Létrehozva: 2020.11.10.

A karácsonyt is csak szigorú szabályok között ünnepelhetik Olaszországban

Az olasz emberek csak a legszűkebb családtagjaikkal, korlátozott számban ünnepelhetik a karácsonyt. „A jelenlegi Covid-ellenes intézkedések többségének a karácsonyi ünnepek alatt is érvényben kell maradnia” – jelentette ki Sandra Zampa egészségügyi miniszterhelyettes.

Lehet némi enyhítés a kiskereskedelemben, de ezt a járványt a lehető legnagyobb érzékkel kell kezelni. Ha nincs fordulat, a világon egyetlen egészségügyi rendszer sem lesz képes ellenállni a járvány nyomásának

- jelentette ki a szociáldemokrata politikus. A szigorú szabályozások ellen azonban egyre több ember tiltakozik. Az olasz kereskedelmi szövetség számításai szerint, ha az adventi időszakban is a jelenlegi szigorítások lesznek érvényben, akkor az a kereskedelemben legalább 110 milliárd eurós (kb. 35 ezer milliárd forint) hiány keletkezik majd. Az embereknek ugyanis sem kedve, sem pénze, sem lehetősége nem lesz elmenni karácsonyi ajándékokat vásárolni.

Képünk illusztráció

A kormány rendelete alapján országszerte tilos a karácsonyi vásárok megrendezése. Olaszország több régiójában teljes boltzár van érvényben péntek óta. Kivételt csupán az olyan alapvető üzletek jelentenek, mint a szupermarketek, gyógyszertárak, újságos kioszkok és dohányboltok.

A római kabinet tervei pedig már a konkrét karácsonyi ünneplés szabályozására is készen állnak. Ennek értelmében, ha nem javul jelentősen a koronavírus járvány-helyzet, akkor az olaszok csak a legszűkebb körben ünnepelhetnek Szentestén. Szülők, testvérek, gyermekek és unokák ülhetnek össze karácsonykor, de ezt is csak előre meghatározott létszámban.

Romániában több mint ezer embert megbírságoltak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt kijárási tilalom első éjszakáján a rendelkezés megsértése miatt – tudatta kedden a román rendőrség.

A hétfőtől hatályos kormányhatározat szerint éjjeli 23 és hajnali 5 óra között csak azok léphetnek büntetlenül az utcára, akik munkahelyi igazolással vagy saját felelősségre megírt nyilatkozattal igazolják, hogy munkavégzés, halaszthatatlan orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés, rászorulók gondozása, vagy a családban történt haláleset miatt hagyhatták el lakhelyüket. A nagyvárosok utcáin razziázó rendőrök az első éjszaka több mint 300 ezer lej (22 millió forint) értékű bírsággal sújtották a szabályszegőket. Ezenkívül az utóbbi 24 órában csaknem nyolcezer emberre a maszkviselés elmulasztásáért szabtak ki átlagosan 140 lejes (10 ezer forint) bírságot. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon minden korábbinál több, 177 koronavírusos beteg halt meg, ami több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi 24 órában valamivel több, mint 7300 embernél mutatták ki a koronavírust: ez csak tíz százalékkal haladja meg a kéthetes átlagot. Tovább súlyosbodott a kórházak terhelése: immár 1093 koronavírusos beteget ápolnak intenzív terápián, ami azt jelenti, hogy a Covid-kórházak intenzív osztályain országos szinten rendelkezésre álló helyek csaknem 90 százaléka betelt. Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás miatt kedden a Sanitas szakszervezet újabb tiltakozó megmozdulást szervezett a „kimerültség tüntetése” elnevezéssel a kormány székháza elé a veszélyességi pótlék kiterjesztését, a 2022-re előirányzott béremelés előrehozását, megfelelő védőfelszerelést és a megüresedő állások felszabadítását követelve.
A járványhelyzet romlása miatt péntektől január 15-ig távoktatásra térnek át a moszkvai egyetemek és főiskolák, az éttermek és szórakozóhelyek pedig éjjel 11-től reggel hatig nem szolgálhatnak ki vendégeket – jelentette be Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere kedden honlapján.
A mozik és színházak nézőtermeinek kihasználtsága legfeljebb 25 százalékos lehet. Az egyéb, közönség bevonásával tartott kulturális és szórakoztató rendezvények megtartását felfüggesztik, beleértve a kiállításokat is. A sportrendezvényeken lehetnek nézők, de csak a fővárosi sporthivatal és a fogyasztóvédelem engedélyével. A korábban csak az éjszakai szórakozóhelyeken alkalmazott QR-kódos bejelentkezést kiterjesztik a többi olyan szolgáltatásra is, amelynél elkerülhetetlen a kliensek személyes jelenléte. Felfüggesztik a gyermekszabadidő-központok, valamint az éttermek és bevásárlóközpontok gyermekmegőrzőinek munkáját is. Szobjanyin szerint az intézkedések emberéletek ezreit menthetik meg. A keddi adatok szerint az orosz fővárosban egy nap alatt 5902-vel 481 068-ra nőtt a diagnosztizált fertőzések száma, a halálozásoké 68-cal 7429-re, a felépüléseké pedig 3663-mal 346 889-re nőtt. Országos szinten az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma a hivatalos adatok szerint 20 977-tel 1 817 109-re emelkedett.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

vg.hu

Itt nyitja meg új, budapesti üzletét a Penny

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy, akiknek most nagyon kerülniük kell a konfliktusokat

ripost.hu

Nem fogsz hinni a szemednek, ez történt Victoria Beckham születésnapján - Videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Lemondott babájáért a kemoterápiáról a 33 éves nő, belehalt

KÜLFÖLD

„Meg fogok állni, mielőtt meghal” – Takaróval fojtogatta csecsemőjét egy nő élő adásban

KÜLFÖLD

„Hiánya pótolhatatlan űrt hagy az életünkben” – Tömegbe hajtott egy kocsi, egy 4 éves kislány nem élte túl

KÜLFÖLD

Nem baleset volt: Túlélte a szörnyű zuhanást, majd kiderült, hogy szándékosan akarták megölni