelmi célokat szolgál. Biztosítja hazánk és az EU védelmét” – fogalmazott.

Az EU egyébként azért vette napirendre Törökországgal szembeni szankciók lehetőségét, mert komoly katonai feszültségek alakultak ki az elmúlt hetekben Görögország és Törökország között. A két NATO-tagország egy Ciprus és Kréta között, a tengerfenéken található gázmező miatt kapott össze, melyet Törökország szeretne kiaknázni, de Egyiptom és Görögország szerint ehhez Ankarának nincsen joga. Törökország azonban nem fogadja el a görög-egyiptomi egyezményt, Ankara egy ENSZ ülésén kérte a megállapodás megsemmisítését.

A térségben három hete közös hadgyakorlatot tartott Görögország, Ciprus, Franciaország és Olaszország. Recep Tayyip Erdogan török pedig elnök arra figyelmeztette Athént, hogy ne tegye próbára Ankara türelmét, sem pedig bátorságát.

A felek között egyébként német közvetítéssel kezdődöttek meg a „béketárgyalások”. Három hete Heiko Maas német külügyminiszter Athénba és Ankarába is elutazott, hogy tárgyaljon az érintettekkel.

Mint ismeretes idén márciusban Törökország közölte, hogy az ország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket, és megnyitották a határokat az Európa felé igyekvők előtt. Recep Tayyip Erdoğan török államfő azt mondta: legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba már az első napokban miután megnyitották a határt.

Az ENSZ jelentése szerint szombat később már újabb 13 ezer ember torlódott össze a határon abban a reményben, hogy uniós területre léphetnek. Néhány migránsnak sikerült is gyalog átkelnie az Evrosz határfolyó sekélyebb részein.

Süleyman Soylu török belügyminiszter a Haber török hírtelevízióban úgy nyilatkozott, hogy a február 28. óta eltelt hetekben 148 ezer 360 migráns jutott át Görögországba a szárazföldi határon, további 2390 pedig az Égei-tengeren keresztül. A görög vezetés korábban nyomatékosan cáfolta a Soylu által közölt adatokat. A török tárcavezető azt is közölte, hogy 4600-an várakoznak még ezen felül is a pazarkulei határnál. A pazarkulei átkelőnél és környékén a görög határrendészek számos alkalommal vetettek be könnygázt és villanógránátokat a migránsok feloszlatására, akik válaszul kövekkel dobálták meg őket. A török belügyminiszter korábban bírálta a görög biztonsági erőket és a Frontexet, amiért „erőszakos” fellépésük következtében szerinte három migráns életét vesztette, legkevesebb 164 pedig megsebesült. Athén cáfolta, hogy túlzott erőszakot alkalmazott volna.

Később a görög hatóságok fellépése után a migránsok egy része elvesztette a reményt, hogy Görögország megnyitja „kapuit”, ezért közölte a török Edirne tartomány bevándorlási hivatalának dolgozóival, hogy el akarja hagyni a térséget. A migránsok egy másik részét maguk a hatóságok győzték meg arról, hogy a koronavírus-járvány miatt kockázatos, ha a határnál maradnak. A távozni szándékozókat a kormányzói hivatal szervezésében buszokkal „vendégházakba” szállították aztán a járvány okán elrendelt karantén idejét kitöltő migránsokat a „megfelelő” térségekbe vitték tovább.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?